Danmark lukket af Coronavirus
»Vi står i en helt ekstraordinær situation,« lyder det fra statsministeren om tiltagene i kampen mod corona«.
Store dele af Danmark begyndte torsdag at lukke og slukke for foreløbig to uger på grund af corona, efter at statsminister Mette Frederiksen har advaret om, at nok vil det få »kæmpe konsekvenser«, men at alternativet vil være værre. Langt værre.
»Det håber jeg på, at der vil være forståelse for,« lød det torsdag aften på et pressemøde fra Mette Frederiksen. »Det er jeg overbevist om, at der vil være. Normalt ville en regering ikke gå ud med så indgribende meldinger uden at have løsningerne klar for alle berørte. Men vi står i en helt ekstraordinær situation. Jeg vil sige ærligt. Det rejser mange og helt relevante spørgsmål. Og hverken jeg selv eller myndighederne har alle svarene endnu«.
Beskyttelse mod smitte
Sundhedsstyrelsen har følgende fem råd til at beskytte sig og andre mod smitte:
• Vask dine hænder tit eller brug håndsprit
• Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder
• Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
• Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
• Hvis du er ældre eller kronisk syg – hold afstand og bed andre tage hensyn
Kilde: Sundhedssstyrelsen
Foreløbig sendes elever og studerende på alle uddannelsesinstitutioner hjem hurtigst muligt og senest fredag. Skoler og dagtilbud lukkes fra på mandag, ligesom alle indendørs kulturinstitutioner, biblioteker og fritidstilbud. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Private arbejdsgivere opfordres til at sørge for, at flest muligt arbejder hjemmefra. Og endelig forbydes alle indendørs forsamlinger med mere end 100 mennesker.
Foden af kurven
Nedlukningen af store dele af det danske samfund sker for at begrænse og forsinke smittespredningen mest muligt, og dermed give sundhedsvæsenet en chance for at følge med.
Danmark er lige nu det land i Europa, hvor den såkaldte corona-kurve stiger mest dramatisk. Senest var der torsdag formiddag konstateret 615 smittede personer i Danmark, hvilket er en stigning med 101 i forhold til onsdag. Men Sundhedsstyrelsen skønner, at der også er et stort mørketal og at der altså er flere smittede end de registrerede tilfælde (til gengæld indgår personer, der er blevet erklæret raske, også i det samlede smitteantal).
»Vi står ved foden af en epidemi med coronavirus, som er sået i vores samfund,« sagde sundhedsminiser Magnus Heunicke (S) på pressemødet. »Vi har en sundhedskrise, og hvad vi gør den næste tid bliver afgørende for, hvordan vi klarer krisen«.
Folketingsmedlemmer sendes hjem
Selv om folketingsmedlemmerne også bliver sendt hjem, vil Folketinget dog fortsat lovgive. Der vil således være medlemmer til stede i folketingssalen, når der skal stemmes om love, hvilket netop skete torsdag, hvor Folketinget hastebehandlede – og vedtog – en række love, der blandt andet skal hjælpe sundhedsvæsnet i den nuværende situation. For eksempel bliver garantier for behandling og udredning i sundhedsvæsenet midlertidigt suspenderet. Allerede tirsdag besluttede Folketinget at aflyse en række tilbud og arrangementer frem til og med fredag 3. april.
»Det er afgørende for det danske samfund, at vi holder Folketingets nødvendige funktioner i gang, så vi kan behandle lovforslag og vedtage love,« siger formanden for Folketinget, Henrik Dam Kristensen (S). »Vi har en pligt til at sørge for, at Folketinget kan tage stilling til akutte forslag. Det er blandt andet dem, der vil give regeringen grundlaget i orden til at gennemføre foranstaltninger, der kan bringe Danmark gennem den nuværende krise«.
Rent praktisk bliver absolut ikke-nødvendige behandlinger af lovforslag udskudt, og det samme gælder beslutningsforlag og indkaldelse af samråd, hvor en minister møder op i et udvalg og mundtlig svarer på spørgsmål. Til gengæld vil folketingsmedlemmer og udvalg fortsat kunne stille skriftlige spørgsmål til en minister som led i Folketingets kontrol med regeringen.
Aktiemarkedet
Statsministeren advarer om, at lukningen får økonomiske konsekvenser i form af omkostninger for virksomhederne og tabte arbejdspladser, og regeringen har lovet at forsøge at »afbøde konsekvenserne« både for virksomheder og lønmodtagere.
COVID-19 – Corona-virus
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har 11. marts 2020, erklæret Covid-19-pandemi.
• Der rapporteres om smitte i de fleste lande i verden og smittespredning i flere lande. På baggrund af stigningen i antallet af tilfælde i Danmark ændres strategien i Danmark nu fra inddæmnings- til en afbødnings-strategi.
• Fokus er fortsat på at forbygge at smitten spredes, særligt til risikogrupper som fx personer med kronisk sygdom, ældre og gravide.
• Størsteparten af de personer, der bliver syge med COVID-19, vil få milde symptomer, der forventeligt vil gå over inden for 5 til 6 dage uden behov for behandling.
Kilde: Sundhedssstyrelsen
Torsdag morgen faldt det danske aktiemarked, eller det såkaldte ledende aktieindeks C25, da også med fem procent.
»Beslutningen er uden fortilfælde og vil få en kæmpe indflydelse på økonomien,« skriver Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea på Twitter.
Cheføkonomen henviser til, at mens alle offentligt ansatte beholder deres arbejde og får fuld løn i de to uger, gælder det samme ikke for privat ansatte og der er derfor risiko for, at ledigheden vil stige over de kommende uger. Hvilket igen vil påvirke efterspørgslen i samfundet.
Derudover faldt de udenlandske aktiemarkeder også torsdag og alene det amerikanske Dow Jones-indekset med yderligere seks procent, så det samlet er faldet med 20 procent. Nordea venter, at væksten i den danske økonomi vil blive reduceret til mellem 0,5 og 1 procent mod tidligere 1,5 procent.
Hamstring
Selv om mange danskere er begyndt at hamstre varer, opfordrer både regeringen og dagligvarebranchen forbrugerne til ikke at gå i panik.
»Vi har kørt varer ud til butikkerne hele natten,« lyder det fra Jonas Schröder, kommunikationschef i REMA 1000, på Twitter. »Vores leverandører er klar – fødevareforsyningen her i landet er på plads. Så ingen grund til større indkøb end normalt«.
På et pressemøde torsdag advarede erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) om, at hvis hamstringen fortsætter, kan det blive nødvendigt at indføre restriktioner. Men det er ikke aktuelt endnu.
»Der er ingen problemer med vores forsyningssikkerhed til butikkerne, men der er udfordringer med hamstring,« siger Mogens Jensen.
Politikere advarer mod panik
På Christiansborg opfordrer både højre- og venstrefløjen danskerne til at holde hovedet koldt og følge myndighedernes råd og advarsler.
»Vi er i en alvorlig og ekstraordinær situation,« skriver Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen på Twitter. »Det er vigtigt, at alle lytter til og efterlever myndighedernes anvisninger, så vi kan beskytte dem, der er særligt udsat. Pas godt på hinanden og på din gamle nabo, der måske har brug for en hånd. Nu skal vi vise, hvad Danmark kan«.
Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er enig.
»Dele af det offentlige lukker ned, ja,« skriver Pernille Skipper på Twitter. »Men ikke hele Danmark. Privatansatte skal arbejde, og der er mad nok. Det er alvor, men der er ikke grund til panik og hamstring. Tag nu hensyn til hinanden«.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)