Karsten Hønge: Plat at diskutere MF’eres personlige baggrund
Det handler om social skævhed og manglende folkelighed på Christiansborg – ikke en overfladisk kritik af enkeltstående MF’ere, skriver SF’s politiske ordfører Karsten Hønge i et svar til redaktør Morten Hammeken.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Har Danmark en demokratisk udfordring, når kortuddannede er stærkt underrepræsenterede på alle politiske niveauer? Har det betydning, at eliten sætter sig igennem med sine egne prioriteringer, sprog og kultur? Ja, det mener jeg!
Og jeg håber, at mange vil deltage i dialogen om, hvordan vi håndterer denne udfordring. Men før det sker, skal man jo erkende, at der overhovedet er et problem. Det lykkedes Morten Hammeken, som ellers har en meget fin og lang akademisk titel, at skrive en artikel, som end ikke antydningsvis forholder sig til emnet. Morten spilder sin egen og andres tid med en overfladisk, banal og personlig kritisk gennemgang af nogle MF’ere, som har baggrund som almindelige lønarbejdere, herunder mig selv. Vor Herre Bevares, for et pinligt lavt niveau!
Det er nemlig slet ikke dét, som denne helt nødvendige samfundsdebat drejer sig om. Den slags plat, som Morten bruger en hel artikel på, beskæftiger jeg mig ikke med i min kronik eller i interviewet i BT. Jeg prøver at adressere langt mere alvorlige temaer, nemlig hvordan vi får rettet op på den markante sociale skævhed og manglende folkelighed i dansk politik.
Har Morten overhovedet læst kronikken? Jeg tror det ikke, men det er jo også et stort arbejde.
Løft blikket og niveauet, Solidaritet.
Svar fra redaktør Morten Hammeken
Tak til Karsten Hønge for at fortsætte debatten. Eksemplerne i artiklen handler ikke om at hænge enkeltpersoner ud, men derimod om at påpege, at det er et gennemgående problem, som faktisk er endnu større, end Hønge selv lægger op til.
Som jeg skriver i artiklen: “De fleste danskere ville være bedøvende ligeglade med, om Hummelgaard var jurist eller kloakarbejder gennem 35 år, hvis hans regering ikke tvang folk til at arbejde sig selv i graven.” Det vigtige er i sidste ende, hvilken politik der vedtages. På den baggrund ærgrer jeg mig over, at SF er gået med til at hæve pensionsalderen til 70 år.
Det er ikke folketingspolitikere – og for den sags skyld heller ikke mig, med min ‘fine akademiske titel’ – der oplever de fysiske konsekvenser ved den politiske forringelse af forholdene på det danske arbejdsmarked. Der mangler stilladsarbejdere, sygeplejersker, kokke og murersvende på Christiansborg, som på egen krop mærker konsekvenserne ved den førte politik.
Med Karl Marx’ ord er det “vores sociale væren, der bestemmer bevidstheden”. Oversat til dansk betyder det i den her sammenhæng, at de arbejdere, der konkret får ødelagt deres krop, ved at blive tvunget til at blive på arbejdsmarkedet, har en helt unik indsigt i arbejdets pris, som lige nu ikke er til stede på Christiansborg. Som politiker undslipper man snarere de vilkår, som folk med faglige uddannelser, ufaglærte (og overraskende mange akademikere) må lide under, nemlig en total nedslidning af kroppen.
Én løsning kunne være at udrotere politikerne i højere grad, så flere arbejdere uden for den professionelle politikerklasse kunne blive hørt. Andre forslag vil blive hilst velkommen i Solidaritet som del af den fortsatte debat, og kan sendes til vores debatmail. Jeg vil opfordre Karsten Hønge m.fl. til at komme med bud på, hvordan man kan løse Christiansborgs manglende kontakt til – og forståelse for – arbejderklassens problemer.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER