Økologi og marxisme : en læseguide af Andreas Malm
Den svenske økosocialist og forsker, Andreas Malm, har lavet en linksamling med anbefalinger til litteratur om klimakrisen. Han håber derigennem at kunne få den intellektuelle venstrefløj til at engagere sig mere seriøst i kampen mod ødelæggelsen af naturen.

Andreas Malm (f. 1977) er økosocialist, samt forsker og underviser i Humanøkologi ved Lunds universitet. Malm er mangeårig politisk aktivist, med nuværende medlemskab af Socialistiska Partiet, SAPs svenske søsterorganisation. Han er desuden aktiv deltager i internationale debatter om klima, økologi og kapitalisme.
Malms afhandling “Fossil Capital : the rise of steam-power and the roots of global warming” (2014) blev udgivet i bogform i 2016 på Verso, og har blandt andet inspireret Naomi Klein i bogen “Intet bliver som før” (Klim, 2014). Hovedkonklusionen i hans afhandling er, at fossil økonomi og kapitalisme er tættere forbundet end hidtil antaget.
Han argumenterer således for, at kapitalismen er hovedårsagen bag klimaforandringerne. Bogen blev fulgt af “The progress of this storm : Nature and society in a warming world” (Verso, 2018), hvor Malm argumenterer mod de former for aktuel naturfilosofi, der bygger på den tese, at natur og samfund ikke kan skilles ad, med henblik på at give mennesker deres unikke handlekraft tilbage for at gøre modstand mod naturødelæggelserne.

Han har samlet en liste over litteraturanbefalinger med kloden i fokus. Listen er målrettet marxister og socialister. Størstedelen af titlerne findes kun på engelsk, men kan lånes på danske biblioteker. Han præsenterer kort titlerne på listen.
Malm indleder sin liste over litteraturanbefalinger med denne motivation:
“I lang tid havde mange på venstrefløjen – jeg selv inklusiv – for vane at vifte sager om økologi væk som sekundære, som perifere i forhold til den virkelige kamp. Ligegyldighed overfor – eller et lunkent engagement i miljøet – kan stadig i nogle tilfælde være kendetegnende for marxistiske intellektuelle (se for eksempel de cirka 100 seneste numre af New Left Review). Heldigvis har mange set det materialistiske lys og indset, at bogstavelig talt alt er på spil i miljøkrisen.
Der findes mange bøger for almindelige læsere som stimulerer den slags indsigter og sætter hende i en tilstand af chok, frygt, desperation og vrede over, hvad der foregår på planeten, men denne læseguide har dem ikke med på listen; den forudsætter snarere en interesse i spørgsmål om kloden. For marxister og andre socialister med en nyopdaget økologisk nysgerrighed er den imidlertid et godt udgangspunkt for nyere litteratur, som med lysende klarhed og folkelig appel beskriver den grundlæggende modsætning mellem kapitalisme og bæredygtighed. Jeg tænker først og fremmest på de to følgende titler:
Naomi Klein, Intet bliver som før (Aarhus: Klim, 2014). Denne mursten fortjener sin status som bibel for den radikale klimabevægelse, og er et fundamentalt referencepunkt for økosocialistiske debatter. Obligatorisk læsning.

Ashley Dawson, Extinction. A radical history (New York: OR Books, 2016). Dette korte essay undersøger effektivt biodiversitetskrisen – velsagtens det eneste aspekt af den økologiske krise som står mål med klimaændringerne i omfang og alvorlighed – og identificerer kapitalismen som forbryderen.”
De øvrige titler på listen anbefales under overskrifterne: “Marx og økologi”, “”Metabolic rift”-skolen”, “Tidlig økologisk marxisme”, “Verdensøkologi-skolen”, “Feminisme og økologi”, “Verdenssystemets politiske økologi”, “Energi og kapitalisme”, “Klimapolitik”, “Naturfilosofi”, “Økokritik”, “Frankfurterskolen”, “Reaktionær miljøtænkning”, “Marxistisk biologi” og “Andre ressourcer”.
Og her er den på engelsk. God læselyst!