Aktivister fra Extinction Rebellion i Berlin. Foto: Der Pilger / Facebook
3 min. læsetid

Aktivister fra Extinction Rebellion Danmark er taget til Berlin, hvor tusindvis af aktivister i disse dage forsøger at lamme byen for at sætte fokus på klimakrisen under det verdensomspændende ‘Global Justice Rebellion’. Læs om deres aktioner oplevelser på Solidaritet.


Af Extinction Rebellion Denmark


11.10.19

Sophia Møller Straarup

Fredag vågnede jeg til lyden af presenning, der blev foldet sammen. Klokken var 05.55, og nogle aktivister var ved at fjerne det shelter, vi havde bygget til at holde os tørre gennem natten på Marshallbroen … lige ved siden af Rigsdagen i midten af Berlin. Åbenbart havde politiet truet med at tage vores shelter ned, hvis ikke vi selv gjorde det inden fem minutter. Det er blot endnu en af politiets teknikker for at få os til at fjerne os. Hvis vi bliver kolde og våde, er der ikke mange, som kan holde ud at blokere en bro meget længe. Det holdt heldigvis tørt, så vi sov videre under åben himmel, indtil vi blev vækket igen af morgensang og guitarspil.

Da vi slog øjnene op, overraskende udhvilede, trak det op til, at politiet ville begynde at fjerne os. Vi ryddede op på broen og spiste morgenmad. Flere venlige sjæle kom med mad og te, og inden længe var der liv i folk igen. Med ankomsten af en politibil med højtalere, som normalt bliver brugt til at annoncere rydninger, gjorde vi os klar til at holde broen og evt. blive flyttet. Lidt senere lød første advarsel fra politiet i højtaleren – vi skulle forlade broen. Samtidig var der nogle, der satte en tripod op – tre lange pæle der står som en tipi og har plads til en aktivist i toppen. Vi blev. Og senere kom flere til.

Video: Morten Larsen / Extinction Rebellion Denmark

Gemt tripod overraskede politiet

Politiet så ud til at blive lidt forbavset over vores tripod, som vi havde holdt gemt for dem i et helt døgn. De begyndte at bære os væk én efter én, mens vi sang de sædvanlige sange. Der gik nok en halv time, før de fleste aktivister var fjernet, mens vores ven oppe i tripoden – og folk der havde låst sig fast til en symbolsk tømmerflåde – tog det politiet noget længere tid at fjerne. 

Jeg kunne ikke lade være med at tænke på, hvordan jeg skulle argumentere for det her over for min familie. Politiet var trætte og prøvede at forhandle med os for få os til at gå af os selv. Men vi nægter at opgive vores ret til fredelig demonstration. Derfor bliver vi siddende og lader dem bære os væk. De behøver ikke at fjerne os. Vi har al ret til at være her og protestere mod uretfærdighed. Men alligevel glemmer man tit, at politiets ordrer kommer oppefra og er politiske. Derfor giver vi ikke op.

Efter at have spist frokost, tisset og regenereret, fortsatte vi til næste blokade foran klimaministeriet ved Potsdamer Platz, hvor jeg sidder lige nu og håber på at køkkenholdet kommer igennem med varm mad snart. Her er musik og dans, og jeg er mega stolt over at være her med alle de fucking seje mennesker.

Læs mere om Extinction Rebellion Danmarks aktioner på gruppens Facebook-side, der løbende opdateres med billeder, livevideo og opdateringer.


Extinction Rebellion er en global protestbevægelse, der kæmper for klimaretfærdighed overalt på kloden. Følg den danske afdeling på Facebook her. Skriv til Solidaritet, hvis du selv har en aktion du vil berette om.