Ligestilling: Partnere skal inddrages mere under graviditeter og fødsler
Øremærket barsel til mænd har fremmet ligestillingen. Næste skridt må være partneres inddragelse under graviditeter og fødsler – også af hensyn børns trivsel senere i livet.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Danmark ligger fortsat langt bagud, når det kommer til ligestilling. Vi ligger nummer 32 ud af 156 lande og er de seneste år gået tilbage på World Global Gender Gap. Vi er på et år gået yderligere tilbage fra plads 29 til plads 32.
Hvis vi vil skubbe ligestilling i en mere fair retning, handler det også om at tage fat på vilkårene for graviditeter og fødsler – og ikke mindst vilkårene for partnerne til de fødende.
For under en graviditet har partnere fortsat ingen garanterede rettigheder til at følge deres kommende barns trivsel – selvom vi ved, at de børn, som kommer bedst igennem de fem første år, er børn, hvis forældreskab starter sammen allerede under graviditet og barsel.
Ulighed imellem erhverv
Det giver en kæmpe skævvridning – kønsligt og socialt.
Akademisk uddannede kan oftere tage fri for at følge gravide partnere. Og de har råd til at købe sig til ekstra scanninger og konsultationer med private jordmødre. Flere advokatkontorer bruger endda betalt barsel som en rekrutteringsstrategi.
Lagermedarbejdere og butiksansatte har ikke samme muligheder.
Det var først, da det blev besluttet at øremærke mænds barsel, at mange arbejdspladser fik få indskrevet bedre barsel som en del af på deres arbejdspladspolitik.
Men når gravide kvinder indlægges under graviditeten, har partnere fortsat ingen rettigheder for at tage fri og være der for den gravide.
Hårde fødsler og vigtig hjælp
Også efter fødslerne er der problemer. Der er en massiv stigning i antallet af mænd med efterfødselsreaktioner.
Efter komplicerede fødsler bliver partnere på de fleste hospitaler stadig ikke medindlagt sammen med den fødende. De får heller ikke tilbudt mad – selv om de har støttet den fødende i mange timer, sågar dage, og også er forældre til den nyfødte.
Det er ikke kun et problem for partnerne.
Vi ved, at der er bedre muligheder for opstart af succesfuld amning, hvis partnere deltager aktivt i hjælpen til de nybagte mødre.
Mødre kommer sig også hurtigere oven på en fødsel, hvis der er en aktiv hjælper i hjemmet.
Ligestilling gavner – især på sigt
Forskning har påvist, at de partnere, som tager del i graviditeten, føler sig inkluderet under fødslen og tager barsel, også er de partnere, som deltager mere aktivt i hjemmet, i børnenes skolearbejde på sigt og tager flere sygedage med barnet.
Det kommer ligestillingen til gode.
Så ja – ligestilling skabes allerede under graviditeten gennem god forældre-forberedelse og inklusion i sundhedsvæsnet.
Ligestilling i graviditeten i et politisk perspektiv
SF i region Sjælland har arbejdet for at få en regionsbetalt fødeklinik til regionen. Det skyldes, at klinikker og hjemmefødsler er med til at give de fødende den fødsel, de ønsker, dvs. magten tilbage over egen krop.
Hjemmefødsler og klinikfødsler fremmer ligestilling, da jordemødre er uddannet til at se de ressourcer, de gravides partnere er.
Deres arbejde skaber styrket forældre-forberedelse. Partnerne bliver gjort til aktive hjælpere under fødslerne og i det nye forældreliv bagefter.
Derfor håber jeg også, at vi snart begynder at påskønne de kompetencer, som jordemødrene besidder, og kigger mere seriøst på de arbejdsforhold, som vi byder dem.
For jordemødrenes arbejde er vigtigt, ikke kun under fødslen, men også under graviditeten og efter fødslen.
En forudsætning for øget ligestilling er derfor også, at vi forstår vigtigheden af jordemoderens arbejde for kvinder, partnere og børn. Til gavn for hele samfundet.
Jeanne Bergmansen er lærer og medlem af SF Roskilde
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER