Regeringens sundhedsudspil er ungdomsfjendsk!
Regeringen lægger i sit nye sundhedsudspil vægt på at slå de unge i hovedet, selv om de opfører sig pænere end nogensinde før. Håbløst uambitiøst forslag, mener SF’s Sofie Lippert.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Hver tredje unge kvinde har det mentalt dårligt. Hver anden har et for højt stressniveau. Det læste jeg i Politiken forrige uge. Nu skal Danmark have en sundhedsreform, og den stigende mistrivsel er præsenteret i både brødtekst og fremlæggelse på pressemøder. Men i den reelle politik larmer regeringens utilstrækkelighed og manglende anerkendelse af ungdommens reelle problemer.
Sundheds-bashing
Tiltagene rettet mod unges helbred handler om, at vi skal drikke mindre, ryge mindre og motionere mere. På trods af, at de unge i statistikkerne faktisk er sundere end tidligere generationer af unge på netop de parametre. Til gengæld slår vores mentale sundhed bundrekorder.
“Hvordan kan man have et seriøst problem, der rammer hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand, uden at komme med et eneste reelt løsningsforslag?”
Regeringen præsenterer ambitionerne om mindre alkohol, færre smøger og mere motion som en del af vejen til, at unge får det bedre mentalt. Jeg vil ikke prøve at argumentere for, at der er en årsagssammenhæng mellem unges dårlige mentale helbred og deres lavere indtag af alkohol. Men når mistrivsel stiger og alkoholforbruget falder, er det godt nok svært at forestille sig, at regeringen har ret i, at den ene kurve vil knække alene ved at sikre, at den anden fortsætter sin udvikling.
Det undrer mig oprigtigt at regeringens udspil er blottet for reelle tiltag på området. For hvordan kan man have et seriøst problem, der rammer hver tredje unge kvinde og hver femte unge mand uden at komme med et eneste reelt løsningsforslag? Det virker som en fuldstændig oplagt ting at skrive øverst på sin to-do-liste, når man er en regering.
Men måske er der ikke stemmer nok i den historisk lille ungdomsårgang og noget så usexet som at vi har det helt ad helvede til mentalt. Til gengæld har der altid været gode stemmer i at udskamme ungdommen. Snakke om deres overdrevne druk, selvom ældre generationer både drak mere da de var unge, men for de 60-årige faktisk også gør det i dag. Gode stemmer i at forbyde dem nogensinde at ryge en cigaret, hvis de er født efter et bestemt årstal, men ikke engang turde sætte høje afgifter på for de ældre. At fortælle dem, at de sidder alt for meget foran skærmen og rører sig alt for lidt, mens de ældre generationer virker til at være flyttet permanent ind i Facebooks kommentarspor.
Kynisme – eller bare gammeldags sundhedspolitik?
Det kan også være, at regeringens udspil slet ikke er så kynisk. Måske har regeringen, embedsmændene, Socialdemokratiets bagland og hvem der ellers måtte have haft indflydelse på et sådan udspil, vitterligt ikke et eneste reelt bud på, hvordan man gør noget ved en epidemi af dårligt mentalt helbred. For her kan landet ikke lukkes ned. Det hjælper i den grad ikke at holde afstand, og håndhygiejne er fuldstændig irrelevant. Her er ingen oplagte svar. Men det er skuffende at se at de ikke engang har forsøgt.
Sidst men ikke mindst kan det være, at det simpelthen ikke interesserer vores regering. Regeringen har muligvis så forældet et syn på sundhed, at det kun er de fysiske problemer, der er værd at bekæmpe. Et meget gammeldags syn, der er farligere for vores folkesundhed, end øl og smøger nogensinde har været.
Uanset hvad årsagen til regeringens uambitiøse sundhedsudspil er, så står det klart at det her ikke er ungdommens regering. En regering der slår ungdommen i hovedet med alt det, vi ikke gør godt nok. En regering der gør unges økonomiske vilkår dårligere i stedet for bedre, der nøler med klimahandlingen og svigter ungdommens største problem: at alt for mange af os har det helt ad helvede til.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER