Amazon-arbejderne i USA får deres første fagforening
Jeff Bezos bliver hånet på Twitter, mens både venstredrejede politikere og kommentatorer står i kø for at lykønske arbejderne på JFK8-varelageret i Staten Island. Amazon ser ud til at have tabt sit første store slag mod den faglige organisering – og flere fagforeninger kan være på vej.
Efter mange faglige kampe, præget af store nederlag og små sejre, har en gruppe arbejdere i den amerikanske mega-virksomhed, Amazon endelig vundet retten til at danne fagforening. Den store arbejdsmarkeds-sejr kommer dog ikke dér, hvor det meste af slaget hidtil har stået – i Birmingham-forstaden Bessemer i sydstaten Alabama – men derimod 1.600 kilometer nordpå. Det blev nemlig de ansatte på JFK8-varelageret i Staten Island, New York, der fredag 1. april blev de første af Jeff Bezos’ amerikanske arbejdere, som stemte for at danne en fagforening.
Resultatet blev afgjort med 2.654 stemmer for og 2.131 imod, og var således en overraskende komfortabel sejr til de organiserede arbejdere. Resultatet var så meget desto mere opsigtsvækkende fordi arbejderne i New York-bydelen formåede at stable flertallet på benene uden nævneværdig hjælp fra nogle af de store fagforeninger eller andre professionelle organizere, vurderer den amerikanske kommentator Robert Reich.
“En vitaminindsprøjtning til fagbevægelsen”
Valgresultatet bliver set som en stor sejr for faglige aktivister i USA. Amazon er blevet et af symbolerne på, hvordan de store amerikanske virksomheder forsøger at stoppe dannelsen af fagforeninger, for at kunne undgå kollektive forhandlinger af bl.a. mindsteløn og sikkerhedsstandarder. Amazon forklarer selv modstanden mod fagforeninger med et ønske om at kunne forhandle direkte med sine ansatte, og kalder fagforeninger “en hindring for en innovativ virksomhed.”
“Det bliver efter min mening en vitaminindsprøjtning for hele USA’s arbejderbevægelse.”
Bernie Sanders
Glæden har været til at tage og føle på blandt såvel politikere, aktivister og progressive journalister. “I de 25 år, jeg har skrevet om arbejdsmarkedsforhold, er fagforeningsdannelsen i Amazon’s varehus i Staten Island med længder det største, der er sket. Imod alle odds har David vundet over Goliat”, skrev arbejdsmarkedsreporter Steven Greenhouse på Twitter efter resultatet.
Også hos den tidligere præsident-kandidat Bernie Sanders blev ‘Staten Island-miraklet’ modtaget med begejstring. “For første gang nogensinde, er det lykkes arbejdere hos Amazon at danne en fagforening. Jeg ønsker dem stort tillykke med deres ekstraordinære sejr. Det bliver efter min mening en vitamin-indsprøjtning for hele USA’s arbejderbevægelse”, skrev Sanders.
Tillykke, Jeff!
En af de største udbrud af sejrsrus må imidlertid have tilhørt den faglige aktivist Chris Smalls. Han blev i marts 2020 fyret fra sit arbejde hos Amazon, efter han havde kritiseret virksomhedens håndtering af Covid-19-pandemien, hvor man havde tilladt øjensynligt syge medarbejdere at fortsætte på arbejde.
Efter at have organiseret en walkout fra arbejdspladsen blev Smalls fyret, og sagen nåede helt til tops i virksomheden. Her kunne en lækket e-mail til mediet Vice afsløre, at der på et møde med deltagelse af selveste Jeff Bezos blev lagt planer om at køre en smædekampagne mod den fyrede medarbejder. Men den der ler sidst, ler som bekendt bedst, og Smalls blev efter fyringen sat i spidsen for bevægelsen Amazon Labor Union, der nu har fået sin første lokalafdeling.
Smalls har ikke selv været for fin til at hælde salt i såret på dén ledelse, som i det lækkede memo omtalte ham som “ikke specielt snu eller velformuleret“. På Twitter skrev han efter valgresultatet en hånende besked rettet mod virksomhedens to topchefer: “Amazon ville gerne gøre mig til billedet på hele kampen for at danne en fagforening i deres virksomhed. Jamen, værsågod! TILLYKKE @Jeffbezos og @DavidZapolsky. Vi har kæmpet hårdt, og skrevet historie i dag.”
Fagforeningslavine
Det tidligere omdrejningspunkt i varehuset i Bessemer, Alabama kan stadig nå igen at komme i mediernes søgelys. Her stemte man også i den forgangne uge om at danne en fagforening, efter National Labor Relations Board havde afgjort, at det tidligere valg skulle gå om. NLRB, der kan ses som en amerikansk pendant til Arbejdsretten vurderede her, at gigant-virksomheden havde blandet sig ulovligt i valget. Virksomheden er blandt andet blevet kritiseret for at have installeret videoovervågning uden for stemmebokse, og at have hængt anti-fagforeningspropaganda op på varelagerets toiletter.
“Til NPR oplyser Chris Smalls, at man er gået i gang med at organisere de ansatte i yderligere to nærliggende varehuse.”
I Bessemer er valgresultatet endnu ikke afgjort, da en høring først skal afgøre, om cirka 400 af de afgivne stemmer kan tælles med. Får Amazon medhold i, at de skal erklæres ugyldige, vil det igen lykkes at få afværget en fagforening i Bessemer, da stemmetallet lige nu er 993 mod 875 stemmer til nej-sidens fordel. I mellemtiden varmer Amazon Labor Union op til endnu en kamp om tre uger, hvor kollegerne på en sorteringsfabrik på den anden side af gaden skal stemme om samme ret til at tilslutte sig fagforeningen. Til NPR oplyser Chris Smalls desuden, at man er gået i gang med at organisere de ansatte i yderligere to nærliggende varehuse.
Amazon er med 1,7 millioner medarbejdere USA’s næststørste virksomhed målt på antal ansatte. Kun supermarkedskæden Walmart, der også er berygtet for sin indædte kamp mod fagforeninger, er med 2,2 millioner medarbejdere større på landsplan.
Selv om de 8.300 ansatte i varehuset i New York derfor udgør en brøkdel af virksomheden, er glæden ikke til at tage fejl af blandt de fagligt aktive i USA. De håber resultatet kan sætte gang i en lavine af fagforeninger, der kan ryste Jeff Bezos’ imperie. Davids kamp mod Goliat fortsætter.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)
[…] mødtes for nyligt med Christian Smalls, der har været med til at organisere fagforeninger i Amazon, og Biden fortalte Smalls, at han “var lige hans type.” Joe Biden har ikke lagt skjult […]