At forsøge at gøre en forskel. Fredsvagt i Palæstina
Vi glemmer aldrig den dag, 16. marts 2003. Den dag fik vi besked om, at den amerikanske fredsvagt Rachel Corrie brutalt var blevet dræbt i Gaza. Hun var den første internationale fredsvagt, som blev dræbt i Palæstina. Rachel var kun 23, da hun fik knust sin krop under en af det israelske militærs pansrede bulldozere
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Historien om Rachel er kendt af alle fredsvagterne, som gennem årene er taget afsted for at støtte den ikkevoldelige palæstinensiske modstand mod besættelsen. Støtte med deres tilstedeværelse som internationale vidner til de overgreb, der konstant sker mod palæstinenserne.
Deltage i demonstrationer, køre med i ambulancer, følge børn i skole gennem checkpoints, støtte familier hvis huse rives ned af militæret, deltage i olivenhøsten for at forhindre angreb fra bosættere. Og støtte palæstinenserne ved at vende hjem og fortælle om vores oplevelser af deres livsvilkår.
Rachel blev dræbt i Gaza. I Rafah, og i netop det område hvor vi i dag ser hundredtusinder internt fordrevne bo i telte op til grænsen til Egypten. Dengang – i 2003 – var området bebygget.
Beboerne blev tvunget ud, så bulldozere kunne jævne deres huse med jorden. Der skulle etableres en såkaldt sikkerhedszone. Sammen med andre internationale fredsvagter stillede Rachel sig op foran husene i et forsøg på at stoppe bulldozernes ødelæggelse.
Til trods for at Rachel bar en tydelig orange vest, da hun stod der med en megafon foran et hus, der skulle nedrives, fortsatte bulldozeren imod hende og hen over hende, bakkede og kørte hen over hende igen.
Vi husker tydeligt billederne af hendes forvredne blodige krop, der lå i sandet i Rafah. Vi var rystede.
Fredsvagternes arbejde i Palæstina
Netværket for de internationale fredsvagter, International Solidarity Movement (ISM), blev grundlagt under den anden intifada i 2001 af en gruppe palæstinensere og amerikanere med palæstinensisk baggrund.
Formålet var – og er stadig – at sikre international tilstedeværelse på Vestbredden, i Gaza og i Jerusalem: En tilstedeværelse, som kan bevidne og være med til at forhindre besættelsens overgreb mod civilbefolkningen. Forbilledet for netværket er det amerikanske Freedom Summer Project, hvor flere hundrede studerende fra det nordlige USA i 1964 drog sydpå til Mississippi for at hjælpe med at registrere sorte vælgere. Kampagnen havde flere sammenstød med politiet og kostede fire frivillige livet. Ligeledes har fire af ISM’s fredsvagter mistet livet.
Israel har underlagt fredsvagterne og andre menneskerettighedsgrupper skærpede restriktioner, og deres handlinger ønskes kriminaliseret. Nogle ultrahøjreorienterede israelske politikere betegner de frivillige som voldelige anarkister og terrorister.
Flere hundrede internationale frivillige i alle aldre har gennem årene rejst til Palæstina for at gøre en indsats. Paradoksalt nok ønsker flere at tage af sted, jo større og mere brutal israelernes undertrykkelse af palæstinenserne er.
Det gælder også i den nuværende situation, hvor flere end 30.000 er dræbt og flere end 70.000 er såret i Gaza. Vi kan ikke komme ind i Gaza, men stadig komme til Vestbredden, hvor undertrykkelsen også er taget til i styrke. Bosættervold, daglige raids fra de israelske soldater. Dræbte, sårede og tilfangetagne palæstinensere.
Læs mere om International Solidarity Movement og fredsvagtprojektet på IMS’ hjemmeside.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER