Kulturminister vil stoppe social dumping på TV 2
Kulturministeren indskærper over for TV2, at den skal sikre »overenskomstlignende arbejdsforhold« for ansatte i interne såvel eksterne produktioner
»TV 2 er statsejet, og så skal stationen naturligvis ikke medvirke til social dumping,« lyder det fra Enhedslisten, efter at kulturministeren indskærper over for stationen, at den skal sikre »overenskomstlignende arbejdsforhold« for ansatte i interne såvel eksterne produktioner.
Dansere som får et armbånd til efterfesten eller tøj som løn for at optræde i tv-shows, musikvideoer og reklamefilm. Den slags aflønninger – eller mangel på samme – i branchen kræver kulturminister Joy Mogensen (S) nu, TV 2 sætter en stopper for.
I et svar til Folketingets kulturudvalg skriver kulturministeren således, at hun har drøftet sagen med TV 2’s bestyrelsesformand og direktør og »indskærpet dem vigtigheden af at sikre overenskomstlignende arbejdsforhold for ansatte i interne såvel som eksterne produktioner«.
Indskærpelsen kommer, efter at TV 2 har oplyst til Joy Mogensen, at stationen – modsat Danmarks Radio (DR) – ingen overenskomst har med Dansk Skuespillerforbund, der pålægger den at sikre, at overenskomstens bestemmelser om minimumsbetalinger og visningsrettigheder også gælder for produktioner, som produceres af eksterne producenter, hvis disse ikke er omfattet af en overenskomst.
Mange snakker om ‘social dumping’ – men hvad dækker det egentlig over?
– Der tales om ‘social dumping’, hvis eksportørerne til et marked prismæssigt er meget konkurrencedygtige i forhold til lokale producenter, fordi de er underlagt en mindre restriktiv lovgivning, når det kommer til arbejdsmiljø, lønmodtagerrettigheder, indirekte lønomkostninger mm.
– Internationale handelsaftaler tillader generelt ikke, at social dumping udløser modtræk i form af told eller anden beskyttelse. Det skyldes, at sådanne forskelle anses for ‘naturlige’ i den sammenhæng.
Kilde: Den store danske
»Hertil skal blot bemærkes, at TV 2 ikke har indgået en overenskomst med Dansk Skuespillerforbund, og derfor ikke har påtaget sig en lignende forpligtelse, og det ville være et usædvanligt krav, hvis TV 2 desuagtet blev pålagt at indføre sådanne bestemmelser i aftaler med produktionsselskaberne,« har stationen forklaret kulturministeren.
»Store bogstaver«
Politiken har tidligere beskrevet, hvordan professionelle får tilbudt ingen eller lav løn af produktionsselskaber, der laver reklamefilm, musikvideoer og tv-shows. Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard er derfor tilfreds med, at kulturministeren »taler med store bogstaver« til TV2. Kulturordføreren er overrasket over, at TV2 har henvist til, at den manglende overenskomst med Dansk Skuespillerforbund angiveligt fritager stationen for yderligere ansvar, et såkaldt ‘kædeansvar’.
»TV 2 er statsejet, og så skal stationen naturligvis ikke medvirke til social dumping,« siger Søren Søndergaard. »Og at TV 2 bruger som argument, at stationen ikke har tegnet overenskomst med Dansk Skuespillerforbund, er langt ude. Så er man åbenbart ligeglad! Derfor er det også fint, at kulturministeren taler med store bogstaver til TV2, og hvis stationen ikke forstår det, så må vi jo tage problemet op i de kommende medieforhandlinger. Kædeansvar handler netop om, at en arbejdsgiver ikke bare skal kunne udlicitere opgaverne, så alt ser pænt ud på overfladen, mens der underneden foregår social dumping«.
Dansk Skuespillerforbund har blandt andet kritiseret, hvordan aflønningen foregik i forbindelse med prisuddelingshowet Zulu Awards, der sendes på TV 2 Zulu. Da produktionsselskabet Pineapple Entertainment, der ejes af værten på TV 2’s program Natholdet, Anders Breinholt samt Ricco Wichmann, i februar skulle bruge de 28 dansere til prisuddelingen, lød tilbuddet til de otte af danserne i første omgang på 3.000 kroner hver for en uges arbejde og ingen løn til de resterende 20 dansere, men et »armbånd« til efterfesten. Efter kritik ændrede Pineapple Entertainment dog vilkårene og hævede lønnen til 4.500 kroner.
Under mindstelønnen for kassemedarbejdere
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra TV 2 til kulturministerens indskærpelse, men stationen har tidligere oplyst til Politiken, at den har en forventning om, at deres leverandører og samarbejdspartnere udviser socialt ansvar og sikrer et ordentligt arbejdsmiljø:
»Den nuværende debat tyder på, at det for både dansere og produktionsselskaber kan være svært at navigere i et marked, hvor forhandling af løn og vilkår er op til den enkelte danseskole eller danser, så det er bestemt en vigtig debat, der finder sted lige nu,« skrev Dorthe Thirstrup, der er kanalchef for TV 2, TV 2 CHARLIE og TV 2 FRI, i sidste måned i en mail.
“Kædeansvar handler netop om, at en arbejdsgiver ikke bare skal kunne udlicitere opgaverne, så alt ser pænt ud på overfladen, mens der underneden foregår social dumping”
Søren Søndergaard, medieordfører (Ø)
Den seneste arbejdslivsundersøgelse, Dansk Skuespillerforbund lavede i 2016, afslørede, at 75 procent af danserne i forbundet havde overvejet at droppe faget på grund af økonomisk usikkerhed.
Det er dog langtfra alle dansere i branchen, der er medlem af forbundet, da det kræver, at man skal kunne dokumentere tre års beskæftigelse i faget. Og selv de dansere, der har opnået medlemskab, tjener ikke meget. I 2018 tjente dansere i forbundet i gennemsnit 233.200 kroner om året. Hvilket er lige under mindstelønnen for en kassemedarbejder.
Kim Kristensen er journalist på Solidaritet. Han har tidligere arbejdet på Information og Ritzaus Bureau, og har senest skrevet bogen Det Hærdede Stål, om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)