Enhedslistens medlemsdemokrati kræver fortsat støtte til Ukraine. Et svar til Ali Hansen
Det er langt ude at knytte Enhedslistens medlemsdemokrati sammen med Ukraines kapitulation. Mikael Hertoft svarer medlem af Rødt Venstre, Ali Hansen
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
I snart tre år har Ukraine ført en desperat forsvarskrig mod Ruslands invasion. Rusland har fra dag ét været den aggressive part og har eskaleret konflikten. Men en lille gruppe af medlemmer omkring Rødt Venstre og “Freds- og Konfliktløsningsgruppen” i Enhedslisten nægter at anerkende det.
En af dem er Ali Hansen. Onsdag 27. november skrev han i Solidaritet:
“Men når det gælder Ukraine, fremsætter og stemmer Enhedslistens valgte EU-parlamentariker, Per Clausen, stik imod årsmødets principbeslutning for en resolution, der eskalerer konflikten i Ukraine uden at åbne døren for fredsforhandlinger.
I denne sag satser partitoppen 100 procent på en militær løsning på konflikten. På intet tidspunkt – hverken i Folketinget eller i EU-regi – har de forsøgt at fremme fred i konflikten i overensstemmelse med principprogrammet.”
Men det er en misforståelse – eller snarere en forvrængning – at hævde, at Per Clausen er imod Enhedslistens politik. Den blev fastlagt allerede på årsmødet i 2023, hvor udtalelsen “Vejen til fred i Ukraine” blev vedtaget med et meget stort flertal.
I udtalelsen står der:
“Ukraine har ret til at forsvare sig selv. Landets forsvarskamp er legitim. Ukrainerne kan med rette forvente vores støtte og opbakning. Derfor har Enhedslisten støttet sanktioner mod Rusland. Vi har også bakket op om humanitære og militære donationer til Ukraine. En imperialistisk stormagts overgreb må aldrig få lov at virke. Derfor støtter vi Ukraine i landets forsvar mod den russiske invasion. Rusland skal trække sig ud.”
Enhedslisten er altså for at sende våben til Ukraine – og det er præcis det, som resolutionen i EU-parlamentet kræver. Det er en falsk modsætning at påstå, at Per Clausen modarbejder det.
Men hvad med fredsforhandlinger?
Udtalelsen fra Enhedslistens årsmøde i 2023 fortsætter med også at ønske et politisk spor og fredsforhandlinger: “Vi støtter fredsforhandlinger for at få stoppet krigen og opfordrer derfor til, at der, med afsæt i resolutionen der blev vedtaget med 141nationers stemmer på FNs generalforsamling d. 23. februar 2023, arbejdes hårdt for at skabe et politisk spor, gerne faciliteret i FN-regi.”
Resolutionen fra FN’s generalforsamling tager udgangspunkt i Ukraines suverænitet og kræver, at Rusland trækker sig tilbage fra hele Ukraines territorium.
Der er faktisk løbende kontakter mellem Rusland og Ukraine – blandt andet om udveksling af krigsfanger. Der er også en slags offentlig dialog. Her har Ruslands præsident Putin løbende over sommeren afvist alle forhandlinger, før Ukraine trækker sig tilbage fra de fire regioner, Rusland mener er deres – inklusive to store byer, som Rusland ikke kontrollerer nemlig Zaporisje og Kherson.
Ukraine skal også demilitariseres og afgive alle ambitioner om at blive medlemmer af NATO. Det vil efterlade landet omtrent som Gaza står i forhold til Israel i dag.
Samtidig fortsætter Rusland sin brutale angrebskrig – både ved fronten og ved at bombe civile og civil infrastruktur i Ukraine.
Derfor er der ingen reelle forhandlinger – og intet Enhedslisten kunne foreslå i Folketinget, eller noget den danske regering kunne foreslå internationalt, vil kunne ændre på det.
Jeg synes, det er en vigtig sag at forsvare det aktive medlemsdemokrati og mindretalsbeskyttelsen i Enhedslisten. Men når Ali Hansen m.fl. kræver det samme og samtidig kræver, at Enhedslisten holder op med at støtte Ukraine – så gør de det så meget sværere.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER