Morgenpolitik i Favrskov
Nærdemokratiet er i Danmark igennem mange år blevet forringet, da mere og mere bliver besluttet centralt på Christiansborg. Tidligere var der et større selvstyre i kommuner og amter, men nu er både regionernes og kommunernes økonomi styret stramt af Folketinget. Et initiativ i Favrskov Kommune forsøger at genvække interessen for lokalpolitik
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
Landspolitikken har gennem mange år været kendetegnet ved nedskæringspolitik, og det har givet ringe vilkår for kommuner og regioner, som bliver ansvarlige – især når det går galt – for at føre den vedtagne politik ud i livet.
Politikerne på Christiansborg tager aldrig ansvaret for de mange skandaler, som naturligt opstår som følge af nedskæringspolitikken. Måske er det denne centralisering, som bevirker, at så mange ikke mere deltager i politik – ikke er medlemmer af et parti eller interesserer sig for politik. Samtidig er vi som borgere mere isolerede end tidligere bag vores skærme og travle arbejdsliv.
Initiativet “Morgenpolitik i Favrskov Kommune”
Derfor er det vigtigt, at der rundt omkring i landet bliver diskuteret, hvad der sker i de enkelte kommuner. “Morgenpolitik i Favrskov Kommune” er et initiativ, som netop sigter på at få borgerne til at diskutere og interessere sig for, hvad der sker i kommunen.
Gruppen bag Morgenpolitik fremstiller det selv således: Det er et møde, der styrker samtaler og relationer mellem borgere og lokale politikere. Mødet foregår en gang om måneden forud for byrådsmøderne, og mødets emne er dagsordenen for næste byrådsmøde.
Nogle politikere fra kommunalbestyrelsen deltager i møderne, da de kan give insiderviden til de punkter, som deltagerne vælger at dykke mere ned i og diskutere. Og Morgenpolitik er netop et møde mellem borgere og lokale politikere.
Kommunens begrænsede råderum
Til et møde i ”Morgenpolitik i Favrskov Kommune” viste det sig dog også, at der er grænser for, hvad kommunen kan gøre f.eks. på området sundhedspolitik. Økonomien sætter snævre grænser for, hvad man kan gøre på trods af de gode intentioner.
Det kan derfor også være lidt nedslående at deltage i mødet, i det man nemt kan få følelsen, af, at det er svært at få indflydelse, når det er nødvendighedens politik, som bestemmer, hvad der skal gøres. Mange initiativer må opgives, og det forbliver ved de pæne ord og de politiske mål. Helt ligesom på det landspolitiske plan. Tænk bare på klimapolitikken som er blevet blæst op, samtidig med at intet er sket.
Tidligere var kommunerne små og overskuelige. Man kendte borgermesteren og mødte ham/hende eller andre byrådsmedlemmer i byen. I dag har vi kæmpestore kommuner, hvor byrådet er langt væk fra borgerne – ligesom Christiansborg. Derfor mister mange interessen for demokratiet – og for politik i det hele taget.
Initiativet “Morgenpolitik” er godt, og forhåbentlig kan det medføre en større interesse for det kommunale demokrati, hvilket der er behov for i en tid, hvor lokale busruter nedlægges, servicen forringes, skoler nedlægges og så videre. Forhåbentligt kan andre blive inspireret af ideen, og dermed vække interessen for den politiske diskussion til live igen. Interesserede kan læse mere om konceptet på http://sagerdersamler.dk/morgenpolitik/.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER