Danske Bank står fast på at udbetale udbytte til aktionærerne
»Det er ikke tid til milliardudbytter til aktionærerne – samtidig med massiv hjælp fra skatteyderne,« lyder det fra SF’s finansordfører. Det er ellers præcis, hvad Danske Bank netop har besluttet sig for at uddele.
Danske Banks aktionærer kan også i år se frem til få udbetalt udbytte. Det på trods af, at regeringen – og altså samfundet – netop har måttet træde til med en hjælpende hånd til bankerne på grund af coronakrisen.
Danske Banks pressechef, Stefan Singh Kailay, understreger nemlig i en skriftlig kommentar, at der er tale om planlagt udbytte for regnskabsåret 2019. I alt planlægger Danmarks største bank at udbetale 7,3 milliarder kroner til aktionærerne.
COVID-19
Solidaritet holder dig orienteret om coronakrisen, og bringer dig nyheder om epidemien fra et venstreorienteret perspektiv.
»Udbetaling af udbytte for 2019 er i tråd med vores udbyttepolitik, der både sikrer, at vi kan være konsistente og forudsigelige i vores virke, og at vi er en meget velkapitaliseret bank med sunde likviditetsbuffere,« skriver Stefan Singh Kailay.
Danske Banks generalforsamling skulle tirsdag have godkendt beslutningen, men mødet er i sidste øjeblik blevet udskudt på grund af coronakrisen. I stedet vil Danske Bank »snarest« meddele en ny dato for afvikling af generalforsamlingen.
Buffer
På forhånd har flere politikere kritiseret udbetalingen, fordi regeringen netop har tilladt bankerne at bruge af deres økonomiske polstring i form af den såkaldte kontracykliske kapitalbuffer (samtidig er de forhøjelser, der var planlagt til at træde i kraft senere, aflyst). Det er en form for økonomisk stødpude, som blev til i kølvandet på finanskrisen i 2008. Meningen er, at bankerne i gode tider sparer op, så de har ekstra penge på bankkontoen, som de kan bruge i dårlige tider.
Og af samme grund har Nationalbanken specifikt advaret bankerne mod at udbetale udbytte.
»Det (at tillade at bruge af bufferen, red.) er en fornuftig beslutning i en tid, hvor der udsigt til en væsentlig svækkelse af den økonomiske udvikling, og beslutningen bidrager til, at kreditinstitutterne fortsat kan opretholde en passende kreditgivning,« skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse. »Det er vigtigt, at institutterne bruger det ekstra handlerum til at udbygge deres udlånskapacitet og ikke til at udbetale udbytter eller tilbagekøb af egne aktier«.
Ifølge Danske Banks pressechef er det dog en anden snak at udbetale udbytte for regnskabsåret 2019.
»Vi vil gerne slå fast, at det ekstra handlerum, som frigivelsen af den kontracykliske kapitalbuffer giver, selvfølgelig og helt i tråd med myndighedernes henstilling ikke vil blive anvendt til at udbetale øgede udbytter for 2020,« skriver Stefan Singh Kailay.
Håber til det sidste
Enhedslisten og SF mener imidlertid, at regeringen burde have krævet et stop for udbetaling af udbytte.
»Lånemuligheder, garantiordninger og anden økonomisk hjælp til erhvervslivet bliver frigivet i disse dage,« skriver SF’s finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen på Twitter. »Som det skal være. Men samfundssind gælder også her – det er ikke tid til milliardudbytter til aktionærerne, samtidig med massiv hjælp fra skatteyderne«.
Den samme opfordring kommer fra Enhedslistens finansordfører, Rune Lund:
»Det norske finanstilsyn har kraftigt opfordret alle norske banker til at genoverveje deres udbytteplaner. Endnu et argument for, at @regeringDK for længst burde have stillet krav om stop for udbyttebetaling som betingelse for milliardgarantier.«
Til gengæld blåstempler Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, Danske Banks beslutning med henvisning til, at udbyttet stammer fra 2019:
»2019 har jo kørt i sit eget økonomiske verdensbillede,« siger Orla Hav til netavisen Pio. »Nu står vi pludselig i et helt andet verdensbillede, og her skal vi bestemt være opmærksomme på, om der er nogen, der beriger sig på fællesskabets vegne på urimelig vis«.
I dag håber formanden for Kritiske Aktionærer, Enhedslistens tidligere finansordfører Frank Aaen, at det sidste ord alligevel ikke er sagt på grund af udskydelsen af generalforsamlingen.
»Dermed udskyder de også vedtagelsen af udbyttebetaling på 7,3 mia. kroner,« siger Frank Aaen. »Hvis ikke spørgsmålet om udbytte er en del af begrundelsen for udskydelse, så opfordrer Kritiske Aktionærer til, at anledningen udnyttes til at overveje sagen«.
Kritiske Aktionærer har nu skrevet til andre af de store banker, foreningen har aktier i – Sydbank, Jyske Bank, Spar Nord og Nordea – og opfordret dem til at droppe udbyttebetaling til aktionærerne under coronakrisen.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)