Extinction Rebellion holdt die-in på Strøget i protest mod masseudryddelse
Extinction Rebellion holdt die-in aktion i København i protest mod masseudryddelse.
Aktivister fra Extinction Rebellion faldt om i simuleret uddøen ved Storkespringvandet på Amagertorv i København. Det skete i protest mod en fodslæbende klimapolitik, der ifølge gruppen ikke tager livtag med de udfordringer, kloden står midt i.
Af Mikkel Noel Lanzky
I fredagens bagende eftermiddagssol kunne handlende på Strøget pludselig se godt 35 mennesker ligge helt stille på Amagertorv lørdag 27. juni. Aktivisterne fra Extinction Rebellion holdt en såkaldt die-in. Mens forbipasserende og cafégæster så nysgerrigt til, tog to aktivister opstilling på kanten af Storkespringvandet og holdt et banner op med ordlyden ”Ingen er immune over for klimakrisen”, mens resten af deltagerne i aktionen lagde sig ned foran i en symbolsk illustration af den masseudryddelse af verdens liv, der allerede er i gang.
Denne sjette masseudryddelse er forstærket af menneskers aktiviteter, som ødelægger habitater for alle slags arter – både i direkte form af eksempelvis overfiskeri og skovhugst, men også forurening og global opvarmning, der leder til klimaændringer.
Det varme sommervejr havde lokket mange folk til en tur på Strøget, og adskillige stoppede op for at betragte synet af de ”døde” aktivister, og læse deres paroler på bannere og de plakater, der var spredt ud over pladsen.
Forandringer er mulige
Mod slutningen af aktionen, der varede godt en halv time, holdt Marie Schmidt en tale på vegne af Extinction Rebellion i København, hvor hun klarlagde den akutte situation for klimaet: ”Ikke nok med, at den måde – vi presser økosystemerne på – har været medskyldig i Covid-19, yderligere er ingen immune over for klimakrisen. Planeten står stadig i brand. Vi bevidner skovbrande i Sibirien og 38° C varme i den nordlige polarcirkel. Vi har dræbt mere end 50 % af alt insektliv i Danmark, og vi kan se frem til en fremtid, hvor mange flere vil være på flugt.”
“Det er muligt at få befolkningen til at tage [coronakrisen] alvorligt. Den samme handling burde vi se, når det kommer til klimakrisen.”
Ellen Obdrup, Extinction Rebellion København
I talen pegede Marie Schmidt på, at den vilje til handling, samfundet har vist under coronakrisen, også må mønstres i forhold til klimaændringer.
”Vi kan ikke gå tilbage til det normale, fordi det normale var problemet. Covid-19 har vist os, at gennemgribende samfundsmæssige forandringer er mulige, hvis vi viser den nødvendige handlekraft. Vi kan lukke ned for skadelige industrier fra den ene dag til den anden. Vi kan vælge at leve vores liv ganske anderledes fra det ene øjeblik til det andet.”
Kampen fortsætter
Efter aktionen talte Solidaritet med talsperson for Extinction Rebellion i København, Ellen Obdrup, om baggrunden for aktionen og organisationens arbejde.
”Vi foretog denne die-in for at symbolisere alle dem, der allerede er døde på grund af klimaforandringer, primært i det globale syd. Men det vil også komme til at ramme os her i Danmark. Vi står midt i den sjette masseudryddelse, og det er alvor. Derfor bliver vi ved med at kæmpe for livet,” siger Ellen Obdrup og fortsætter:
”Extinction Rebellion synes, at både regering og medier ikke tager deres ansvar alvorligt nok i forhold til at fortælle sandheden om de kæmpe katastrofer, vi står overfor. Vi har set med coronakrisen, at der er enorme hjælpepakker og overskrifter hver dag, og at det er muligt at få befolkningen til at tage den krise alvorligt. Den samme handling bør vi se, når det kommer til klimakrisen, som er mindst lige så alvorlig for livet på kloden.”
Hvis man er interesseret i Extinction Rebellions Danmark’s arbejde, kan de findes på Facebook og xrdk.org, hvor lokale grupper er organiseret.
Se flere billeder fra Extinction Rebellions aktion.
Mikkel Noel Lanzky er journalist ved Solidaritet og uddannet fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)