OK20: “Mere frihed”
Dansk Metals formand, Claus Jensen mener industriens nye overenskomst “har sikret mere til alle”. Kritikere advarer dog om, at djævelen ligger i detaljen.
”Vi har sikret mere til alle, uanset om du er i starten af dit arbejdsliv, i midten af det, eller pensionen begynder at nærme sig,” lyder det fra Dansk Metals formand, Claus Jensen om industriens nye overenskomst. Kritikere advarer dog om, at djævelen ligger i detaljen.
Frit-valg, fædre-barsel og forlængelse af lønnen under sygdom.
Det er overskrifterne på den nye tre-årige overenskomstaftale mellem CO-Industri og Dansk Industri (DI) for de 230.000 lønmodtagere i industrien. En aftale – eller et såkaldt ‘spydspidsforlig’ – som samtidig lægger niveauet for de øvrige brancher, som i de kommende uger eller måneder skal forsøge at lande OK20-aftaler for den resterende del af de i alt 600.000 privatansatte.
”Vi gik ind til forhandlingerne med det mål, at alle medlemmer i industrien skulle få markante forbedringer af deres løn- og arbejdsvilkår,” siger Claus Jensen, formand for CO-industri og Dansk Metal. ”Det har vi i den grad fået. Vi har sikret mere til alle, uanset om du er i starten af dit arbejdsliv, i midten af det, eller pensionen begynder at nærme sig. Det har været hårde forhandlinger, men jeg er tilfreds med slutresultatet på vores medlemmers vegne”.
Fritvalgs-kontoen
Ikke mindst forøgelsen af fritvalgs-kontoen løber med opmærksomheden.
I dag skal arbejdsgiverne betale fire procent af de ansattes løn ind på kontoen, men med den nye aftale bliver det beløb forhøjet til syv procent i løbet af de tre år, som aftalen løber. Fra fordoblingen i 2017 fra to til fire procent – til altså syv procent i 2022, har den gennemsnitlige industriarbejder nu sikret sig en værdi på omtrent 28.000 kroner årligt, som efter eget behov kan anvendes på ekstra lønkroner, pension, ferie, omsorgsdage eller seniorfridage.
Resultatet ligger tæt på de otte procent, som HK har stillet som hovedkrav ved forhandlingerne – og kan derfor ikke mindst være med til at sikre støtte fra de talstærke HK’ere, når det samlede forlig skal til afstemning. Selvom det altså ikke lykkedes helt at få en fordobling af fritvalgs-kontoen, er HK Privat-formand Simon Tøgern tilfreds med, at kontoen er kommet for at blive.
”Jeg synes, det er smukt, at det kollektive system kan sikre den enkelte nogle individuelle rettigheder, og det er fritvalgs-kontoen jo et glimrende eksempel på,” siger Simon Tøgern.
Samtidig forlænges perioden med fuld løn under sygdom fra ni til 14 uger, ligesom forældreorloven tilføjes tre ugers øremærket forældreorlov til den anden forælder, således at der i alt er 16 ugers forældreorlov.
Til gengæld ligger et løft på mindstebetalings-satsen med 7,5 kroner i perioden langt fra kravet i ikke mindst byggebranchen. 3F’s krav lyder på 30 kroner, mens formanden for Stilladsarbejdernes Landsklub, Thomas Strømsholt, har talt om 50 kroner. Den højere mindsteløn skal forhindre social dumping.
Djævelen ligger i detaljen
Ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2017 stemte 60 procent af 3F’s medlemmer nej til overenskomstresultatet, som kun blev stemt igennem af ja-sigerne i forbund som HK og Dansk Metal. Frustrationen var særlig udtalt i netop byggebranchen. Her stemte 77 procent nej til resultatet.
Denne gang er kritikerne – eller skeptikerne – organiseret i netværket ”Arbejdere i bevægelse” som på sin Facebook-side understreger, at retorikken og den ”nærmest euforiske stemning” efter det første forlig minder om overenskomstforhandlingerne i netop 2017. Selv om protestkampagnen dengang faktisk havde tre temaer, blev det temaet »Nej til 42 timer«, som kom til at overskygge kampagnen. En nærlæsning af forhandlingsteksten havde afsløret en passus om »systematisk overarbejde«, der som noget nyt gav arbejdsgiverne ret til at kræve en 42 timers arbejdsuge af medarbejderne. Og resten er historie.
“Læg mærke til hvordan der kommunikeres og søg fakta, for man kan nemt falde for vores egne betalte kommunikations-eksperters spin”
– Arbejdere i bevægelse
I dag advarer netværket endnu engang om, at ”djævelen ligger i detaljen”. Arbejdere i bevægelse henviser således blandt andet til, at stigningen på frivalgs-kontoen ”kommunikeres ud som” en stigning fra fire og til syv procent – og altså næsten en fordobling – mens fakta er, at kontoen stiger med én procent over tre år.
”Læg mærke til hvordan der kommunikeres og søg fakta, for man kan nemt falde for vores egne betalte kommunikations-eksperters spin,” skriver netværket. ”Det er ikke løgn hvad der skrives, men der er en årsag til, at man bruger de store tal i stedet for det lille 1-tal – der reelt er dét, som er forhandlet hjem pr. år.”
Før det bliver byggeriets tur, skal transportområdet dog forhandle det andet af de to store forlig, som skaber gennembrud på normalløns-området. Minimallønnen fastsætter således en mindstebetalings-sats for en times arbejde, mens resten af lønnen forhandles lokalt på de enkelte arbejdspladser. Det er det mest udbredte system på det private arbejdsmarked og gælder eksempelvis for industrien. På normal-lønsområdet – som eksempelvis gælder for transportsektoren – aftales stort set hele lønnen derimod for hele overenskomstperioden ved de centrale OK-forhandlinger. Her er der ikke samme tradition og mulighed for at forhandle løn lokalt.
Kim Kristensen er journalist på Solidaritet. Han har tidligere arbejdet på Information og Ritzaus Bureau, og har senest skrevet bogen Det Hærdede Stål, om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)