Akademikerne beskylder Socialdemokraterne for generationstyveri
For at finansiere deres nye reformudspil foreslår regeringen at skære i dagpengesatsen til de nyuddannede. ”Under al kritik” lyder det fra Akademikerne.

Regeringen præsenterede mandag 7. september klokken 10 sit reformudspil ”Danmark kan mere 1”. Allerede dagen inden kunne medier berette, at dagpengesatsen for nyuddannede ledige sænkes fra 13.815 kroner til 9.500 kroner – altså med omkring 4.000 kroner mindre om måneden.
For de ledige, som ikke er nyuddannede, vil regeringen til gengæld give den højeste dagpengesats de første tre måneder. Det betyder, at satsen hæves til 24.500 kroner om måneden, og at beløbet derfor stiger med cirka 5.000 kroner om måneden. Derudover indeholder reformudspillet et forslag om at afskaffe forsørgerpligten hos pensionister, hvilket betyder, at modregningen i pensionen, når ens partner arbejder, droppes.
Få penge til nyuddannede
Nedskæringen på dimittendsatsen får nu Akademikerne til at kritisere regeringen for generationstyveri.
”Det er under al kritik, at Socialdemokratiet foreslår at skære i de nyuddannedes dagpenge trods gentagne løfter om det modsatte,” lyder det fra Lars Qvistgaard, der er formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse. Akademikerne er en paraplyorganisation, som dækker over 28 faglige organisationer i Danmark, der organiserer fagligt uddannede.
”Allerede nu ligger dimittendsatsen på kanten af EU´s fattigdomsindikator, og det er sørgeligt, at Socialdemokratiet tilsyneladende falder for Venstre og CEPOS´ spin om en tårnhøj indkomststigning fra SU til dimittendsats. Langt de fleste dimittender lever allerede meget beskedent, og de kommer ikke hurtigere i job, fordi deres økonomi vakler,” lyder det endvidere fra Lars Qvistgaard.
Det er under al kritik, at Socialdemokratiet foreslår at skære i de nyuddannedes dagpenge trods gentagne løfter om det modsatte
Lars Qvistgaard
At overgangen fra SU til dimittendsats ikke er ensbetydende med en luksuriøs tilværelse understøttes af en undersøgelse, som Nordea har udført for Dansk Magisterforening. Her tages højde for, at selvom indkomsten stiger, så stiger udgifter også, hvilket betyder, at der ikke er meget tilbage sidst på måneden for nyuddannede på dimittendsats.
Ifølge Nordeas udregninger har en udeboende studerende på SU et månedligt underskud på 2.911 kroner som lån eller arbejde ved siden af studiet må gøre op for. For en dimittend på dagpenge kommer det månedligt underskud på budgettet op 3.098 kroner.
Positive udmeldinger fra andre fagforeninger
Langtfra alle fagforeninger giver dog udtryk for samme grad af utilfredshed som Akademikerne. Forperson fra Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Riisgaard melder ud, at udspillet peger i den rigtige retning. ”Udspillet er ambitiøst, effektivt og retfærdigt. Vi får flere i job, vi får flere faglærte, og så kommer vi til at stå bedre rustet i den grønne omstilling. Og samtidig mindsker regeringen uligheden. Vi får også forbedret dagpengene de første tre måneder og dermed vores samlede flexicuritymodel.
Også i 3F lyder der glade toner fra formand Per Christensen. ”Det er overordnet set et ambitiøst, afbalanceret og meget positivt reformudspil, der vil styrke den grønne omstilling, forskning og uddannelse, samt ikke mindst et fleksibelt og trygt arbejdsmarked,” siger Per Christensen i pressemeddelelse.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER