Strengere straffe for klima-aktivisme? Justitsministeren afviser det ikke
Klimaaktivister bruger i stigende grad civil ulydighed til at forsøge at råbe politikerne op. For eksempel blokerer de for trafikken ved at sætte sig ned på vejene. Det har fået borgerlige politikere til at ønske hårdere straffe for civil ulydighed. Og justitsminister Peter Hummelgaard er ikke afvisende over for tanken om hårdere straffe
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) afviser ikke, at klimaaktivister – som bruger civil ulydighed som aktionsform – i fremtiden skal have hårdere straffe. Det fremgår af et svar til Alternativets Sascha Faxe, som Solidaritet er kommet i besiddelse af.
Sascha Faxe spurgte, om justitsministeren delte Venstres holdning om, at klimaaktivister, som eksempelvis blokerer trafikken, skal modtage hårdere straffe.
Ministeren svarede, at det er ”problematisk, når politiske demonstranter i strid med lovgivningen blokerer veje eller forstyrrer trafikken på anden vis i forbindelse med protester eller demonstrationer.”
Peter Hummelgaard er på den baggrund ikke afvisende over for at se på, om der skal indføres strafskærpelser for den slags lovovertrædelser – især hvis flere begynder at gøre brug af den form for aktioner. Han understreger dog også, at der ikke ”for nuværende” er planer i den retning.
Civil ulydighed
Blokeringer af trafikken er blevet en udbredt aktionsform for klimabevægelsen. Her har særligt organisationen Nødbremsen benyttet sig af denne aktionsform.
Solidaritet har talt med Nikoline Borgermann, som deltager i klimakampagnen Nødbremsen. Hun kritiserer, at justitsministeren ikke vil afvise at hæve straframmen for civil ulydighed:
”Det er skræmmende, når politikere – og ikke mindst justitsministeren – siger, at fredelige protester er problematiske. Danmark har underskrevet internationale traktater, der beskytter retten til at protestere fredeligt. Men når det er sagt, betyder det, at politikerne nu taler om højere straffe, at de mærker presset, og at de bliver generet af vores protester. Det er egentlig også formålet”, siger hun til Solidaritet.
Vores protester forstyrrer mindre end klimaforstyrrelserne
Men jeres protester er ulovlige. Kan I ikke forstå, at justitsministeren gerne vil undgå dem?
”Det er rigtigt, at det er ulovligt, men spørgsmålet er, om straffen skal skærpes. Vi tager allerede konsekvenserne – vi får bøder og kommer i detentionen. Jeg kan godt forstå, at det er frustrerende for de bilister, der bliver nødt til at sidde i kø, fordi vi sidder på vejen. Men vi skal huske på, at vores protester er meget lidt forstyrrende i forhold til de klimaforstyrrelser, som vi allerede ser.
Vi har kurs mod temperaturstigninger på minimum 2,6 grader i vores børns levetid, hvilket vil give enorme problemer verden over. Alligevel fortsætter vores regering med at eskalere klimaets kollaps. Det synes jeg faktisk, at vi skal være vrede og frustrerede over.”
Nødbremsen fortsætter med civil ulydighed
Vil eventuelle højere straffe få jer til at udføre jeres aktivisme på andre måder?
”Vi kommer ikke til at overveje ’mere lovlige’ protestformer. Dem har man prøvet i mere end 40 år, og det har ikke virket. Vi kan se til vores nabolande Sverige og Storbritannien – hvor straffene for at protestere er blevet meget højere – at det ikke har afskrækket folk fra at protestere og lave civil ulydighed”, siger Nikoline Borgermann til Solidaritet.
Justitsministerens svar til Sascha Faxe sker i en tid, hvor aktioner med civil ulydighed får øget opmærksomhed. Ifølge FN’s særlige rapportør om miljøforkæmpere, Michel Forst, er det en international tendens, at aktivister, der udfører civil ulydighed, modtager strengere sigtelser end tidligere.
Solidaritet har forsøgt at få en kommentar fra justitsminister Peter Hummelgaard, men han har ikke nogen kommentarer.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER