Ny regering indvarsler generationsskifte i Socialdemokratiet
En række yngre socialdemokrater, som de senere år har profileret sig i den ideologiske debat, kan nu sætte sig ind i ministerbiler.
Statsminister Mette Frederiksen (S) sagde det selv.
»Der er mange ministre, som ud over at være dygtige på de enkelte fagområder, også har en ideologisk overligger, og bærer de socialdemokratiske værdier stærkt i deres hjerter,« lød det inden Frederiksen torsdag formiddag tog til Amalienborg, hvor hun kunne præsentere sin nye regering for dronningen.
Med udnævnelsen af de andre 19 ministre i den socialdemokratiske mindretalsregering, har den 41-årige statsminister næsten udelukkende valgt kollegaer fra sin egen generation, og gennemsnitsalderen på 41,8 år afspejler dette forhold. Kun to af ministrene er over 50, og 55-årige Mogens Jensen (fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde) bliver den ældste minister, hvorimod den yngste bliver den 33-årige erhvervsminister Simon Kollerup.
Danmarks yngste statsminister nogensinde indvarsler også et generationsskifte, samt et muligt politisk skifte i Socialdemokratiet med navnene på ministerlisten. Der er dog stadig nogle erfarne kræfter på nogle af de tunge poster. Den 48-årige politiske ordfører, Nicolai Wammen bliver finansminister, mens den 45-årige EU-parlamentariker Jeppe Kofod vender hjem fra Bruxelles for at blive udenrigsminister. 51-årige Nick Hækkerup, der tidligere har været forsvarsminister, handels- og Europaminister samt sundhedsminister, bliver ny justitsminister.
Arven efter Stauning
Men længere nede på ministerlisten kommer en række yngre socialdemokrater uden tidligere erfaring som ministre, som de senere år har profileret sig i den idelogiske debat – ikke bare i folketingssalen, men også på Facebook og Twitter.
Navne som den 36-årige Peter Hummelgaard (beskæftigelsesminister), den 34-årige Kaare Dybvad (boligminister), den 38-årige Mattias Tesfaye (udlændinge- og integrationsminister), den 42-årige Pernille Rosenkrantz-Theil (børne- og undervisningsminister) og den 36-årige Ane Halsboe-Jørgensen (uddannelses- og forskningsminister) har alle skrevet bøger, som har været forsøg på at redefinere Socialdemokratiet anno 2019.
Det samme har den tidligere fødevareminister, 44-årige Dan Jørgensen (klima-, energi- og forsyningsminister) gjort i bogen »Staunings arv« (2018). Det første læseren her møder, er Johannes V. Jensens digtlinjer »Han kom fra folkestammens marv / Indfølt hos ham var landets tarv / Hvem løfter efter ham hans arv?«, skrevet til Staunings begravelse i 1942. Af bogen må forstås, at svaret på verselinjen er, at det er Socialdemokratiet under Mette Frederiksen, der skal løfte Staunings arv.
Det er blevet sagt, at der går en lige linje fra den tidligere SF’er Mattias Tesfaye’s såkaldte arbejderisme over Kaare Dybvads bog »De lærdes tyranni«, og til Mette Frederiksens alliance med Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Enhedslistens tidligere finansordfører, Pelle Dragsted, var hurtig til at svare på Twitter:
Frederiksens første opgave
Efter den 53-årige Henrik Sass Larsen måtte trække sig fra politik på grund af sygdom, var det ventet, at Nicolai Wammen ville blive finansminister. Udnævnelsen af Jeppe Kofod, kun en måned og én dag efter 188.757 stemte på ham ved valget til Europa-Parlamentet, er derimod en overraskelse. Inden Henrik Sass Larsens exit havde der stået Nicolai Wammen på Udenrigsministeriet.
Netop Henrik Sass Larsen og den 62-årig Henrik Dam Kristensen, som er blevet formand for Folketinget, har i snart to årtier været de dominerende figurer i den dominerende såkaldte ‘Nyrup-fløj’ – eller højrefløj – i Socialdemokratiet, som i folketingsgruppen var og er organiseret i kaffeklubben med tilnavnet Morgenmadsklubben, der kommer af, at medlemmerne oprindeligt skiftedes til at give morgenmad. Da Socialdemokratiets daværende formand, Mogens Lykketoft, trak sig som formand, oven på valgnederlaget i 2005, var det dem, som var med til at »opfinde« den tidligere europarlamentariker Helle Thorning-Schmidt som formandskandidat.
Mogens Lykketoft foretrak dengang Mette Frederiksen som sin afløser, men hun frygtede selv at være for ung til at kunne løfte opgaven. De unge socialdemokrater, som statsministeren nu har udnævnt som ministre, kommer også enten fra hendes egen tidligere, mere venstreorienterede kaffeklub, Netværket, eller klubben med navnet Frokostklubben, som politisk også befinder sig til venstre for Morgenmadsklubben.
I første omgang sagde Mette Frederiksen dog, ved præsentationen af den nye regering foran Christian IX’s palæ på Amalienborg, at hun selv vil »sætte sig spidsen« for den første opgave for den nye regering: Nemlig at forhandle en aftale på plads om en differentieret pensionsalder.
1) Statsminister Mette Frederiksen
2) Finansminister Nicolai Wammen
3) Udenrigsminister Jeppe Kofod
4) Justitsminister Nick Hækkerup
5) Social- og indenrigsminister Astrid Krag
6) Skatteminister Morten Bødskov
7) Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen
8) Minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling samt minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen
9) Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke
10) Transportminister Benny Engelbrecht
11) Minister for udviklingssamarbejde Rasmus Prehn
12) Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil
13) Forsvarsminister Trine Bramsen
14) Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen
15) Erhvervsminister Simon Kollerup
16) Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye
17) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard
18) Boligminister Kaare Dybvad
19) Miljøminister Lea Wermelin
20) Kulturminister og kirkeminister Joy Mogensen
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)