Klimaminister tavs om dronningens klimakommentarer
»Der må nødvendigvis være klarhed over regeringens holdninger til årsagerne til klimaforandringerne,« lyder kritikken af Dan Jørgensen.

Han plejer ellers at kommentere meget, for ikke at sige det meste. Ja, da klimaminister Dan Jørgensen (S) i sin tid var fødevareminister, blev han endda kritiseret for arrogant at afslutte sine politiske budskaber på Facebook med det lille ord »Basta!«. For som kommentatoren og professoren i statskundskab, Peter Kurrild-Klitgaard, bemærkede:
»Hvad betyder “Basta!”, om noget overhovedet? Næppe andet end “Således skal det være!”, “Der er ikke noget at diskutere!”, “Han har talt!”«. Men når det drejer sig om dronning Margrethe udtalelser om, at hun ikke er overbevist om, at klimaforandringerne er direkte menneskeskabte, så har klimaministeren for en gangs skyld ingen kommentarer.
»Jeg finder ikke anledning til at kommentere på enkeltdele i et interview med Hendes Majestæt Dronningen,« skriver Dan Jørgensen således i et svar til løsgængeren og det tidligere medlem af Alternativet, Sikandar Siddique.
Sikandar Siddique vil derfor nu bede statsminister Mette Frederiksen (S) om en forklaring på dronningens udtalelser. Når altså klimaministeren ikke kan eller vil.
»Da klimaministeren afviser at besvare mit spørgsmål, må jeg rette spørgsmålet til Statsministeren,« siger Sikandar Siddique. »Der må nødvendigvis være klarhed over regeringens holdninger til årsagerne til klimaforandringerne, ikke mindst i forhold til den fortsatte, befolkningsmæssige opbakning til regeringens klimapolitik«.
Ingen panik
Dronning Margrethes udtalelser faldt tidligere på måneden i et interview i Politiken i anledning af hendes 80 års-fødselsdag. »At mennesker spiller en rolle i klimaforandringer, det er der nok ingen tvivl om. Men om de er skabt direkte, det er jeg ikke ganske overbevist om,« forklarede dronningen, der ikke mente, at der er nogen grund til at gå i panik.
»Det er ganske givet meget væsentligt og vigtigt at være opmærksom på. Men altså… at panikke er en meget dårlig måde at tage fat på problemer på. Det går ikke. Det skal man ikke,« lød det.
Dronningens udtalelser er blevet kritiseret af såvel klimaeksperter som regeringens støttepartier. De frygter, at udtalelserne sætter klimadebatten 10 år tilbage i tiden til dengang, hvor man ikke diskuterede, hvad der var behov for at gøre – men om der var behov for at gøre noget.
»Det er en kæmpe mavepuster, Dronning Margrete den 2. giver til alle de børn og unge, som er dybt bekymrede over klimakrisen,« har det således lydt fra SF’s klimaordfører, Signe Munk. »Hvor er det fejt og uansvarligt!«.
Til gengæld har Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti haft anderledes forståelse for dronningens udtalelser. »Panik har aldrig ført til kloge beslutninger,« har det lydt fra Dansk Folkepartis klimaordfører, Morten Messerschmidt. »Hvor er det dejligt at bo og leve i et kongerige med så vis en monark«.

Mistillids-trussel
Dan Jørgensen understreger dog, at regeringens politik stadig er den samme. Senest forsikrede Mette Frederiksen tirsdag i Folketingets spørgetime, at der – trods coronakrisen – vil blive indkaldt til forhandlinger og truffet klimapolitiske beslutninger inden sommerferien. Forsikringen kom, efter at De Radikale havde truet med ellers at trække partiets støtte til regeringen.
»Regeringens politik på området er klar,« skriver klimaministeren i dag. »Regeringen har således meldt ud, at regeringen arbejder for at indfri de målsætninger, der følger af aftale om klimalov af 6. december 2019 om 70 pct. reduktion af drivhusgasudledningerne i 2030 ift. 1990 og et langsigtet mål om klimaneutralitet i senest 2050. Det er det, jeg forholder mig til, og som jeg hver dag arbejder for at realisere«.
Det danske monarki er ifølge Grundloven konstitutionelt, hvilket indebærer, at monarken ikke på egen hånd kan udføre politiske handlinger. Selv om dronning Margrethe underskriver alle love, har disse kun gyldighed, når de tillige er forsynet med en parlamentarisk ansvarlig ministers kontrasignatur. Ifølge Kongehusets hjemmeside er dronningens »væsentligste opgaver at repræsentere Danmark udadtil og være et samlingspunkt indadtil«.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)