Også svenske Saab sælger våben til krigsførende lande
Det er ikke kun den danske virksomhed Terma, der sælger våben til Saudi-Arabien, som bruges i krigen i Yemen. Lyset rettes nu også mod svenske Saab.
Det er ikke kun den danske virksomhed Terma, der sælger våben til Saudi-Arabien, som bruges i krigen i Yemen. Lyset rettes nu også mod det agtværdige Saab i broderlandet hinsidan.
Af Charlotte Valløe
Den danske våbenproducent TERMA er kommet i kraftig modvind efter det er kommet frem, at virksomheden leverer militært isenkram til borgerkrigen i Yemen. Senest er det kommet frem, at Forsvaret selv konkluderer, at TERMAs radar-udstyr skal bruges til militær anvendelse. Men det er ikke kun danske virksomheder, der er kommet i søgelyset. Også svenske Saab, der mest kendes for at have fremstillet biler indtil 2010, viser sig nu at være våbenproducent til en række diktaturer og autoritære stater.
Mandag d. 18. maj underskrev fly-virksomheden Saab en aftale til en værdi af 1,5 mia. svenske kr.. Svensk TV bragte historien nogle dage senere, hvor de citerede det britiske militær-nyhedsmagasin ‘Janes’. Ifølge nyheden vil Saab i løbet af de kommende tre år sælge en ældre model af sit spionfly – Saab 2000 Eri Eye AEW & C – til sin hemmelige kunde. ’Janes’ siger, at køberne kan være Pakistan eller Saudi-Arabien, da de allerede har købt Eri Eye fra Saab.
Saudi eller Pakistan
Det er uvist, om den hemmelige kunde er Saudi eller Pakistan. Saab ønsker ikke selv at løfte sløret, men har blot udsendt en pressemeddelelse, da aftalen blev underskrevet. Siemon Wezeman, der forsker ved Stockholms International Peace Research Institute, Sipri vurderer imidlertid – som Janes – at køberen må være ét af de to regimer.
I november 2019 meddelte De Forenede Arabiske Emirater, at de agtede at bestille yderligere to Global Eye-overvågningsfly fra Saab. De havde allerede bestilt tre eksemplarer – inden Sverige strammede loven om eksportkontrol. I slutningen af april 2020 oplyste Saabs forsvarsgruppe, at de havde leveret den første af tre Global Eye-modelfly til De Forenede Arabiske Emirater. Saab ønsker dog ikke at angive status for en mulig ny ordre, men siger at der ikke er nogen kontrakt endnu.
Pakistan har tidligere købt spionfly fra Saab. Dengang blev nyheden tilfældigt afsløret, da Pervez Musharrafs diktatur indgik aftalen få dage efter et stort jordskælv i Kashmir. Man sagde, at der var behov for 1 mia. SEK. for at rehabilitere de jordskælvsramte områder – præcis det beløb, man ville købe fly for. Derfor blev aftalen en varm kartoffel i Sverige, og kontrakten sat i venteposition. Senere solgte Sverige seks fly til Pakistan.
Svensk våbenproduktion
Der er ca. 185 våbenproducerende virksomheder i Sverige, hvoraf 60 er aktive eksportører af krigsmateriel eller teknisk bistand.
Af den såkaldte KEX (Krigsmaterielexport)-udredning fremgår det, at våbenbranchen har en årlig omsætning på 30 mia. SEK. Saab står for 40 % af svensk våbeneksport og er dermed den største eksportør. I 2019 eksporterede Sverige krigsmateriel for 16,3 mia SEK, hvilket er en femdobling på blot 19 år.
Stramning af lov om våbensalg er ikke en hindring
I 2019 gik 29 % af våbeneksporten til ikke-demokratier regnet ud fra organisationen Freedom House’s ranking-oversigt, herunder Saudi-Arabien, Emiraterne og Pakistan. I henhold til svensk lov må Sverige ikke sælge våben til krigsførende lande.
Saabs, og dermed Sveriges, forretningskontrakt med De Forenede Arabiske Emirater er blevet kritiseret i mange år af bl.a. Human Rights Watch og Svenska Freds. Dette var en af grundene til, at den svenske eksportkontrollov blev strammet i april 2018 – så svenske virksomheder ikke længere kunne eksportere militært udstyr til lande med mangel på demokrati og menneskerettigheder.
Men lovstramningen er ikke en hindring, fordi Sverige har en kattelem i form af særlig klausul om ”följdleveranser”, hvilket vil sige en færdiggørelse af tidligere gennemført eksport. Og da den tidligere kontrakt blev indgået i 2015, er den nye leverance formentlig omfattet af den daværende lovgivning.
Svensk hykleri
Sverige forbindes ofte med sin neutralitet og Alfred Nobel, der lagde navn til de agtværdige fredspriser. Men skinnet bedrager: Nobel opfandt rent faktisk dynamitten, og for hver krone, landet giver i u-landsbistand, bruges 13 kr. på militær oprustning, viser en rapport fra Svenska Freds.
Situationen i Yemen er længe blevet kritiseret af menneskerettigheds-organisationer. Det svenske udenrigsdepartement oplyste så sent som i juni 2019 i en rapport, at De forenede Emirater var kendetegnet ved mangel på menneskerettigheder. Også i en rapport fra Danwatch fremhæves det, at våbenleverancerne bruges til at udsulte og bombe civile i Yemen.
Både Pakistan og Yemen har i den indeværende COVID-19 krise mere brug for medicinsk udstyr og personale end militært isenkram, hvilket yderligere understreger det alvorlige i samarbejdets militære natur.
Solidaritet er et demokratisk netmedie. Vi er uafhængige af partier og organisationer, selvom vi ikke er politisk neutrale. Solidaritet bringer nyheder, debat og analyser fra Danmark og verden. Her kan du læse den kritiske vinkel, som de andre medier ikke bringer, og det sidste nyt fra de aktivistiske bevægelser.
Følg os på Facebook for daglige opdateringer. Tilmeld dig vores nyhedsbrev her
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)