Afrikansk miljøaktivist: Vi vil have erstatning for den fossile industris plyndring og ødelæggelse af Afrika
Loraine Chiponda fra den panafrikanske civilsamfundsorganisation Don’t Gas Afrika kritiserer de internationale fossilvirksomheder for at profitere på afrikanske ressourser, mens Afrika lider under klimakrisens konsekvenser
![](https://solidaritet.dk/wp-content/uploads/2023/04/Demo--736x562.jpg)
”Den europæiske gaskonference er et udtryk for et undertrykkende globalt energisystem, som har påvirket de afrikanske befolkninger i årtier,” siger Loraine Chiponda.
Hun er menneskerettighedsforkæmper fra Zimbabwe. Hun deltog i slutningen af marts på en modkonference til en lukket europæisk gaskonference (EGC) i Wien. Modkonferencen havde navnet Power to the People. Loraine Chiponda repræsenterede den panafrikanske civilsamfundsorganisation, Don’t Gas Africa.
Ud over modkonferencen, Power to the People, forsøgte cirka 400 aktivister at hindre adgangen til den tre dage lange EGC-konference med demonstrationer i det centrale Wien og blokade af Mariott Hotel Vienna, hvor den lukkede konference fandt sted.
”Den fossile industris historiske indflydelse på kul- og olieudvindingen har resulteret i massiv ødelæggelse af landområder, levebrød, vandsystemer og fødevaresystemerne i Afrika,” siger Loraine Chiponda.
![](https://solidaritet.dk/wp-content/uploads/2023/04/Lorraine-Chiponda.jpg)
Afrika er hårdt ramt af klimakrisen
”Det er de globale emissioner, der har forårsaget klimakrisen. Og Afrika rammes hårdt. Den nylige cyklon, Freddy, har dræbt hundredvis af mennesker i Malawi og forårsaget ødelæggelser i Mozambique og til dels i Zimbabwe,” siger hun.
”Det er den arv, de fossile selskaber har i Afrika: en historie med undertrykkelse, der også har resulteret i klimakrisen,” siger hun.
Krav om klimaerstatning og decentralisering
”Derfor er vi her i Wien for at pointere, at det globale energisystem ikke fungerer. Hverken for Afrika eller resten af verden. Vi kræver klimaerstatning fra de fossile selskaber, der i årevis har plyndret jorden og atmosfæren og forårsaget den krise, vi står i. Vi kræver en retfærdig overgang væk fra fossile brændstoffer, og vi gør opmærksom på de falske løsninger, de fossile selskaber kommer med,” siger hun.
”Vi kræver i stedet en decentralisering af energisystemerne. De skal ejes af befolkningen, så vi selv får lov til at træffe beslutningerne og til at bestemme, hvor energien skal sendes hen. Det er derfor, vi siger: Don’t Gas Africa! Gas er ikke for Afrika eller noget andet sted i verden,” siger Loraine Chiponda.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER