Den globale opvarmning tager fart i en verden med øget oprustning og militarisering
Oprustningens konsekvenser for klimaet er fokus på den kommende internationale Transform-konference lørdag den 11. marts, hvor en række internationale talere vil bidrage

Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Det er slående, hvor lidt klimakrisen vejer i nutidens regeringer og politikeres politiske prioriteringer – sammenlignet med deres hurtige og resolutte handlinger omkring Covid 19 i foråret 2020 og de hurtige beslutninger efter Putins angreb på Ukraine med enorme summer af penge afsat til militærudgifter.
FN’s klimapanel (IPPC) og det danske Klimaråd fortæller, at det går den forkerte vej. Endog meget hurtigt. Udledningerne af drivhusgasser stiger støt år for år, og der er ingen udsigt til forandring. Den danske klimapolitik lever ikke op til de målsætninger, politikerne selv har sat.
Det er ikke længere realistisk at nå Parisaftalens klimamål
I medierne tales og skrives der stadigvæk om at nå klimamålene fra Parisaftalen på mellem 1,5 og 2 graders opvarmning i slutningen af dette århundrede. Det er imidlertid tydeligt, at begge disse grænser formentlig nås allerede inden for de næste 30 år – med de menneskelige og økonomiske omkostninger, det medfører.
FN’s klimapanel har udtalt, at klimasammenbruddet er tæt på, hvis der ikke standses for udledningerne af drivhusgasser her og nu. Vi taler om inden for de næste 5 – 10 år. Det er heller ikke et tilfælde, når FN’s generalsekretær forhøjer alarmsignalet i en nylig tale, hvor han opridser de byer i verden, som især vil blive ramt af truende havstigninger i løbet af dette århundrede. København er en af dem.
Hvis Jorden bliver bare 2°C varmere – som lige nu er sat som smertegrænsen – forudser forskerne, at det vil føre til en havstigning på 4,6 meter i København.
Mere ukendt er det, at dette klimasammenbrud også fremskyndes af den oprustningsspiral som bl.a. de europæiske regeringer har kastet sig ud i for at være på forkant i forhold til eventuelle nye russiske angreb.
En ting er at oprustningen sker på bekostning af velfærd og klima. Noget andet er, at netop militarisering og oprustning prioriteres så højt i de fleste vestlige lande, at det praktisk talt ødelægger indsatsen for at reducere CO2-udledningerne og sætte skub i den grønne omstilling.
Konferencen lørdag 11. marts
Det er derfor på tide at få rejst en offentlig debat om oprustningens konsekvenser for klimaet. Det er en debat, som almindelige mennesker også skal kunne tage del i. Det gælder også venstrefløjen og klimabevægelsen, som knap nok har taget hul på debatten.
Den internationale Transform konference lørdag 11. marts vil netop handle om konsekvenserne for klima og miljø af den militære oprustning, som eksempelvis Danmark har kastet sig ud i. Men også af den globale oprustning, som tager til med skærpelsen af globale konflikter. Dette scenarie fremskynder et globalt klimasammenbrud.
Derfor tager Transform!Danmark (tilknyttet det europæiske tænketanksnetværk Transform!Europe) militariseringens barske konsekvenser for klima og miljø op som det vigtigste emne på sin årlige konference den 11. marts. Her vil internationale oplægsholdere, der netop har beskæftiget sig med krig og klima, bidrage med deres viden.
Konferencen vil desuden arbejde videre med debatten om degrowth (modvækst). En række venstrefløjs- og klima/miljø-organisationer er medarrangører til konferencen. Læs programmet her.