Hviderusland i oprør: “Store demonstrationer hver søndag og kvindemarcher om lørdagen”
Den hviderussiske befolkning fortsætter kampen mod Aleksandr Lukasjenkos regime. Solidaritet har interviewet Ivan Sukhy, hvis søster Irina for nyligt blev anholdt af maskerede politimænd i sin egen lejlighed.
Tak fordi du vil tale med os, Ivan. Hvorfor blev din søster Irina anholdt?
Min søster – Irina Sukhy – har været aktivist i mere end tyve år. Hun er en ret kendt person i Minsk, hvor hun står i spidsen for den økologiske bevægelse. De kalder hende ”Hvideruslands økologiske bedstemor”.
Siden præsidentvalget 9. august har hun også deltaget meget i demonstrationerne mod Lukasjenko. Men hun blev ikke anholdt ved en demonstration. Hun blev anholdt hjemme i sin lejlighed af maskerede politifolk, som i øvrigt ikke identificerede sig. Næste dag blev hun præsenteret for en protokol, hvor der stod, at hun havde deltaget i en ”usanktioneret aktion” 3. september. Men der var hun på et lille landbrug 200 kilometer fra Minsk – og det havde hun fire vidner på, deriblandt mig. Hun kunne altså ikke have gjort, hvad der stod.
Så skulle hun jo have været løsladt. Dommeren løslod hende dog ikke, men sendte protokollen tilbage til politiet. Politiet havde overhørt det hele og tilpassede deres protokol. Næste dag kom de tilbage med en ny protokol og en ny dato for hendes ulovlige aktivitet, nemlig 29. august. Dommeren skulle have ladet processen gå om – men sådan fungerer retfærdigheden ikke i Hviderusland. Dommeren gav hende fem dage i fængsel.
Så hun er altså kommet ud nu?
Ja. Hun kom ud i fredags (12. september, red.). Lige nu, mens vi taler sammen, demonstrerer hun. Der er store demonstrationer hver søndag i Minsk med omkring 200.000 deltagere. Jeg håber ikke, hun bliver anholdt, for så får hun nok en meget hårdere straf.
Blev hun mishandlet i fængslet?
Nej, det gjorde hun ikke. Hun fik “VIP-behandling”. Hun sagde, at forholdene var elendige – men ikke barske. Hun fik en pakke med ting fra familien to gange – og deriblandt en bog, hvis titel er en meget passende kommentar til situationen i Belarus. ”Antifragile – things that gains from disorder” (”Ikke-skrøbelig – ting som bliver bedre af uorden”, red.) af Nassim Taleb. Hun sagde at hun var meget glad for at have tid til at læse i fængslet.
Hvordan er situationen i Belarus nu?
Der er store demonstrationer hver søndag, og om lørdagen er der kvindemarcher. De andre dage er der andre aktioner – decentraliseret i byområder i Minsk og de andre byer.
Oprøret er fuldstændig decentraliseret. Ledere af oprøret kan man ikke finde. Det bliver koordineret gennem ”Telegram”, som er en Messenger service, som er udviklet i Rusland og som er meget populær i lande som Iran, Hviderusland og Rusland. Den er udviklet på en måde, så den er svær at slukke – og svær at aflytte.
Hvordan ser billedet ud, når det kommer til den konkrete undertrykkelse?
Der bliver anholdt omkring 200 demonstranter om dagen, og flere ved de store marcher. Der mangler plads i fængslerne til alle de fanger. De første dage blev der anholdt ca 7.000, men de fleste er kommet ud igen hurtigt.
Bliver de mishandlet?
I begyndelsen var der mange, der blev mishandlet i fængslet. Men 13. august – altså en lille uge efter valget, var der en stor demonstration af ”Kvinder i hvidt” som demonstrerede mod vold og med blomster i hånden. Så var der en stor lastbilfabrik – hvor der bliver lavet kæmpe lastbiler til kulmineindustrien – som ligger i nærheden af Minsk, i en by, hvor der også ligger et af de største fængsler, hvor man mishandlede folk. Hele kollektivet (arbejderne på fabrikken, red.) gik på gaden 13. august og krævede, at mishandlingen stoppede.
Siden da bliver folk nok mishandlet – men det sker som regel ved anholdelserne, ikke i fængslet, og det er blevet mindre, så vidt jeg ved.
Men hvad med ude på landet – hvor Lukasjenko har sin base?
Min søster var valgobservatør ude på landet, hvor hun snakkede med mange af de gamle damer, der også sagde, at de ikke havde stemt på Lukasjenko.
Oprøret var uventet. Hvis nogen havde fortalt mig, at dette ville ske i maj, ville jeg have sagt, at det ville være umuligt. Der har ikke været nogle uafhængige meningsmålinger. Men det viser sig, at folk har fået nok – efter 26 år.
“Oprøret var uventet. Hvis nogen havde fortalt mig, at dette ville ske i maj, ville jeg have sagt, at det ville være umuligt. Men det viser sig at folk har fået nok – efter 26 år.”
Men hvad tror du så vil ske? Vil demonstranterne kunne vælte Lukasjenko?
Ikke direkte. Lukasjenko har støtte fra sikkerhedsapparatet og fra russisk side. Ikke fordi den russiske regering støtter ham 100% – men fordi de arbejder på at finde et alternativ. De er trods alt ikke helt dumme i Kreml.
Det vil måske tage op til to år – men Lukasjenko er færdig.
Hvordan kan det være, du kan tale dansk?
Jeg gik på diplomatskolen i Moskva i firserne og læste dansk. Jeg var med i Next Stop, som var en samarbejdsbevægelse mellem ungdom i Skandinavien og Sovjetunionen, og jeg har også boet fem år i Danmark i halvfemserne.
Men din familie er i Hviderusland?
Ja, de fleste bor der, og er statsborgere der. Jeg er russisk statsborger og bor i Moskva, men jeg er også oprindelig fra Minsk.
Men du kan godt rejse frem og tilbage?
Ja. Normalt er det nemt at passere grænsen. Men lige nu er den lukket på grund af Covid-19. De lukker kun nogle få igennem – lastbilchauffører og folk med dobbelt statsborgerskab – og så folk med nær familie, der har behov for at blive passet. Og min gamle mor på 93 år bor i Minsk.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER