Får vi nogensinde ligeløn?
Kvindeforbund har aktivt kæmpet for ligeløn lige siden industrialismens indtog i slutningen af 1800-tallet. Noget er vundet, men her i 2024 er der desværre fortsat lang vej igen. Ligelønskampen er igen-igen forbigået af både regeringen, trepartsaftalen og ved forhandlingerne af OK24
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Ligeløn var en overskrift og tema ved regeringsdannelsen i 2022, og særligt de kvindedominerede offentlige fag var omdrejningspunkt for adskillige politikere.
Oven på sygeplejerskestrejken blev lønstrukturkomiteen i 2021 sat i arbejde for at belyse uligelønsproblematikkerne. Så gik der tid med det, og deres rapport blev som så ofte før arkiveret lodret efter offentliggørelsen i juni 2023.
Rapportens konklusioner om at de kvindedominerede offentlige fag havde et tydeligt lønefterslæb i forhold til de mandsdominerede, offentlige fag blev glemt og fortiet.
Folketinget har ansvaret for at værdisætte kvindedominerede fag højere
Rekrutteringsproblemerne i det offentlige overtog dagsordenen for såvel regering som arbejdsmarkedets parter, og i trepartsforhandlingerne blev man enig om, at særligt udvalgte faggrupper skulle have et lønløft. Dels for at tiltrække flere medarbejdere, men også for at kunne fastholde dem. Dog krævede regeringen, at en del af midlerne skulle bindes til et krav om at arbejde fuldtid og lægge flere timer i vagtarbejde.
Men intet er der rykket ved efter både Lønstrukturkomitéen og treparten. Arbejde i kvindedominerede fag værdisættes fortsat lavere end i mandsdominerede fag.
Med stat, regioner og kommuner som arbejdsgiver er det i bund og grund de midler, som Folketinget afsætter til drift af det offentlige, der er afgørende for, hvor meget løn der er til forhandling ved overenskomstforhandlingerne.
Det er derfor regeringen og Folketinget, der har det største og overordnede ansvar for at sikre ligeløn til de kvindedominerede fag.
Overenskomstforhandlerne er gennem mere end et halvt århundrede blevet sat på opgaven at sikre ligeløn. Vi må desværre konstatere, at organisationerne ikke er lykkedes med denne opgave endnu.
Afskaf tjenestemandsreformen fra 1969
Kvindefagenes indplacering i overenskomstsystemet blev fastslået ved Tjenestemandsreformen fra 1969. Her blev det aftalt, at denne indplacering skulle revideres hvert femte år. Det er ikke sket. Stillingsvurderingsrådet, som skulle stå for denne revision, blev nedlagt i stilhed i 2001.
Ligeløns-, ligebehandlings- og ligestillingslovene blev vedtaget i midten af 1970’erne – men her 50 år senere kan vi fortsat konstatere, at vi ikke har opnået ligeløn i Danmark.
Udligningen af lønnen mellem kvindedominerede og mandsdominerede fag er aldrig blevet en del af forhandlingerne med finansministeren om de offentlige budgetter til løn. Spørgsmålet er heller ikke et tema, der har haft indflydelse på overenskomstforhandlingerne. Heller ikke ved OK24.
Det er forstemmende og sørgeligt, at vi midt i en tid med fokus på ligestilling ikke får taget grundigt livtag med uligelønnen.
Hvad skal der til, før regeringen og arbejdsmarkedets parter anerkender, at den kvindelige del af befolkningen skal have løn svarende til mændenes?
Skal det være et oprør, og hvori skal det bestå? Eller er det en helt ny tankegang om økonomi og den måde, hvorpå værdier regnes, der skal ændre denne tydelige uretfærdighed?
I dag fejrer vi Kvindernes Internationale Kampdag og får tanket op på kampgejsten og mærket solidariteten på tværs af fag og lande.
I fællesskab kæmper vi videre for ligelønnen. En dag ude i fremtiden vil kampen blive vundet!
God kampdag til jer alle!
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER