Fagboss anholdt og afhørt i korruptionssag med tråde til Qatar
FH og AC er en del af det internationale fagforbund ITUC, som i disse dage har store tillidsproblemer. ITUC’s politiske leder Luca Vicentini er nemlig blevet anholdt af belgisk politi, mistænkt for at modtage bestikkelse fra en golfstat – og ifølge belgiske medier er der tale om Qatar.
Skeletterne vælter ud af skabet i disse dage. Og det ser ikke godt ud for den internationale fagbevægelse.
Fredag 9. december anholdte det belgiske politi den græske socialdemokrat (PASOK) og medlem af EU-Parlamentet, Eva Kaili, samt fem andre personer. En af de fem andre skulle ifølge flere medier være generalsekretæren for det internationale fagforbund ITUC, Luca Vicentini. Det skriver det belgiske medie Le Soir og det tyske medie Deutsche Welle blandt andet.
ITUC er ifølge FH en sammenslutning af 332 faglige hovedorganisationer fra 163 lande og repræsenterer over 200 millioner lønmodtagere. Dansk fagbevægelses hovedorganisation FH og akademikernes AC er en del af ITUC.
Vicentini er løsladt efter afhøring
ITUC skriver på sin hjemmeside, at Luca Vicentini er blevet løsladt, efter han var blevet afhørt. Han udtaler sig også selv i pressemeddelelsen.
“Jeg er glad for, at afhøringen er afsluttet, og jeg var i stand til at svare fuldt ud på alle spørgsmålene. Skulle der komme yderligere påstande, ser jeg frem til muligheden for at tilbagevise dem, da jeg er uskyldig i enhver form for forseelse,” siger han og fortsætter:
”Enhver form for korruption er fuldstændig uacceptabel, og jeg er absolut engageret i kampen mod korruption. Jeg ønsker også at bekræfte den holdning, jeg offentligt har indtaget, om, at der skal lægges yderligere pres på Qatar for arbejdernes rettigheder og andre menneskerettigheder. Situationen i dag er stadig ikke tilfredsstillende, som jeg sagde til medierne i slutningen af mit besøg i Qatar.”
Mistænkt for korruption og hvidvask
Indtil videre anklager belgisk politi fire personer i sagen, men ikke Vicentini. De anklagede er under mistanke for at deltage i en kriminel organisation, hvidvask af penge og korruption. Det har den belgiske anklagemyndighed oplyst i en pressemeddelelse. Det oplyses også, at der er tale om, at de anholdte mistænkes for at modtage penge fra en Golf-stat.
Belgiske medier mener at vide, at det er VM-værten i fodbold, Qatar, der er tale om.
Selvom Luca Vicentini ikke er blandt de anklagede, er det interessant, at han blev tilbageholdt. Det skyldes, at ITUC har spillet en central rolle i optakten til VM i Qatar. ITUC og FN’s internationale Arbejdsorganisation, ILO, har nemlig forhandlet med Qatar om at forbedre forholdene for de mange arbejdere, der har bygget de stadions, som VM afholdes på.
ITUC har forsvaret Qatar efter forhandling
I maj i år skrev ITUC i en pressemeddelelse, at Qatar havde gjort store fremskridt på baggrund af forhandlingerne med netop ILO og ITUC.
“Qatars love har ændret sig; arbejdere er ikke længere slaver af kafala-systemet. Vi fortsætter med at gøre fremskridt med implementeringen. Forud for VM har fagforeninger forhandlet et sæt forbedringer for at understøtte eksisterende arbejdslovgivning og aftalt en dagsorden for dialog i 2023,” udtalte Sharan Burrow, der dengang var generalsekretær i ITUC.
I november i år overtog Luca Vicenti posten.
Stor uenighed om døde arbejdere
VM i Qatar har været særligt kontroversiel, fordi blandt andet The Guardian har rapporteret om, at 6.500 arbejdere er døde i landet. Blandt andet i forbindelse med opførelsen af fodboldstadions.
Det er dog usikkert præcis hvor mange, der er døde i landet i forbindelse med arbejdet, og udmeldinger fra ITUC og ILO har derfor haft en stor værdi for de stemmer, som mente, at man ikke skulle boykotte VM. Heriblandt Dansk Idrætsforbund.
Set i det lys er det derfor uheldigt for ITUC og den danske fagbevægelse, at generalsekretæren sandsynligvis har været mistænkt i sagen, også selvom at han i sidste ende ikke er blevet anklaget.
For når der er så stor usikkerhed om, hvor mange der er døde, og om arbejdsforholdene reelt er blevet forbedret, så betyder tilliden til den internationale fagbevægelse rigtig meget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER