Folkedrabet i Gaza og Danmarks våbenhandel
Folkedrabet i Gaza er den værste mishandling af mennesker, jeg har set. Hvordan skal vi kunne tro på menneskerettigheder og international orden, når børn og deres familier bliver dræbt, bombet og udsultet. Det er fuldstændig vanvittigt, at det får lov at ske, og at Danmark stadig sælger våben til krigsforbrydelserne. Det er ubærligt, hyklerisk og ødelæggende for vores menneskelighed og især for palæstinenserne
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Det er for mig at se den vigtigste opgave for venstrefløjen og alle, der ønsker fred. At insistere på at alle børn har ret til et liv. At civile skal beskyttes i konflikter. At krigsforbrydelser og folkedrab skal stoppes.
Meget andet kan diskuteres – men ikke det her. Intet kan retfærdiggøre bevidst at sulte en hel generation af børn ihjel. Det er altid forkert. Det burde aldrig kunne foregå nogen steder uden konsekvenser.
Enhedslisten har lige haft tre forslag i Folketinget, der handler om Gaza og forsøger at få regeringen til at lægge pres på Israel for at stoppe angrebene. Det er desværre ikke lykkedes. Hvilket er dybt beskæmmende, fordi det er fuldstændig oplagt og burde være sket for længst.
Indfør økonomiske sanktioner mod Israel
Ingen anden stat ville få lov at gøre, hvad Israel gør – uden at blive mødt med hård fordømmelse og reaktioner. Når stater forbryder sig så voldsomt mod folkeretten, så er økonomiske sanktioner oplagte. Derfor vil vi have den danske regering til at indføre økonomiske sanktioner over for Israel.
Vi har allerede en lang række redskakaber fra sanktionerne mod Rusland, der også kunne bruges her. Og helt afgørende skal Danmark arbejde for sanktioner i EU. Israel har en associeringsaftale med EU, der giver handelsfordele – det er absurd, hvis den handelsaftale bare fortsætter trods så ekstreme overtrædelser af menneskerettigheder og folkeretten.
Stop dansk våbenhandel med Israel
Vi skal forhindre, at krigsforbrydelser begås med danske våben eller våbendele. Det kan gøre Danmark medansvarlig for de krigsforbrydelser, der finder sted og for det mulige folkedrab, som Israel står anklaget for i Haag.
Det er bl.a. våbendele til F-35 kampflyet, som Danmark stadig leverer – selv om man nu ved, at F-35 bliver brugt til at bombe civile i Gaza. Holland har indstillet F-35 samarbejdet efter en dom, mens Japan, Spanien, Belgien og Canada har stoppet deres våbenleverancer til Israel.
Hver eneste krone, Danmark køber israelske våben for, bidrager til krigsforbrydelserne i Gaza. Det bidrager til at opretholde den ulovlige besættelse, muliggøre de utallige bosættelser på Vestbredden og fastholde undertrykkelsessystemet mod palæstinenserne. Det skal stoppes. Derfor arbejder Enhedslisten hårdnakket imod det danske forsvars indkøb af våbensystemer fra det israelske våbenfirma Elbit.
Anerkend Palæstina som selvstændig og suveræn stat
Det er på høje tid, at Danmark anerkender Palæstina som selvstændig og suveræn stat. Det er ikke mindst et vigtigt signal til den højreekstreme regering i Israel, at vi ikke vil acceptere den fortsatte undertrykkelse og besættelse, men insisterer på palæstinensernes ret til frihed og selvbestemmelse.
Det er et afgørende diplomatisk skridt, som Danmark bør tage, både fordi det er rigtigt, og fordi det lægger pres på, hvis flere lande gør det. Enhedslisten har sammen med SF, Alternativet og De Radikale stillet et forslag om anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat.
Ingen af forslagene bliver desværre vedtaget. Det er på mange måder rystende og fuldstændig bizart at høre de undskyldninger, som kommer fra regeringen, når Lars Løkke i den selvsamme tale i Folketinget anerkender, at så mange børn og civile i Gaza bliver dræbt, og siger at regeringen kritiserer det over for Israel.
Men samtidig afviser Løkke at lægge handling bag ordene ved at stoppe våbenhandlen, indføre sanktioner og anerkende Palæstina, selv om intet hindrer Danmark i at gøre det. Det er så frygteligt og svært at holde ud.
Regeringens slappe tilgang til våbenregulering
Der er rejst en retssag mod regeringen på grund af salget af våbendele til Israel, ligesom Trine Mach ad flere omgange har haft udenrigsministeren i samråd om våbenhandlen og Danmarks mulige medansvar for krigsforbrydelser. Forhåbentlig kan det lægge et pres.
Et lille lyspunkt er, at regeringen for en gangs skyld er blevet nødt til at rette ind efter Menneskerettighederne og droppe en planlagt slækkelse af våbenlovgivningen. For tre år siden lykkedes det os i Enhedslisten at få skærpet kontrollen, så de danske våbenproducenter skal oplyse, hvem slutbrugeren er – og det derved bliver nemmere at få sorteret krigsforbrydere fra.
Det kom på baggrund af en sag, hvor den danske virksomhed Systematic havde eksporteret udstyr til Emiraterne, der havde brugt det til angreb i Yemen – hvor FN har dokumenteret krigsforbrydelser, og voldsomt mange børn har mister livet.
Jeg havde den daværende justitsminister Nick Hækkerup i samråd om både den sag og andre skandaler, og han endte med at være enig i, at det var dybt problematisk – og strammede op på lovgivningen. Et resultat jeg og vi var meget glade for, indtil Lars Løkke så sidste år annoncerede, at nu ville regeringen ophæve eksportforbuddet til Saudi Arabien og Emiraterne og i øvrigt slække på reglerne for våbeneksport.
Den slækkede linje handlede på ingen måde om, at menneskerettighedssituationen var forbedret, men alene om at Dansk Industri havde lobbyet kraftigt for, at de danske våbenproducenter skulle have lettere ved at sælge våben – også til de store aftagere som er lande, der ofte har problemer med menneskerettighederne fx Saudi-Arabien og Israel.
Heldigvis viser det sig nu, at EU’s regler og Menneskerettighederne gør det vanskeligt for regeringen at slække så meget, som de gerne ville, så det skal fortsat kunne dokumenteres, hvem slutbrugeren er. Forhåbentlig vil det også blive muligt at få skærpet praksis, så danske våbenproducenter kan holdes ansvarlige, hvis de leverer til lande, der kan risikere at begå krigsforbrydelser og krænkelser af menneskerettighederne.
Det er utroligt, at det overhovedet skal være et spørgsmål, men ikke desto mindre er det en ekstremt vigtig og aktuel kamp. Det ser heldigvis ud til, at Regeringen bøjer sig for de juridiske vurderinger, men de mangler stadig at få implementeret det i praksis.
Stop F-35-samarbejdet med Israel
En helt aktuel kamp er, om Danmark kan stilles til ansvar for eksporten til F-35 programmet, når vi véd, at kampflyet bliver brugt af det israelske militær til at bombe civile i Gaza. Amerikanerne leverer flyene til Israel – og i forhold til danske og EU–eksportregler ville Danmark ikke kunne sælge våbendelene direkte til Israel.
Men fordi det går over USA og F-35 programmet, har Regeringen valgt at gøre en undtagelse, som flere juridiske eksperter nu også kritiserer for at være ulovlig. Udenrigsministeren har indtil nu været lidt uklar i meldingerne, hvor han på den ene side holder fast i, at de bare sender til USA, og de så er ansvarlige videre, og på den anden side åbner for en mere konkret vurdering af eksporten også i F-35 programmet.
Men indtil nu er der ikke blevet lukket for nogen eksport, og de eksisterende tilladelser kan sandsynligvis køre i årevis, hvis ikke der kommer et politisk indgreb – og det har regeringen indtil nu afvist.
Det er skandaløst, at hensynet til stormagtsalliancen med USA og våbenindustriens profit så klart bliver sat over menneskerettigheder i sagen om F-35 og Gaza. Det håber jeg inderligt, der snart kan blive gjort op med.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER