KVINFO skal undersøge Enhedslisten for sexisme
I september 2020 bragte bevægelsen #enblandtos en række beretninger om seksuelle krænkelser i det politiske miljø. Det har nu fået Enhedslisten til at igangsætte en undersøgelse af krænkelser internt i partiet.
Mandag formiddag tikkede en mail ind til alle Enhedslistens 9.350 medlemmer.
”Har du haft oplevelser med sexisme, forskelsbehandling eller krænkelser i Enhedslisten? Så har vi brug for din hjælp til at gøre vores parti bedre for alle,” lød det i mailen, som havde partiets hovedbestyrelse samt kvinde+netværket som afsender. Kvinde+netværket er en gruppe i Enhedslisten, som fokuserer på ligestilling og seksuelle krænkelser.
I mailen fremgik det, at Enhedslisten har indgået en aftale med KVINFO om at lave en undersøgelse af forskelsbehandling på baggrund af køn og seksualitet – herunder seksuelle krænkelser i partiet.
Seksuelle krænkelser i det politiske miljø
En af de personer, der står som afsender på mailen om undersøgelsen, er Lisbeth Torfing. Udover at sidde i Enhedslistens hovedbestyrelse er Torfing valgt ind som byrådsmedlem i Horsens.
Undersøgelsen skal give viden om, hvad situationen er, og hvilken type problemstillinger folk oplever. Det, vi sidste ende ønsker at gøre op med, er, at der er en forskelsbehandling af køn, men det kræver viden om hvilke problemer, som findes i partiet og blandt dets medlemmer
Lisbeth Torfing
”Undersøgelsen skal give viden om, hvad situationen er, og hvilken type problemstillinger folk oplever. Det, vi i sidste ende ønsker at gøre op med, er, at der er en forskelsbehandling af køn, men det kræver viden om hvilke problemer, som findes i partiet og blandt dets medlemmer”, udtaler hun til Solidaritet.
Hun fortæller, at undersøgelsen hænger sammen med bevægelsen #enblandtos. I forbindelse med bevægelsen #enblandtos blev der september 2020 bragt 79 beretninger om sexisme og seksuelle krænkelser, som 322 kvinder i politik underskrev.
I hvilken grad krænkelserne er et problem specifikt hos Enhedslisten, kan beretninger dog ikke bruges til at sige noget om. ”Der var folk fra Enhedslisten blandt underskriverne, men de konkrete eksempler var anonymiseret, og derfor ved vi ikke, i hvilket parti de fandt sted”, siger Lisbeth Torfing.
Undersøgelser udbredt blandt partierne
Også andre partier har foretaget lignende undersøgelser. Således kan Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og senest Det Konservative Folkeparti indskrive sig i rækken af partier, som har fået lavet undersøgelser af miljøet for seksuelle krænkelser blandt medlemmerne.
Når nu Enhedslisten definerer sig selv som et feministisk parti og ønsker at sætte emnet højt på dagsordenen, hvordan kan det så være, at I har været langsommere end mange andre partier til at sætte gang i en undersøgelse som den her?
”Der blev sat gang i undersøgelsen lige efter #enblandtos fandt sted. Grunden til, at det har taget lang tid at sende undersøgelsen ud, er, at vi har haft et ønske om at have kvinde+netværket med i processen omkring undersøgelsen – gruppen var åben for alle, som ønskede at være med. På den måde bliver det ikke en top down proces men et samarbejde med alle, som har lyst til at blive involveret,” siger Lisbeth Torfing.
Hun fortæller, at undersøgelsen forventes at være færdig i december i år. Her vil ledelsen i Enhedslisten – eventuelt i samarbejde med kvinde+netværket – forholde sig til, hvad den videre proces med undersøgelsens resultater bliver.
Er du interesseret i at læse mere om undersøgelsen, og hvordan man deltager, kan du kan læse brevet fra KVINFO til Enhedslistens medlemmer ved at klikke her
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER