Debatten i Enhedslisten mangler mange nuancer
Enhedslisten er på vej til et historisk opgør lørdag 14. december. Et flertal i Enhedslistens hovedbestyrelse vil ændre partiets struktur, så det bliver nemmere at udvise medlemmer. Det har det formål at udvise et stort mindretal i partiet, som er medlem af partifraktionen Rødt Venstre
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Debatten om organisationen Rødt Venstre er eskaleret meget hurtigt. Der er mange detaljer, ingen virker til at være klar over. Det er et kæmpe problem, når et stort mindretal i partiet står på randen til at blive ekskluderet.
Det er derfor nødvendigt, at diskussionen tages på et nuanceret oplyst grundlag. Problemet er bare, at det slet ikke er tilfældet. Mange af de påstande, som blandt andre Enhedslistens Hovedbestyrelse er kommet med, er stærkt misvisende.
Her kommer derfor en række uddybninger. Mange har sikkert ikke hørt dem før. Med dette in mente virker det lidt ekstremt at ville ekskludere medlemmer af partiet.
De borgerlige medier
I et debatindlæg her på Solidaritet påstår Per Clausen, at Rødt Venstre har anvendt de borgerlige mainstream-medier til at kritisere Enhedslisten og undergrave partiets demokratisk vedtagne beslutninger.
Det er da også sandt, at Rødt Venstre har været i mainstream-medierne og kritiseret Enhedslistens partitop. Og det kan meget vel også være kritiserbart. Men det er bare ikke hele historien. For de medlemmer af Rødt Venstre, som var med til at stille forslaget om samarbejde med DFLP på Enhedslistens årsmøde, har faktisk forsøgt at holde det ude af mainstream-medierne.
I en artikel fra 15. maj påstod B.T at have dokumentation for, at DFLP’s militære gren skulle have dræbt en praktikant fra Tanzania ved angrebet i Israel 7. oktober. Her forsøgte BT uden held at få fat i de 22 medlemmer, som havde stillet ændringsforslaget. Efter det forsøgte Information over en periode på knap to uger at få fat i tre af Rødt Venstres (daværende) medlemmer, som også sidder i Enhedslistens hovedbestyrelse. Da det ikke lykkedes, skrev de en artikel, hvor de anklagede medlemmerne for flyverskjul.
Som svar på det skrev Rødt Venstre en mail til Information, hvor de henviste til en udtalelse om sagen, som de vedtog i processen. Det ved man formentlig, hvis man var medlem af Rødt Venstre på det tidspunkt, og det var jeg. Samtidig skrev de også et debatindlæg i Information, under Hanne Schmidts navn, for at få forsvaret ud til læserne.
Alle optrædener i mainstream-medierne herefter har været gjort på initiativ fra medierne og ikke fra Rødt Venstre. Rødt Venstre har altså haft grund til at gå i de borgerlige medier.
Drab på civile?
I et interview i Information 2. oktober påstår Pelle Dragsted, at medlemmer af Rødt Venstre ikke klart kan tage afstand fra drab på civile. Den påstand er også meget misvisende. I tidligere nævnte udtalelse med titlen “Vi tager afstand fra drab på civile – uanset hvem der står bag” skriver Rødt Venstre følgende:
“Vi tager afstand fra drab på civile, uanset hvem der står bag, og opfordrer til at sådanne hændelser efterforskes som krigsforbrydelser. Det gælder både de flere hundrede civile, der blev dræbt af Hamas under oprøret d. 7. oktober 2023 og de 35.000 palæstinensere der efterfølgende er dræbt af IDF.”
Her tager Rødt Venstre klart afstand fra drab på civile ved angrebet 7. oktober 2023. Grunden til splittelsen er altså ikke selve holdningen til drab på civile. Det handler derimod om, at Rødt Venstres koordinationsgruppe mener, at organisationen DFLP ikke skulle have dræbt nogen civile den 7. oktober, eller at der i hvert fald ikke skulle være tilstrækkelig dokumentation for det.
Derudover kunne man også tidligere læse her på Solidaritet, at DFLP påstår selv at være imod de drab på civile, der skete den 7. oktober. Dermed har DFLP altså ikke udtalt, at de har dræbt civile, som visse andre medlemmer af Enhedslisten ellers har påstået.
Medlemskab af Enhedslisten: Ikke et krav?
Enhedslistens hovedbestyrelse vedtog den 2. november en vedtagelse – som blev sendt på mail til alle medlemmer af partiet – hvor de skriver, at “Rødt Venstre ikke er en del af Enhedslisten”. Det er primært, fordi de påstår, at man slet ikke behøver at være medlem af Enhedslisten for at være medlem af Rødt Venstre.
I sig selv er den påstand sand. For som man kan læse i Rødt Venstres vedtægter, kan man også melde sig ind i Rødt Venstre, hvis man er medlem af Rød-Grøn Ungdom eller Socialistisk Ungdomsfront (SUF). To organisationer der også repræsenterer Enhedslisten ved begivenheder som skolevalget og Demokratiets Dag, og som samarbejder tæt med partiet.
I virkeligheden er det nærmere således, at man kan være medlem af Rødt Venstre, hvis man tidligere har været medlem af Enhedslisten, SUF eller Rød-Grøn Ungdom, men ikke er det længere.
Men det vil også sige, at der er en relation til Enhedslisten. Det er ikke bare, hvem som helst – uanset deres status i forhold til partiet – der kan melde sig ind i Rødt Venstre.
Og hvis der virkelig ikke er noget forhold til Enhedslisten, så kan man vel undre sig over, hvorfor det er et problem, at organisationen kritiserer Enhedslistens vedtagne beslutninger. Man får fx rabat på sit kontingent, hvis man er medlem af både SUF og Enhedslisten, selvom SUF nogle gange også har kritiseret Enhedslistens beslutninger.
Eksklusion
Når Rødt Venstre påstår, at forslaget om DFLP ikke helt blev stemt ned, kan det forståeligt godt være lidt problematisk. Men derfra er det bare et stort skridt at ville ændre vedtægterne, så det bliver nemmere at ekskludere et stort mindretal af medlemmerne.
Mange af Rødt Venstres medlemmer har arbejdet hårdt for Enhedslistens succes gennem årene. Tre af dem er endda demokratisk valgte medlemmer af Hovedbestyrelsen.
Rødt Venstre er selvfølgelig ikke perfekt, og DFLP er langt fra heller ikke uskyldig. Men at påstå, at medlemmer af Enhedslisten går ud i borgerlige medier og støtter drab på civile, er i bedste fald en fordrejning af sandheden.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER