75 år siden Hiroshima: Forbyd atomvåben!
På 75-årsdagen for den katastrofale sprængning af den første atombombe i Japan, mener Christian Juhl (Ø) det er på høje tid at afskaffe atomvåben.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Torsdag 6. august er det 75 år siden, at USA sprængte den første atombombe i Hiroshima. 2 dage efter sprængte de også én over Nagasaki – begge med katastrofal effekt. Mellem 150.000 og 250.000 var døde 4 måneder efter sprængningerne. Enorme skader fulgte i form af deformerede børn og meget alvorlige miljøødelæggelser. Efter stor international folkelig modstand mod atomvåben tog FN i 1968 initiativ til en ikke-spredningstraktat. 190 af verdens lande har tiltrådt traktaten om ikke-spredning af atomvåben.
I dag har Rusland, USA, England, Frankrig og Kina, Indien, Pakistan, Israel og Nordkorea atomvåben. Siden 1945 er der foretaget mere end 2.000 prøvesprængninger, og atomvåben-landene råder over mere end 15.000 atomsprængladninger – nok til at ødelægge alle større byer og gøre kloden ubeboelig på grund af den radioaktive stråling.
7. juni 2017 vedtog 122 lande i FN teksten til en ny traktat om forbud mod atomvåben. Aftalen forbyder udvikling, test, produktion, lagring, overførsel, brug eller trussel om brug af atomvåben. Hvis mere end 50 lande ratificerer teksten, er den gældende som FN-traktat. 38 lande har ratificeret traktaten.
Danmark har ofte støttet processer, der kan fremme nedrustning af atomvåben. Men den danske regering deltog ikke forhandlingerne i FN om et forbud mod atomvåben. Den tidligere Løkke-regering mente, at våbnet kan bruges som afskrækkelse og som en del af NATOs strategi.
Men NATO skaber ikke større tryghed med atomvåben.
Et enkelt fatalt tryk på den røde knap i Rusland, Pakistan, USA eller Israel kan få skæbnesvangre konsekvenser for hele menneskeheden.
Alle atomvåben skal forbydes og destrueres.
Og Danmark skal i front mod atomvåben.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER