Foto: Dan Jørgensen / Facebook
4 min. læsetid

»Fortrolighedshensyn« forhindrer Dan Jørgensen i at afsløre, hvem der på FN’s klimatopmøde var så glad for det seneste regeringsskifte, at de ikke kunne lade være med at udbryde: »Good to have you back«.


Af Kim Kristensen

Klimaminister Dan Jørgensen (S) har ikke holdt sig tilbage med at afsløre, at han efter regeringsskiftet på det nyligt afholdte møde i FN blev mødt med ordene »good to have you back« fra verdensorganisationens generalsekretær og en række landes ministre.

Men Dan Jørgensen holder sig tilbage med at afsløre, hvem af dem det egentlig var, som angiveligt havde svært ved at skjule gensynsglæden.

»Af fortrolighedshensyn kan jeg ikke referere fra de konkrete samtaler,« skriver klimaministeren således til Folketingets klima-, energi- og forsynings-udvalg, efter at udvalget har bedt om dokumentation for påstanden.

Dan Jørgensen var anderledes åbenmundet i interviews efter at være kommet hjem fra FN’s klimatopmøde fra den 30. juni og til den 1. juli i Abu Dhabi, i de Forenede Arabiske Emirater. Her kunne klimaministeren berette, at Danmarks nye skrappe mål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent var løbet i forvejen.

»Det er godt at have Danmark tilbage«, lød kommentaren fra flere udenlandske kolleger ifølge Dan Jørgensen i et interview 4. juli med nyhedsbureauet Ritzau. Efterfølgende gentog klimaministeren påstanden 11. september i debatprogrammet »Højlunds Forsamlingshus« på TV2. Udover klimaministeren var blandt andre forgængeren på posten, Lars Christian Lilleholt (V), blevet inviteret i studiet for at diskutere klimaet og »vores ansvar«.

»Tre døgn efter jeg var blevet udnævnt til minister, var jeg i Abu Dhabi for at mødes med FN’s generalsekretær og 20 ministre fra hele verden«, sagde Dan Jørgensen i programmet. »Og de sagde alle sammen – nu er jeg lidt hård – men de sagde alle sammen ”good to have you back”. Det var sgu ikke mig, de mente. De mente det var et land, der tog lederskab«.

»Normalt udtryk«

Ekstra Bladet har imidlertid efterfølgende kontaktet FN, som har en ganske anden udlægning end den danske klimaminister:

»På spørgsmålet om, hvad generalsekretæren mente, da han sagde ”good to have you back”, er det blot et normalt udtryk, når man hilser på nogen, som man ikke har set i nogen tid, og det skal ikke fortolkes på anden vis«, skriver Farhan Haq, talsperson for FN’s generalsekretær, António Guterres.

Faktisk har FN ingen præferencer, når det kommer til forskellige landes regeringer og deres holdninger til klimaet. »Hvad angår regeringers holdninger til klimaet, har generalsekretæren gjort det klart, at han samarbejder med alle regeringer for at gøre noget ved det alvorlige problem, som klimaforandringer udgør, og at han opfordrer dem alle (regeringerne, red.) til at handle nu for at forhindre katastrofale niveauer af global opvarmning«, hedder det.


Højniveaudebat

Dan Jørgensen forklarer i dag, at han på klimatopmødet i Abu Dhabi blandt andet deltog i en »højniveaudebat om den globale energitransition« med en række ministre og havde bilaterale samtaler med ministerkolleger fra Indonesien, Etiopien, Chile, Italien og Colombia, samt kortere samtaler med FN’s generalsekretær, Kinas klimaforhandler og direktørerne for UNDP og UNEP. Mødet i oliestaten var et såkaldt opvarmningsmøde til FN’s efterfølgende klimatopmøde i september i New York.

»Ved flere af disse møder blev Danmarks forhøjede klimaindsats og regeringens ambition om internationalt lederskab for den grønne omstilling rost,« skriver klimaministeren. »Ligeledes vakte målet om 70 pct. reduktion af drivhusgasser inden 2030 stor beundring fra både FN og andre lande på det netop afholdte klimatopmøde i New York«.

Regeringen har i det såkaldte forståelsespapir aftalt med De Radikale, SF og Enhedslisten, at Danmarks udledning af drivhusgasser frem mod 2030 skal nedsættes med 70 procent i forhold til udledningsniveauet i 1990. Efterfølgende har alle oppositionspartierne – bortset fra Nye Borgerlige – nu tilsluttet sig målet.

Lars Christian Lilleholt har tidligere over for Ekstra Bladet kaldt Dan Jørgensens udtalelse for »groft misbrug« af en venlig bemærkning fra FN’s generalsekretær. Ifølge den tidligere klimaminister kunne verdensorganisationen ikke finde på at blande sig i, hvilken regering der sidder i Danmark.


Kim Kristensen er journalist på Solidaritet. Han har tidligere arbejdet på Information og Ritzaus Bureau, og har senest skrevet bogen Det Hærdede Stål, om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.