Afrikas lokale aktivister er afgørende i kampen mod klimaforandringer
Diskussioner af den globale klimakrise har en tendens til at ignorere den ledende rolle, som afrikanere spiller i kampen mod klimaforandringerne.
Den seneste rapport fra IPCC(Intergovernmental Panel on Climate Change) har igen gjort det klart at: medmindre der foretages drastiske handlinger, har verden kurs mod katastrofale klimaændringer. De mennesker, der bliver værst ramt, er efter al sandsynlighed de mest marginaliserede. I Afrika betyder dette både de mennesker, der er afhængige af skrøbelige økosystemer til at brødføde sig selv, såvel som de, der bor i slumområderne i Afrikas mange kystbyer. Det, der især er uretfærdigt er, at de, der har bidraget mindst til klimaforandringerne, samtidig er dem, der med al sandsynlighed mærker konsekvenserne hårdest.
Afrika overses ofte i diskussioner om klimaændringer, og når Afrika er med i diskussionerne, betragtes kontinentet som den modtagende part. Her, som på så mange andre områder, betragtes afrikanerne som ofre snarere end som agenter for forandring. Det er imidlertid på tide at nuancere dette billede: afrikanerne spiller selv en rolle, både i kampene mod nye beskidte energiprojekter og med at hjælpe folk til at klare klimaændringerne, når de sætter ind.
Jordens Venner
Et eksempel er det arbejde afrikanske medlemsorganisationer udfører i netværket Friends of the Earth International (FEI). FEI udgør verdens største netværk af oprindelige folkeslag, græsrodsmiljø-ngo’er med medlemsorganisationer fra 75 lande. Disse er alle oprindelige ,autonome grupper, der deler en fælles analyse af verdens mest presserende miljøspørgsmål. På baggrund af denne fælles analyse har de valgt at arbejde sammen og støtte hinanden. Det højeste organ i netværket er Generalforsamlingen, hvor alle medlemsorganisationer er ligestillet.
I Afrika er der 14 Friends of the Earth(FoE) medlemsorganisationer i tilsvarende antal lande. Nogle af dem kaldes ”Friends of the Earth”, andre har forskellige navne, som vist på videoen nederst.
Alle disse grupper ledes af modige aktivister og intellektuelle. Deres arbejde er til tider farligt, men det at samarbejde internationalt betyder i mange tilfælde en moderat beskyttelse.
Her er et par friske eksempler på, at Friends of the Earth-grupper har sagt sin uforbeholdne mening om de beskidte energiprojekter. En af disse er Groundwork South Africa´s kampagner mod planer om nye frackingaktiviteter i landet og denne gruppe har også talt imod myten om ”rent kul”. Justiica entaAmbil i Mozambique har udtalt sig mod planerne om store dæmninger og kulminedrift i landet. Les Amis de la Terre Togo mobiliserer mod offshore-olieefterforskningsplaner.
Friends of the Earth Ghana har talt imod kinesisk-finansierede planer om en LNG reetablering af en gasterminal(eng.:regasification terminal). Endelig er Environmental Rights Action Nigreia en af de fremmeste grupper, der forsøger at holde olieselskaberne ansvarlige for ødelæggelserne i Niger-deltaet.
Som det fremgår af eksemplerne, er Friends of the Earth ikke bange for at gå op imod de dominerende økonomiske interesser i deres lande.
Når det drejer sig om klimaforebyggelse er flere Friends of the Earth-grupper aktive i agroskov-projekter, hvilket hjælper lokale samfund med at bekæmpe erosion og ørkendannelse. Et godt eksempel vises i denne video, der omhandler FoE Ghanas arbejde med at støtte og træne en lokal kvindegruppe. Theo Anderson, direktør for FoE Ghana, udtaler: ”Hvis du træner 1 mand, træner du 1 person; men træner du 1 kvinde, træner du hele nationen”.
Inden for olieområdet samles begge disse tråde : støtten til lokalsamfundene og bekæmpelsen af beskidt energi -. Således arbejder AdT Togo med samfundsgrupper der for at skabe opmærksomhed om de mulige virkninger af olieudvinding. Hvad dette betyder for lokalsamfundene vises i denne video.
Disse få eksempler viser, at der i Afrika ligesom i andre dele af verden er aktivister og intellektuelle, der spiller en rolle i bekæmpelsen af klimaændringer og af nye beskidte energianlæg. Friends of the Earth netværket tilbyder disse grupper et solidarisk netværk. De fortjener dog at blive mere kendte og værdsat, også inden for Afrika.
Oversat fra “The role of indigenous activism on climate change in Africa”. Første gang bragt på Africa is A Country. Oversat af Marianne Vanghøj
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER