Anbefalelsesværdig roman om det faglige arbejde på en arbejdsplads
Peer Løngreen har skrevet en roman om en tillidsmands liv og erfaringer på en metalarbejdsplads gennem tre årtier. Nyd at læse bogen “Tillidsmanden”. Det kan stærkt anbefales
De var en lang menneskeslange, der skulle presse firmaets ledelse til forhandlingsbordet med krav om at fjerne Kasper Flyvholm, som de mente var problemets kerne.
”Vi vil have forhandlinger, væk med Fyr-Holm!”.
Nogle råbte entusiastisk, andre var stille. De var lidt flove over at deltage i demonstrationen, det havde de aldrig prøvet før….
Den store menneskering bevægede sig rundt om bygningen. Som en kvælerslange var den klar til aktion.
”Det her er solidaritet og sammenhold”, råbte Ole til Elo og gav hans hånd et ekstra klem…
Klubbernes plan var, at tillidsfolkene efter demonstrationen skulle gå op til direktionsgangen og banke på med flokken af kolleger efter sig.
De hørte pludselig politisirener og så blå blink, der blandede sig med deres høje råb. En stemme råbte: ”Opløs demonstrationen, den er ikke anmeldt”….
”Det er nok ledelsen, der har ringet til panserne,” sagde Elo. Ole nikkede.
”De kan måske ikke klare presset,” sagde Annie…
Folk bevægede sig mod firmaets indgang… Trappen blev fyldt med strejkende arbejdere, kvinder og mænd, 5 etager op… De skulle vente i opgangen i den tid, det tog for deres tillidsrepræsentanter at tale med den administrerende direktør. Blitzlys oplyste opgangen… Pressen er på vej, tænkte Ole.
Sådan lyder anslaget i Peer Løngreens roman Tillidsmanden.
Bogens titel fangede straks min interesse. Jeg har brugt en pæn del af mit liv i fagbevægelsen, både som tillidsrepræsentant og FIU-underviser (Fagbevægelsens Interne Uddannelser, dvs. tillidsrepræsentant-kurser). Derfor har jeg også læst en del bøger med titler som ”Mine kollegaer har valgt mig”, ”Den myndige tillidsrepræsentant”, ”TR- håndbogen”, ”TRIO- øvelse: Sådan får du samarbejdet på sporet”.
Jeg har altid syntes, at det er vigtigt at tillidsrepræsentanter finder deres egne ben og egen rolle. Er man den, der går ind på kontoret og banker i bordet? Er man den, der har dokumentationen i orden? Er man den, der hurtigt indkalder kollegerne til møde i kantinen med strejke øverst på dagsordenen? Er man den, der holder sig indenfor ledelsens snævert afstukne rammer?
I Tillidsmanden bliver Ole valgt som tillidsrepræsentant for de faglærtes klub på virksomheden DIO, som producerer udstyr til fødevareindustrien. Han finder en rolle som tillidsmand, hvor arbejdsklubben og samarbejdet med de øvrige klubber er rygraden. Romanen er en bog om de læreprocesser, som Ole må igennem fra midt i 1980’erne til 2020.
Per Løngreen har skrevet en god og levende bog om livet på en arbejdsplads og dens konflikter, kammeratskab, ledelse og fagbevægelse. Den slags bøger er sjældne i dag – selvom fagbevægelsen stadig er Danmarks vigtigste og største folkebevægelse med en rygrad af 40.000 tillidsvalgte.
Den gyldne epoke
Der findes en anden roman med samme titel, der er skrevet af Ditte Cederstrand. Den er en del af hendes omfattende og gribende serie ”De uspurgtes historie”. Den foregår før strejkebølgerne fra 1969 og frem forandrede tillidsrepræsentanternes roller og det faglige arbejde på de enkelte arbejdspladser.
Peers Løngreens bog handler om netop den gyldne epoke for klubarbejde og tillidsrepræsentant-netværk, hvor markante konflikter og politik stod centralt på dagsordenen.
Bogens store force er – sammenlignet med Ditte Cederstrands bog – at han personligt har en årtier lang erfaring som tillidsmand (på støvsugerfabrikken Nilfisk) at trække på. Det betyder, at bogen bygger på virkelige, levende erfaringer, der ligefrem strømmer gennem bogen.
Bogen er heldigvis også dejlig fri for kedeldragtromantik. Den er i stedet fyldt med beskrivelser af værkstedslivets mere eller mindre sjove og barokke tildragelser, som i al fald jeg kan genkende fra mit eget liv på gulvet.
Den giver også et bredt indblik i livet fra 1980’erne og frem. Det sker gennem beskrivelsen af romanfigurens Oles øvrige liv, primært på Nørrebro, med temaer som kollektiver, græsrodsfodbold, værtshusbesøg og kærlighedsliv.
Samarbejde, konflikt og klassekamp
Men romanens centralakse – og styrke – er beretningen om det faglige arbejde på en virksomhed. Romanen starter med påskestrejkerne i 1985, og derpå følger strejker og blokader for at imødegå lønefterslæb. Også de svære tider for det faglige arbejde med nye strategier som LEAN og outsourcing (udlicitering) beskrives.
Der skal to til tango – der skal også to parter til samarbejde. De konflikter, som beskrives i bogen, har baggrund i forskellige personligheder og ledelsesfilosofier. Men i sidste ende bunder konflikterne i modsatrettede interesser – med andre ord i de klassemodsætninger, der udspiller sig som klassekamp.
Den ultimative modsætning ser dagens lys, da ledelsen beslutter at flytte centrale dele af produktionen til underleverandører og til Polen og Kina. Så er det slut med ledelsens sange om at være i samme båd, og det er mere end svært at få samarbejdet tilbage på sporet.
Fodslæbende fagforening
En rød tråd gennem bogen er forholdet til fagforeningen Dansk Metal, som ikke evner at understøtte det lokale faglige arbejde. Fagforeningens linje er i stedet at holde sig inden for de fagretlige reglers snævre sti, hvor papkasser med knitrende sedler er utænkelige… – med mindre der er brug for at få arbejdspladsklubben til at opgive medlemmernes krav.
Da virksomheden kaster sig ud i outsourcing og globaliseringens grådige spil, er fagforeningen uforberedt og uforstående over for den nye tids udfordringer.
Det er klubben selv, der må udvikle faglige og politiske svar, og det er den faglige klub, som må kæmpe for få fagforeningen med til at formulere nye svar på arbejdsgivernes globale strategier.
Det er udfordringer, som en tøvende fagbevægelse fortsat står over for – ligesom den er det overfor den globale klimakatastrofe, masseautomatisering af jobs, nye bølger af nedskæringspolitik og de mega-arbejdsgivere, som nu er fulde af selvtillid.
Jeg kan klart anbefale at give sig i kast med Peer Løngreens roman – især hvis du selv har oplevet den epoke, som bogen beskriver, og hvis du vil have indblik i det faglige arbejde og den faglige kamp, der foregik de gyldne årtier
Per Løngreen: Tillidsmanden. Med linoleumsnit af Svend Vestergaard. Paperback. Books on Demand. 366 sider. Pris 189 kroner.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER