Det søde liv på kontanthjælp: Ny analyse fra CEPIS kortlægger liv i luksus
Det skal kunne betale sig at arbejde – og det skal være noget lort at stå uden job. Den klassiske borgerlige visdom er truet af astronomiske sociale ydelser, viser ny økonomisk analyse fra CEPIS, der kortlægger et driverliv i uhørt luksus på kontanthjælp.
Det skal kunne betale sig at arbejde. Arbejdet bærer lønnen i sig selv. Arbejde gør dig fri! Når snakken falder på værdien af at knokle for føden, har det aldrig skortet på gode borgerlige mantraer, der kan inspirere de dovne masser til at gøre deres pligt. Men for de cirka 125.000 danskere, der lever på kontanthjælp, er der efterhånden ikke megen grund til at lette bagdelen. Det viser rapporten “Et liv i luksus“, som er foretaget af tænketanken Center for Politiske Indspark til Samfundet (CEPIS) på vegne af Seier Bitcoin & Entertainment ©. Her tegner der sig nemlig et billede af et dansk arbejdsmarked på katastrofekurs. Problemet? Det gavmilde liv i ydelses-hængekøjen.
“Det er simpelthen for luksuriøst at være på kontanthjælp i Danmark”, forklarer Mads Hansen von Glücksbierg til Den Røde Kælder. Han er ‘Chief Economics Senior Executive Vice President (level 17)’ i CEPIS, og er hovedmanden bag den nye analyse. Ifølge økonomen er det dog et fåtal i befolkningen, der allerede har opdaget, hvor luksuriøst det faktisk er at være ledig. Han kalder det samlede tal omregnet kontanthjælp.
Kun toppen af isbjerget
CEPIS-rapporten kommer i forlængelse af en anden økonomisk videnskabelig analyse, som Venstres Integrationsydelses-afskafningsordfører, Morten Dahlin, for nyligt kunne fremlægge på Facebook. Dahlins forskning viser, at et kontanthjælpsmodtager-par har hele 24.000 kroner om måneden at rutte med. Morten Dahlin kender om nogen selv værdien af hårdt arbejde, og har ifølge sit CV haft fysisk krævende konsulentarbejde i mindst 5 år, inden han skiftede det private erhvervsliv ud med en karriere på Christiansborg.
“Regner man de samlede gevinster ind i regnestykket, vil en enlig mor med 3 børn få omkring 350.000 kr. efter skat i kontanthjælpsydelser. Det tal er simpelthen for højt.”
Mads Hansen von Glücksbierg, Chief Economics Senior Executive Vice President i CEPIS
Ifølge Mads Hansen von Glücksbierg er Morten Dahlins tal dog ikke en gang toppen af isbjerget. “Den månedlige ydelse, han fremlægger, har slet ikke taget højde for, hvor mange skjulte penge man kan få ved at være på kontanthjælp. En række skjulte luksusgoder er nemlig med til at gøre den reelle kontanthjælpssats markant højere end de 24.000 kroner, forklarer von Glücksbierg. “Vores analyse viser for eksempel, at man som kontanthjælpsmodtager kan gå gratis på biblioteket hver eneste dag. Den luksus ville ifølge vores beregninger koste mindst 20.000 kroner årligt, hvis man skulle finansiere et sådan dagligt forbrug ud af egen lomme”, forklarer han til Den Røde Kælder.
Også transporten hen til biblioteket er i dag gratis for alle kontanthjælpsmodtagere. Der er nemlig ikke indført såkaldt ‘road pricing’ i nogle større danske byer, viser rapporten. Dén debat håber tænketank-økonomen imidlertid at kunne få genrejst. Ifølge CEPIS’ beregninger ville et betalingssystem for brug af de danske veje nemlig kunne skabe 70.000 nye arbejdspladser, og indbringe private toldfirmaer op mod 3.000 milliarder kr. årligt. Og det er kun første skridt i opgøret med de privilegerede arbejdsløse, forklarer han til Den Røde Kælder.
“Når vi først har fået dem til at betale for at gå rundt og fise den af på gaden, kunne næste skridt være, at kontanthjælpsmodtagere også selvfinansierer deres eksorbitante forbrug af oxygen. Vi har noget af den reneste luft i verden. Det ville både være godt for planetens helbred og vores andres pengepung, hvis de kunne begynde at betale for det priviligie”, forklarer von Glücksbierg, der påpeger, at man som ledig også har bedre tid til at holde vejret end folk i job.
Til orgiastisk kaffe-bakkanal på jobcentret
Tilbage i nutiden er det dog ikke kun behovet for at læse bøger og trække vejret, de mange arbejdssky elementer gratis kan få stillet hver dag. Også tørsten kan blive slukket omkostningsfrit. I CEPIS-rapporten afsløres det nemlig, at folk ved dagligt fremmøde på et jobcenter kan mæske sig i gratis kaffe og postevand. På mange jobcentre tilbydes endda den eksklusive drik latte macchiato fra automaten. “Når jeg skal købe en macchiato nede hos Original Coffee (kaffebar i Hellerup, red.), koster det mig 53 kroner. Hvis kontanthjælpsmodtagere i gennemsnit drikker bare to kopper macchiato om dagen, mens de er nede at få deres i øvrigt gratis hjælp på jobcentret, svarer det derfor ifølge CEPIS’ beregninger til gratis kaffe til en værdi på næsten 5 milliarder kr. årligt”, siger cheføkonomen til Den Røde Kælder.
Selv om antallet af kontanthjælpsmodtagere lige nu er på det laveste niveau i 13 år, frygter Mads Hansen von Glücksbierg, at fordelene ved at have et arbejde er blevet så små, at det kun kan være et spørgsmål om tid, før millioner af danskere kvitter deres arbejde for at udleve drømmen om et mageligt luksusliv på kontanthjælp. “Regner man de samlede gevinster ind i regnestykket, vil en enlig mor med 3 børn få omkring 350.000 kr. i omregnet kontanthjælp om måneden – efter skat. Det tal er simpelthen for højt.”
Det glæder derfor økonomen, at initiativrige kommuner som Helsingør igen har sat ‘fattiggårde’ på den politiske dagsorden. “Det er nok den type værktøjer, vi skal kigge på, hvis vi skal have vendt skuden. Det skal jo kunne betale sig at arbejde!”
11 personer har siden artiklens udgivelse droppet det hårde job bag kassen i Netto eller på fabrikken.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER