Reportage: Carl Valentin og SF vil have ventetiden ned for unge, der har behov for psykologhjælp
Det er sundhedskortet, ikke Dankortet, man skal have frem, hvis man er så uheldig at blive syg, mener SF’s Carl Valentin. Han vil bruge folketingsvalget til at gøre mere opmærksom på forholdene i psykiatrien. Solidaritet satte ham stævne i anledning af ‘Sindets Dag’ mandag 10. oktober.
Jeg møder Carl Valentin foran metrostationen på Enghave Plads. Det er mandag eftermiddag, og den unge SF-politiker er allerede i fuld gang med at dele flyers ud. Bag ham står en stor flok frivillige SFU’er, som er i gang med at sætte op til aktion. Det er midt i myldretiden fra kl. 17-18, men skal gøre opmærksom på en anden slags travlhed: De op til tre måneder lange ventetider, som unge under 25 år oplever, når de søger hjælp til deres mentale sundhed.
Mentalsundhed er blevet et af de helt store emner i den danske valgkamp, især for den stigende andel af unge under 25, som oplever problemer for sindet.
“Vi skal have markedet ud af vores sundhedssystem og sørge for, at vi er solidarisk i fællesskab, når nogen rammes af en sygdom.”
Men selv om valgkampen er gået i gang, er anledningen til dagens begivenheder en anden. Mandag 10. oktober er nemlig Sindets Dag – World Mental Health Day – en international begivenhed, der sætter fokus på mental sundhed. Traditionen blev startet i 1992 af World Federation for Mental Health, og støttes af Verdenssundhedsorganisationen, WHO.
“Jeg synes det er vigtigt, at vi har den her årlige dag, hvor vi markerer vigtigheden af at hjælpe folk med psykiske lidelser”, forklarer Carl Valentin.
Den 27. september blev der med et bredt flertal i Folketinget vedtaget en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed. Valentin forklarer, at det er et rigtig godt resultat – men at det også kun er en foreløbig sejr.
“Ved sidste folketingsvalg var det min mærkesag, at unge under 25 år med angst og depressionsdiagnoser skal kunne få gratis psykologhjælp. Jeg synes, det er en stor og vigtig udvidelse af vores velfærdssystem Det er noget, vi har kæmpet for længe og fået gradvise sejre på, men vi er bestemt ikke i mål”, siger Valentin og understreger: “Der er stadig lang vej endnu.”
Carl Valentin er dog ikke helt tilfreds med aftalen, der stadig ikke adresserer de lange ventetider, som mange unge med psykiske problemer møder, når de forsøger at række ud efter hjælp.
“Problemet er, at ventelisterne er så lange, at folk simpelthen bliver fuldstændig ødelagt af det”, forklarer Valentin.
“Derfor stiller vi os op her på Enghave Plads med skilte der viser, hvor lange ventelisterne egentlig er, og taler med folk om vigtigheden af, at man kan komme til psykolog når man har ondt i livet.”
Med flyers, skilte og plakater vil Carl Valentin og de fremmødte aktivister fortsætte kampen for at forbedre unges mentale sundhed. I dag handler det i første omgang om at skabe opmærksomhed, og at sætte emnet på de travle forbipasserendes dagsorden. Det gør de blandt andet ved, at holdet af unge frivillige stiller sig op i kø med plakater og skilte, for at vise de udfordringer unge står over for.
“Det at vi står i kø, får taget nogle gode billeder, og får snakket med folk, kan være med til at skabe noget opmærksomhed”, siger Valentin, der også har fået lavet nogle plakater, som ligner sundhedskort. På plakaterne står der ‘gratis psykologhjælp og tandlæge’. De plakater har skabt vildt meget opmærksomhed, og er blevet taget godt imod, forklarer SF-politikeren.
Bryd tabuet
Carl Valentin mener, at der er bred opbakning til at løse de udfordringer, som unge står over for. Faktisk ser han det som en ‘meget folkelig dagsorden’, også selv om det er en venstreorienteret mærkesag. “Vi skal have markedet ud af vores sundhedssystem og sørge for, at vi er solidarisk i fællesskab, når nogen rammes af en sygdom”, siger han.
Samtidig handler det også om at bryde de tabuer, der længe har omgivet mental sundhed. Det gælder især for unge mænd, der kan have svært ved at stå frem med deres problemer.
“Vi har en samfundsnorm om, at mænd skal være stærke og ikke må være sårbare. Det er vigtigt, for især mænd er overrepræsenterede i selvmordsstatistikkerne”, siger Valentin, der også bakkes op af tallene fra forskningen. Ifølge dem bliver 75 % af alle selvmord begået af mænd, hvilket i en dansk sammenhæng betyder, at omkring 450 mænd hvert eneste år tager deres eget liv.
Kortere venteliste og væk med brugerbetaling
Valentin og SF mener, at to konkrete forhold kan ændre på den kedelige statistik. Den første er, at ventelisterne skal gøres kortere, hvilket skal ske ved at ansatte flere offentlige psykologer. Det andet er helt at afskaffe brugerbetalingen for psykologhjælp – uanset alder.
“Folk skal ikke henvende sig igennem det private, og lægge penge på bordet. For mig at se er det et godt socialistisk princip, at det er sundhedskortet og ikke Dankortet, man skal have frem, hvis man er så uheldig at blive syg.”
For Carl Valentin har kampen stået på i over 10 år og begyndte allerede tilbage på fødeøen Fyn. Han var dengang med til at starte en kampagne i Odense, der handlede om gratis psykologhjælp til unge under 25 år, forklarer han. Det lykkedes dengang at få det gennemført i en række kommuner over hele landet – faktisk hoppede hele 20 kommuner med på forsøgsordningen. I den her valgperiode er det så endeligt lykkes at få det gennemført på landsplan, efter Folketinget i december 2020 vedtog at gøre ordningen permanent.
Helt overordnet mener Carl Valentin, at man som samfund er nødt til at gøre op med den præstationskultur og det pres, der især lægges på unge. Men også for den øvrige befolkning skal der skrues ned for tempoet, mener Valentin.
“Jeg så gerne, at vi fik en kortere arbejdsuge, og at vi fik mindre fokus på konstant at skulle præstere. Der skal tages et opgør med perfekthedskulturen generelt. I hvert fald hvis folk skal få det bedre i deres liv.”
Tilbage på Enghave Station fortsætter SF’eren med at forsøge at råbe myldretids-trafikken op. Der er lang vej endnu, men Carl Valentin er ved godt mod. Han glæder sig over, at så mange er mødt op for at støtte ham – og at endnu flere lader til at støtte forslaget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER