Bliver Gellerup til et nyt kvarter eller det samme som før – bare dyrere?
Bygherrerne reklamerer med naturskønne omgivelser og alle moderne bekvemmeligheder, når en del af Gellerup bliver til ”Karen Blixen Kvarteret”. Det lyder som det, vi allerede har i Gellerup, bare med et nyt navn og højere priser
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Jeg står ved byggepladsen, hvor unge mænd er i gang med at sætte bannere op på et nyt hegn.
“Hvad sker der her?” spørger jeg, halvt naivt og halvt nysgerrigt.
“De skal til at bygge,” svarer en af dem.
Jeg kigger op på den tomme blok, der står tilbage som en tom skal uden indmad, og spørger: “Men der er jo en blok nu.”
“Ja, den skal rives ned,” forklarer han.
Det lyder spændende, mumler jeg og ser på hegnet, der er sat op midt i kaosset. Jeg beslutter mig for at undersøge det nærmere. Nedbrydningsfirmaet var i fuld gang med at forberede nedrivningen af blokken, men Vestre Landsret har sat nedrivningen af de resterende blokke i Gellerup på pause, indtil EU-domstolen har afgjort sagen. Høringen foregår den 30. september.
Bliver Karen Blixen Kvarteret helt eventyrligt?
Derfor var det en stor overraskelse for mange af os, da der begyndte at dukke hegn op foran en af blokkene, og snart var det dækket med bannere, der annoncerer for “Karen Blixen Kvarteret” – et nyt boligkvarter med over 570 rækkehuse og lejligheder.
På bannerne står der, at jeg skal tjekke siden www.karenblixenkvarteret.dk, og derinde praler de med et nyt kapitel for Gellerup: “Hvor mangfoldigheden bor, fællesskaber gror, et nyt boligområde spirer – og næste kapitel begynder.” Det lyder poetisk og tiltalende, men det efterlader en bitter smag. Det ser ud til, at det nye kvarter præsenterer sig som en genopfindelse af noget, vi allerede havde.
Karen Blixen Kvarteret præsenteres som et sted, hvor fællesskab, mangfoldighed, et godt børneliv og naboskab er i fokus. Her skal naboer blive til venner, og hverdagen skal være fyldt med hyggestunder, leg og fælles arrangementer.
Men hvorfor er det nødvendigt at skabe noget nyt, når vi allerede havde disse værdier i Gellerup? Vores kvarter var allerede fyldt med liv og fællesskab, før politikerne begyndte at rive ned og smide folk ud af deres hjem. Mangfoldigheden og naboskabet var ikke bare ord, men reelle dele af vores hverdag.
Ligesom nu – bare meget dyrere
De nye boliger lover komfort og funktionalitet med adgang til naturen i Byparken, langs Skjoldhøjkilen, Brabrandstien og Hasle Bakker. Det lyder flot, men disse naturskønne områder var allerede en del af Gellerups livskvalitet. Det virker som en gentagelse af det, vi allerede havde – nu i en ny indpakning.
Desuden lover Karen Blixen Kvarteret bekvemmeligheder tæt på: skole, institutioner, foreningsliv, kulturtilbud, læge, apotek og indkøbsmuligheder. Alt dette var også tilgængeligt for os, der boede her før omdannelsen begyndte. Det er som om, de tager æren for noget, vi allerede havde og nu præsenterer det som en ny opfindelse.
For børnene præsenteres kvarteret som et paradis med legekammerater, legepladser og foreningsliv. Men hvorfor skal vi have et nyt “paradis”, når børnene allerede havde et aktivt og rigt liv i det gamle Gellerup?
Det nye boligkvarter virker som en genopfindelse af det, vi allerede havde, pakket ind i glatte reklamer og nye navne. Det vækker spørgsmål om, hvorfor det var nødvendigt at rive ned, adskille naboer og smide folk ud for at opnå noget, vi allerede havde opbygget.
Det føles trist at se det, vi havde, blive overset og erstattet af noget, der ligner en gentagelse af vores gamle værdier – nu med et nyt skilt og en højere pris.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER