Litauisk selskab efterforskes i flere sager
Litaueren Donatas Aleksandravicius’ byggeselskab DS Byggeri er nu i myndighedernes søgelys i flere sager.
Litaueren Donatas Aleksandravicius’ byggeselskab DS Byggeri er nu i myndighedernes søgelys i flere sager.
Arbejdstilsynet har under et kontrolbesøg på den omstridte byggeplads på Nørrebro – som i sidste uge blev stormet af stilladsarbejdere – fundet forhold, der er så mistænkelige, at de har sendt sagen videre til Skattestyrelsen.
Det viser en aktindsigt, som Fagbladet 3F har fået. Ifølge bladet henvendte Arbejdstilsynet sig for mere end to uger siden til Skattestyrelsen, fordi de havde konstateret »uordnede arbejdstagerforhold«. Skattemyndighederne er involveret i bekæmpelsen af social dumping i byggeriet, fordi der er udbredte problemer med moms- og skattesnyd i branchen.
Skattestyrelsen har en udvidet tavshedspligt og vil hverken be- eller afkræfte over for Fagbladet 3F, at de har fået en henvendelse fra Arbejdstilsynet.
Det er virksomheden DS Byggeri, der har været genstand for urolighederne på byggepladsen på Nørrebro, og det er netop den virksomhed, som Arbejdstilsynet mistænker for at overtræde skattereglerne.
Under kontrolbesøget torsdag 21. november skyndte to personer fra DS Byggeri at sætte sig i en litauisk indregistreret varevogn og køre fra byggepladsen, selv om Arbejdstilsynet forsøgte at komme i kontakt med dem. Til gengæld var ejeren af DS Byggeri, Donatas Aleksandravicius, til stede sammen med en række litauiske byggearbejdere.
Sager i Aarhus og Aalborg
Oplysningerne kommer efter, at Donatas Aleksandravicius er blevet meldt til politiet af Arbejdstilsynet i forbindelse med to andre byggerier. Det fremgår af rapporter fra Arbejdstilsynet, skriver Ekstra Bladet.
Ifølge avisen har Arbejdstilsynet anmeldt DS Byggeri for brud på arbejdsmiljølovgivningen til to politikredse. Det drejer sig om byggerier i henholdsvis Aalborg og i Risskov ved Aarhus. Firmaet har derudover fået en række påbud for blandt andet ikke at have styr på sikkerheden.
Efter et tilsynsbesøg i november 2018 på byggepladsen i Aalborg skrev Arbejdstilsynet: »Det er således Arbejdstilsynets vurdering, at der er fare for, at ansatte kan falde ned fra etagedækket. Et fald fra 2,7 meters højde kan resultere i alvorlig legemsbeskadigelse og kan i værste fald medføre døden«.
Og efter et tilsynsbesøg i maj 2019 på byggepladsen i Risskov skrev Arbejdstilsynet følgende: »Det er Arbejdstilsynets vurdering, at den ansatte er udsat for en overhængende og betydelig fare for nedstyrtning under arbejdet«
Nordjyllands Politi bekræfter, at der er blevet indhentet oplysninger i sagen, og den er sendt tilbage til Arbejdstilsynet til ny vurdering. »Der er derfor endnu ikke taget stilling til evt. dato for retslig tiltale,« oplyser Nordjyllands Politi til Ekstra Bladet via mail. Østjyllands Politi bekræfter over for avisen, at de efterforsker virksomheden.
Adresse i Aars
Donatas Aleksandravicius’ DS Byggeri drives fra en adresse i Aars i Nordjylland.
»Alt inden for nybyg og renovering udføres,« hedder det på firmaets hjemmeside. »Større projekt byggerier, entrepriser, villa byggerier, opsætning af gasbeton, nedbrydning, udlejning af mandskab. Vi har en bred vifte af håndværkere i vores medarbejderstab som pt. består af 45 mand«.
Senest valgte Dansk Boligbyg, der er hovedentreprenør på byggeriet på Nørrebro, at opsige samarbejdet med DS Byggeri, som havde opstillet stilladset på den omstridte byggeplads. Det skete efter pres fra Stilladsarbejdernes Landsklub og 3F og efter at et seks etager højt stillads var blevet væltet, sten kastet og en bil vendt på hovedet.
Stilladsarbejderne anklager DS Byggeri for social dumping og ulovlig opsætning af stilladser, og en voldsepisode forrige søndag aften blev den gnist, der fik situationen til at eskalere i stormløbet på byggepladsen. To fagligt aktive fra henholdsvis 3F og El-Forbundet blev nemlig slået ned uden for byggepladsen på Lundtoftegade, da de var ved at dokumentere stilladserne og arbejdsforholdene med foto-registrering.
Københavns Politi har anholdt – og sigtet – en 31-årig for vold mod de to fagforeningsfolk.
Kim Kristensen er journalist på Solidaritet. Han har tidligere arbejdet på Information og Ritzaus Bureau, og har senest skrevet bogen Det Hærdede Stål, om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)