Profitraten i Kina falder
Kinas økonomi set fra venstrefløjen i Kina.
Uddrag af ”Problemer med at realisere merværdien i Kinas kapitalistiske økonomi, 2000-2023 (foreløbig version)”
Af Li Minqi
Præsentation
Af Peer Møller Christensen, medlem af Kritisk Revys redaktion.
I artiklen ”Lad os tage en reel diskussion om Kina” ( https://solidaritet.dk/lad-os-tage-en-reel-diskussion-om-kina/) skriver Lotte Rørtoft-Madsen : ” …når det kommer til Kina, handler det om fordomsfrit at undersøge og forstå frem for at drage forhastede og endegyldige konklusioner. Hvad med en reel diskussion i stedet for at lukke øjnene eller lade os nøje med overfladebetragtninger?”
Vi mener, at vi på Kritisk Revy allerede har bragt en række artikler om Kina, som hverken har været ” fordumsfulde” eller ”overfladebetragtninger”, og det vil vi meget gerne fortsætte med og dermed give vores bidrag til den omtalte diskussion. Ikke mindst er det vel vigtigt – for at skabe forudsætninger for en sådan diskussion – at undersøge, hvordan den kinesiske venstrefløj forholder sig til de politiske og økonomiske forhold i Kina. Det kan imdlertid være vanskeligt, hvis man ikke har mulighed for at læse originaltekster på kinesisk, og vi har derfor besluttet i dette og kommende numre af Kritisk Revy at bringe oversættelser, uddrag eller sammenfatninger af artikler, som er lagt ind på den nok mest iøjnefaldende kinesisk-sprogede venstrefløjs-hjemmeside med basis i Kina, 红色中国网 (Hongse Zhongguo Wang = Red China Net), som findes på adressen http://www.redchinacn.net/portal.php. Hongse Zhongguo Wang er talerør for en del af Det Nye Venstre i Kina. (1)
Vi bringer i det følgende et uddrag af en artikel af Li Minqi :
Problemer med at realisere merværdien i Kinas kapitalistiske økonomi, 2000-2023 (foreløbig version)
Li Minqi, er en af de vigtigste skribenter på Hongse Zhongguo Wang, hvor han oftest skriver under pseudonymet Yuanháng yī hào (远航一号). Han er desuden hovedmanden bag hjemmesidens arbejdsgruppe, Den Røde Økonomi – analysegruppe, som jævnligt udgiver marxistiske analyser af den kinesiske økonomi.
Li Minqi, som både i den kinesiske og den internationale offentlighed fremstår som repræsentant for Det Nye Venstre i Kina, studerede oprindeligt ved Economic Management Department på Beijing Universitet, men flyttede efter massakren i Beijing i 1989 til USA, hvor han uddannede sig til økonom på Department of Economics, University of Delaware, og han er nu professor i økonomi ved University of Utah, USA. Udover at skrive artikler til Hongse Zhongguo Wang , er han også en hyppigt brugt skribent på det amerikanske tidsskrift, Monthly Review.
Uddrag af ”Problemer med at realisere merværdien i Kinas kapitalistiske økonomi, 2000-2023 (foreløbig version)” (中国资本主义经济剩余的实现问题,2000-2023年(初步版)9. april . 2024.
Af Li Minqi
http://www.redchinacn.net/portal.php?mod=view&aid=51866&page=1
Redigeret, oversat og kommenteret af Peer Møller Christensen, medlem af Kritisk Revys redaktion.
….
Private investeringer i en kapitalistisk økonomi har til formål at skabe profit. Sideløbende med faldet i den gennemsnitlige profitrate i Kinas økonomi har andelen af private investeringer i bruttonationalproduktet derfor været faldende.
Læsere, der er fortrolige med marxistisk politisk økonomi ved, at for at en kapitalistisk økonomi skal fungere, kræver det ikke kun hensynsløs udbytning af arbejderne og kontinuerlig tilegnelse af merværdi, men kapitalisterne skal også “realisere” den tilegnede merværdi på markedet. I politisk økonomi betyder den såkaldte “realisering” af merværdien, at den producerede vare sælges på markedet for en sum penge, der svarer til den værdi, der er indeholdt i varen, hvorved varens værdi transformeres til penge.
I 2023 tegnede den private sektors nettoinvesteringer sig for 14,5 % af BNP, hvoraf 62% bidrog til ”realiseringen” af den kinesiske kapitalistklasses merværdi. Den statslige sektors nettoinvesteringer udgjorde 13,4 % af BNP, hvoraf 57% bidrog til “realisering” af kapitalistklassens merværdi. Teoretisk set er det sådan, at hvis den private sektors nettoinvesteringer kollapser, og det resulterende fald i efterspørgselen ikke bliver kompenseret tilstrækkeligt, vil den kinesiske kapitalistklasses disponible profit blive reduceret med tre femtedele. ..
Baseret på vores forudsigelser om Kinas fremtidige økonomiske vækst, som vi fremlagde i dette års første udgave af Rød Økonomisk Analyse, og på grundlag af vores antagelser om udviklingen i investeringsraten, afskrivningsraten, arbejdsindkomster osv., kan vi beregne den fremtidige gennemsnitlige profitrate for Kinas økonomi.
Den følgende figur illustrerer den historiske udvikling og fremtidsudsigterne for den gennemsnitlige profitrate i Kina og den andel af det kinesiske bruttonationalprodukt, som udgøres af nettoinvesteringer i henholdsvis den statsejede og den private sektor.
Figur Gennemsnitlig profitrate og nettoinvesteringer, 2000-2100
[ Forklaring af figuren: Den gule kurve viser udviklingen i den gennemsnitlige profitrate i Kina . Fuldt optrukket angiver kurven den historiske udvikling fra år 2000 til år 2023. Den stiplede fortsættelse af kurven angiver forfatterens forventninger til den fremtidige udvikling. Den røde kurve viser udviklingen i de statslige nettoinvesteringer i perioden 2000 til 2023 som andel af bruttonationalproduktet. Den grå stiplede kurve viser den historiske og den forventede udvikling i nettoinvesteringer i den private sektor som andel af det kinesiske bruttonationalprodukt. Peer Møller Christensen.]
Den gennemsnitlige profitrate i den kinesiske økonomi er faldet fra 26 % i 2007 til 13 % i 2023, og parallelt hermed er de private nettoinvesteringer som andel af bruttonationalproduktet faldet fra 23 % i 2010 til 14 % i 2023.
Som vi allerede viste i dette års første udgave af Rød Økonomisk Analyse, vil Kinas økonomi falde til nul eller negativ vækst efter midten af dette århundrede på grund af det accelererede fald i arbejdsstyrken og det gradvise fald i arbejdsproduktivitetens vækstrate, som vil nærme sig niveauet i andre større kapitalistiske lande.
…
Figuren ovenfor viser, at i anden halvdel af dette århundrede vil den gennemsnitlige profitrate i den kinesiske økonomi nærme sig nul. Efterhånden som profitraten falder, vil kapitalisternes incitament til at investere gradvist forsvinde, og den private sektors nettoinvesteringer vil nærme sig nul.
Til den tid vil den kapitalistiske økonomi kollapse, eller også vil den borgerlige stat være nødt til at øge den statslige sektors investeringer betydeligt for at opretholde den samlede efterspørgsel. Hvis det sidste sker, vil andelen af statsejede produktionsmidler gradvist vokse og efterhånden komme til at udgøre størsteparten af samfundets virksomheder, og dermed vil der blive skabt gunstige betingelser for Kinas økonomiske overgang til socialismen.
Noter:
1. Hvis du vil vide mere om Det Nye Venstre i Kina, kan vi anbefale bogen : Peer Møller Christensen, Politik og Ideologi i Kina, Syddansk Universitetsforlag, 2010. siderne 38 – 74.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER