Mod forskelsbehandling i Aarhus Kommune
Almen Modstand arrangerede i går protestaktion i Aarhus, som modsvar til nyheden om, at man vil rive 6 blokke ned i Bispehaven, i forbindelse med Aarhus Kommunes nye boligplan. Læs Elsebeth Frederiksens beretning her.

Almen Modstand arrangerede i går protestaktion i Aarhus, som modsvar til nyheden om, at man vil rive 6 blokke ned i Bispehaven, i forbindelse med Aarhus Kommunes nye boligplan. Læs Elsebeth Frederiksens beretning her.

Af Elsebeth Frederiksen
Jeg ankommer til hotel Scandic i Århus Vest, og ser straks et stort banner, hvor der står ”Stop nedrivning”. Det er et par aktive fra Almen Modstand, som står der for at vise deres støtte til beboerne i Bispehaven, der lige har fået at vide, at der skal rives 6 blokke ned i deres boligområde.
En bil kører forbi, dytter og viser støtte til sagen. Så kommer Mahmoud Halimah. Han er også aktiv i Almen Modstand, og har taget plakater med. Skam jer! Og 1000 nej tak, står der på dem. Han deler dem ud til folk på vej til møde. ” Sæt dem i dit vindue, så kan du vise din modstand, ” forklarer han beboerne.
Jeg spørger ham, hvad han forventer af mødet. ” Jeg ved ikke, om jeg forventer noget. De kalder det for en udviklingsplan, men jeg synes mest det ligner en afviklingsplan. Jeg er mest interesseret i at snakke med beboerne og få dem til at gøre modstand mod denne aftale. Både overfor boligforeningen, men også hele ghettopakken og byrådets beslutning.”

Det er tid til at gå ind på hotellet.
Salen er fuld. Folk er vrede, nogle er opgivende, nogle skælder ud og andre opfordrer til kamp. ”Det er jo ikke alle, der kan gøre for, at de ikke har et job, ” lød det fra en kvinde, der fortsætter. ”Alle mennesker er lige, og der skal ikke gøres forskel på folk lige meget hvilken hudfarve du har, eller hvilken religion, de har”. Det høstede stort bifald fra salen. Direktøren for Østjysk bolig, Allan Søstrøm, prøvede at forklare, hvad aftalen gik ud på.
” Jeg blev mødt af folk fra Almen Modstand udenfor og jeg roste dem for deres engagement, fordi jeg også er imod denne plan,” forklarede han.
Derfor måtte han også understrege, at de er gået med til aftalen, fordi det ellers kunne ende med at blive meget værre. Det var de fleste beboere dog ligeglade med. De var bare vrede over, at de skulle smides ud af deres bolig. Ikke engang udsigten til, at de kunne få flyttehjælp, indskud og hjælp til at finde en anden bolig, var tilfredsstillende for dem.

Der blev skældt ud på politikerne. På borgmesteren. Selv boligforeningen fik skæld ud, fordi mange mente, at den ikke har gjort nok for beboerne. ”Hvorfor har du ikke gjort noget ved bander, Allan,” spurgte en ung fyr. Han følte sig svigtet. Ikke bare af politiet, men af boligforeningen. Han mente, at der skulle være gjort mere.
En kvinde råber højt. ” Her er tale om kollektiv afstraffelse. Hvorfor skal det gå ud over os, der ikke har gjort noget galt?” Der var mange spørgsmål. Men ingen der råbte i munden på hinanden. Nogle var dog trætte af de unge mennesker, som råbte højt i mikrofonen. ” Det hjælper ikke noget at råbe, vi løser ingenting,” sagde en kvinde bagefter. ” Jeg kan godt forstå, at de er frustrerede, men der er ingen, der vil lytte til folk, der bare råber.”
Det vides ikke om beboerne blev meget klogere eller bare mere frustrerede. De fleste gik derfra uden at fået svar på alle deres spørgsmål. Det er så boligforeningens ansvar at formidle det til dem.
Endnu en gang er de almene boliger under angreb fra regeringens såkaldte “ghettoplan” – og Aarhus Kommune hjælper desværre udviklingen på vej.

Almen Modstand er et udenomsparlamentarisk modsvar til Løkke-regeringens “ghettopakke”, der kæmper for at bevare beboerdemokratiet i den almene boligsektor. Læs mere om foreningens arbejde her.