Finansministeriet skal have ny chef
En af Danmarks mest magtfulde embedsmænd stopper. Martin Præstegaard fratræder sin stilling som departementschef i Finansministeriet for at blive viceadministrerende direktør og finansdirektør i ATP

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, skal nu ikke bare finde en ny finansminister. Den forventede kommende socialdemokratiske regering skal også finde en ny departementschef for Finansministeriet.
Den nuværende departementschef, den 43-årige Martin Præstegaard, har nemlig sagt op for at blive en del af ATP’s nye koncernledelse. Her skal Martin Præstegaard være viceadministrerende direktør og finansdirektør.
»Det er med stor veneration og vemod, at jeg har besluttet at sige farvel til Finansministeriet,« skriver Martin Præstegaard i en pressemeddelelse.
»Jeg har arbejdet en stor del af mit arbejdsliv i Finansministeriet og de sidste fem år som departementschef. Perioden som departementschef har uden tvivl været den mest spændende og udfordrende del af mit arbejdsliv. Det har været et privilegium at tjene og arbejde sammen med de seneste fire ministre i Finansministeriet – Kristian Jensen, Sophie Løhde, Claus Hjort Frederiksen og Bjarne Corydon«.
Førstnævnte, fungerende finansminister Kristian Jensen (V), roser Martin Præstegaard for »dygtig og utrættelig« at have tjent skiftende regeringer.
»Han har med ro, viden og humor hjulpet til at sikre dansk økonomi den stærke position, Danmark har i dag,« skriver finansministeren i pressemeddelelsen. »Martin Præstegaard har moderniseret arbejdsgangene i ministeriet, samtidig med at han har stået vagt om det høje faglige niveau.
Selv om det var socialdemokraten Bjarne Corydon, som i 2014 hentede den statskundskabsuddannede Martin Præstegaard fra DR, har departementschefen siden lagt sig ud med såvel Socialdemokratiet som SF og Enhedslisten. Efter at Enhedslisten og SF længe har krævet et opgør med Finansministeriets regnemodeller har også Socialdemokraterne bebudet, at regnemaskinen i Finansministeriet skal omprogrammeres, så effekter af velfærdsinvesteringer inddrages.
Det vakte derfor opsigt sidste år, at Martin Præstegaard kaldte det »ufagligt«, hvis partierne vil diktere regnemodellerne
»Der skal være fagligt belæg for vores arbejde. Og hvis de politisk dikterede regnestykker eller modeller ikke lever op til det grundlag, og det bliver usagligt, så har vi et problem,« sagde Martin Præstegaard til Politiken.
Ledende socialdemokrater – og ikke mindst Mette Frederiksens mentor, tidligere finansminister Mogens Lykketoft – har da også længe talt om at udfordre embedsmændene i Finansministeriet. Forfatterne Peter Mose og Susanne Hegelund har, i bogen »Javel, hr. minister«, beskrevet, hvordan Socialdemokraterne forud for regeringsskiftet i 2011 endda havde udset sig en række regeringstro embedsfolk i ministerierne, som de ville af med, hvis – eller når – de overtog regeringsmagten. Efter ti års VK-regering beskyldte Socialdemokraterne mange af de i princippet apolitiske embedsmænd for at have involveret sig for meget i regeringens politiske projekt.
Selv om Socialdemokraternes daværende politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, dengang afviste ethvert kendskab til nogen »dødsliste« over embedsfolk, har Skatteministeriets tidligere departementschef, Peter Loft, efterfølgende fortalt, at han i hvert fald tog truslen alvorligt. Et halvt år efter folketingsvalget blev Peter Loft da også fjernet som departementschef i Skatteministeriet.
Martin Præstegaard tiltræder sin nye stilling 1. september.
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)