Demonstration for at indføre EU-regler for familiesammenføring
Tidspunkt
Dato - 29/09/2020
KL: 17:00 - 19:00
Sted:
Arrangør:
De danske regler for familiesammenføring adskiller hvert år mere end 1.000 dansk-internationale familier. Familierne skal leve op til en lang række krav om bl.a. uddannelsesniveau, sprogkompetencer, boligforhold og en bankgaranti på 104.040 kr., som indefryses i ti år. Den 29. September fra kl. 17-19 er der demonstration mod reglerne på Christiansborgs Slotsplads.
Katrine Birktoft og Marie Emilie Hjorth Lutambi er begge danske statsborgere, og de er begge gift med mænd fra Tanzania. De har også begge børn med deres mænd, og lige nu går de ængsteligt og afventer svar fra de danske udlændingemyndigheder som skal afgøre, om de kan få lov til at bo i Danmark sammen med deres familier. Det er en hård, dyr og opslidende proces.
Ved du, hvad der skal til, for at du som dansker kan bo i dit hjemland med din familie, hvis din partner ikke er fra et land i EU? Hvis ikke, så vil dét, der her følger, muligvis overraske dig. For at kunne bo i Danmark, skal du og din partner nemlig igennem en såkaldt familiesammenføringsproces, der løber over de næste mange år af jeres liv. I al denne tid er jeres familieliv forbundet med mange usikkerheder, der betyder udvisning af din partner, hvis noget er misforstået eller går galt. For mere end 1.000 familier er det hvert år virkelighed, og også børnefamilier opsplittes af de danske regler, når den udenlandske partner udvises.
Købt eller solgt
Selvom I kan læse om alle kravene på hjemmesiden nyidanmark.dk, er det ikke dem alle, som I ud fra hjemmesiden entydigt kan være sikre på, om I opfylder. Desværre kan I ikke få hjælp fra Udlændingestyrelsen til fortolkning af reglerne, inden de skal vurdere jeres indsendte ansøgning. Derfor går mange par rundt med frygten for at have overset noget, når de ansøger. Først 6-10 måneder senere ved I, om I er købt eller solgt. Skulle I være heldige at få godkendt jeres ansøgning, varer den midlertidige opholdstilladelse til din partner kun i to år. Derefter skal I allerede søge om forlængelse første gang.
EU-borgere bedre stillet end danskere
Mens dansk-internationale par er underlagt disse krav, kan borgere fra andre EU-lande frit flytte til Danmark med deres ikke-EU-partnere, hvis de blot kan forsørge sig selv og følger landets love. Det tillader EU’s fri bevægelighed nemlig. I EU er det kun Danmark og Irland, som har særskilte nationale regler og krav på området. Det betyder i praksis, at ikke-danske EU-borgere er bedre stillet i Danmark end danskere når de søger opholdsret i Danmark til deres udenlandske ægtefæller. I kan som dansk par flytte til et andet EU-land og benytte jer af den samme ret, men det betyder, at I for en tid (mindst tre måneder) er tvunget til at bo uden for landets grænser. Det er selvsagt besværligt, hvis man har et familie- og arbejdsliv at passe i Danmark.
Demonstration mod danske regler
Den 29/9 holdes der en konference om familiesammenføring på Christiansborg, hvor Udlændinge- og integrationsminister, Mattias Tesfaye, forventes at forsvare de eksisterende danske regler på området. I den forbindelse er en række foreninger gået sammen for at vise deres utilfredshed med de danske regler i en demonstration fra klokken 17-20 (herunder Kærlighed Uden Grænser, Ægteskab Uden Grænser, De Usynlige Danskere, Mellemfolkeligt Samvirke og SOS Racisme DK). De kalder i al beskedenhed på, at man lader de danske regler følge EU-lovgivningen – dvs. afskaffer bankgarantien, 24-årsreglen, bolig-sprog-og arbejdskrav og dyre gebyrer. Udstyret med håndsprit og mundbind har de inviteret en række talere, der vil give deres begrundelse for, hvorfor reglerne er et udtryk for en alvorlig diskrimination af helt almindelige danskere.