Indspark: Amerikanske baser i Danmark er fredspolitisk vanvid
Hvis vi skal undgå en potentiel atomkrig, og stoppe forværringen af klimakrisen, bliver vi nødt til at nedruste og arbejde for fred. Amerikanske baser i Danmark vil være brænde på bålet, og have den stik modsatte effekt, mener Arne Hansen fra Flygtninge og Fred.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Det må ikke ske, at Danmark accepterer udstationering af amerikanske tropper på baser i Danmark, og dermed låser sig helt fast til USA. Landet er uberegneligt, og er i høj grad styret udenrigspolitisk af dets militær-industrielle-medie-akademiske kompleks. Se situationen i fugleperspektiv, så man også kan se hvad USA/NATO selv har gjort siden 1990. Næsten alle amerikanske præsidenter siden 2. Verdenskrig har startet nye krige. Der er hertil ikke brug for fortsat ensidig oprustning.
Freden skabes gennem forhandlinger med alle parter – også dem, USA ser som sine “fjender” i kampen for at beholde sin dominerende stilling som verdens største militærmagt. USA’s økonomiske magt er relativt faldende, og landet har indre demokratiske problemer på grund af den store ulighed, der følger af, at partiernes valgte politikere er styret af kapitalinteresser. Det gælder ikke mindst lobbyister fra våbenindustrien, der – på bekostning af socialt udsatte amerikanere – som de eneste nyder godt af det øjeblikkelige krigshysteri. Det samme er tilfældet i Danmark, og man fristes til at tænke, der også her hersker et slags militær-industrielt, medie-akademisk politiker-kompleks, hvor politikerne har mistet evnen til selvstændig tænkning?
Fælles sikkerhed
I 1980’erne udviklede Palme-kommissionen idéen om fælles sikkerhed. Her må alle lære at se konflikter i et fugleperspektiv, og forstå og anerkende andres legitime behov for den samme sikkerhed som én selv, hvilket ensidig oprustning udelukker. Den tankegang bidrog til afslutningen på Den kolde Krig, men er desværre blevet trængt i baggrunden igen, i takt med militariseringens fremmarch de seneste 25 år.
Nu må vi kæmpe for, at tankegangen om at skabe en fælles sikkerhed vinder frem, fordi det er den eneste bæredygtige løsning på konflikter. Det er afgørende for at undgå en potentiel atomkrig, men også for at stoppe forværringen af klimakrisen. Krige og oprustning har et enormt CO2-forbrug, og ødelægger ressourcer. Derfor må vi sige nej til mere krig – og til amerikanske baser i Danmark.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER