Foto: Asbjørn Nielsen/Konfront
7 min. læsetid

1. maj var der arrangeret demonstration fra Israels Plads til Fælledparken. Demonstrationen blev afbrudt ved Dronning Louises Bro af et massivt politiudbud, der for mange af de demonstrerende forekom stålsatte på at forhindre folk i at nå frem til Fælledparken. 22 blev anholdt i løbet af 1. maj, hvoraf de 10 var i forbindelse med sammenstødet mellem Københavns Politi og antifascistiske grupper.


Af Kim Kristensen

Det kom den 1. maj til sammenstød mellem politiet og antifascistiske grupper under en demonstration i København, som resulterede i flere anholdelser.

Demonstrationen, der var arrangeret af Revolutionære Antifascister, Antifascistiske Unge og Antifascistisk Aktion, var indkaldt under overskriften »Der er noget galt i Danmark«, og demonstranterne gik på gaden »for at vise der er noget galt i Danmark, knuse kapitalismen, patriarkatet, fascismen og alle andre former for undertrykkelse, der begrænser friheden for alle«.

Planen var at gå fra Israels Plads, hvor der var varslet moddemonstrationer fra ungdomspartierne LA Ungdom og Venstres Ungdom [update: Nye Borgerliges Ungdom var også medarrangør], og derfra over Dronning Louises Bro og ad Nørrebrogade til Fælledparken. Men efter demonstranterne var kommet frem til Dronning Louises Bro, hvor Københavns Politi efter eget udsagn var »massivt tilstede«, endte demonstrationen med at opløse sig selv. TV2s reporter på steder, Jesper Vestergren har også berettet om sagen, og fortæller: »De kaldte politiet for nazisvin og fascister og rakte fuck. De var tydeligvis ikke begejstrede for, at politiet opløste demonstrationen«.

Demonstrationen bevægede sig fra Israels Plads i retning af Fælledparken, og krydsede i den forbindelse Dronning Louises Bro. Foto: Asbjørn Nielsen/Konfront

Politiet krævede samtidig, at demonstranterne skulle visiteres og registreres, før de fik lov til at fortsætte videre af Nørregade. Begrundelsen lød på brud af maskeringsforbuddet. Men journalisten og fotografen, Asbjørn Nielsen, der var tilstede for at dække demonstrationen for medieplatformen Konfront, mener, at det kun var en undskyldning:

»Det var ret klart fra starten, at vi bare skulle have smadder uanset hvad vi gjorde«.

Demonstranterne valgte derfor, efter at være blevet registreret, at gå videre mod Fælledparken i mindre grupper. Men efter endnu en anholdelse eskalerede situationen, og det kom efterfølgende til håndgemæng.

»Politiet blev ved at sige, at det var på grund af maskeringsforbuddet, men hvordan de kan retfærdiggøre at jagte 200 mennesker hele vejen op til Fælledparken, det ved jeg ikke,« siger Asbjørn Nielsen. »Vi gik ikke. Vi blev jaget og tævet på vej derud. I stedet for bare at lade os gå fredeligt. Demonstrationen var allerede opløst og vi ventede bare på, at de sidste blev færdig med at blive registreret, hvorefter vi kunne gå videre. Det er dem som angriber demonstranterne bagefter. Det eneste, de gør, er at sætte sig ned foran politiets biler, fordi der var folk som blev anholdt for ingenting«.

Ifølge journalisten og fotografen bar flere af betjentene ikke deres lovpligtige identifikationsnumre.

Ifølge Asbjørn Nielsen, der var tilstede som journalist og fotograf for Konfront, tog flere af betjentene deres lovpligtige identifikationsnumre af. Foto: Konfront

Københavns Politi oplyser, at i alt 22 personer blev anholdt i forbindelse med demonstrationer den 1. maj, hvoraf alene 12 var i forbindelse med uroligheder i Fælledparken. Anholdelserne skyldtes vold mod politiet, fornærmelig tiltale mod politiet, fyrværkeri, overtrædelse af maskeringsforbuddet, samt overtrædelser af ordensbekendtgørelsen og politiloven.

“Havde de betjente, der afspærrede Dronning Louises Bro, deres lovpligtige tjeneste-ID placeret synligt?” Det spørgsmål stiller Politikritik, der i ovenstående video kan dokumentere en mangel på ID hos adskillige af betjentene.

De demonstrerende organisationer har indkaldt til et møde på søndag, hvor flere juridiske foreninger har tilbudt støtte til de involverede.


Solidaritet har modtaget adskillige rapporter fra deltagere i demonstrationerne, som vi bringer i nedenstående afsnit. Mangler din oplevelse af forløbet? Så kontakt os her.

Lærke Sterling:

[Efter politiet havde kastet tåregas mod de demonstrerende:] Vi stod ikke så langt fra, og kunne mærke det da vinden blæste noget af det over mod os. Demoen var fyldt med børn; jeg havde selv min søn på 4,5 år med, som blev dækket med tæpper. Det blev hurtigt et fokus for alle at få børnene væk fra tåregassen. Jeg tror politiet fra start havde besluttet sig for, at demoen skulle lukkes, da de allerede begyndte at spille med “musklerne” under talerne på Israels plads. Det virkede helt ude af proportioner for en demo, som var stille, rolig og fredelig, og som ovenikøbet var slået sammen med en decideret børnedemo.

“Det blev hurtigt et fokus for alle at få børnene væk fra tåregassen”, beretter Lærke Sterling. Foto: privat.

Ida Damgaard:

Politiet spærrede os inde på Dronning Louises Bro. Det fremgår tydeligt (af nedenstående video, red.), at der ikke var nogen ballade på det tidspunkt. Balladen opstod først efter demonstrationen var blevet opløst, og var grundet politiets chikane, og fordi de eskalerede situationen. De registrerede alle, før de lukkede dem væk fra broen, ved at notere navn, cpr. nr og at fotografere os som en form for forebyggende registrering. Det har de mig bekendt IKKE hjemmel til at gøre. Jeg gik kun med til det, fordi jeg var sammen med én, der var meget utryg ved situationen, og jeg ville have vedkommende hurtigt væk fra den dårlige stemning.

Demonstrationen var ifølge Ida Damgaard fredelig, og politiet eskalerede bevidst situationen. Video: Ida Damgaard

Erik Storrud:

Jeg var DJ til PROSAs 1. maj optog, og gik efter vi kom til Fælledparken ned sammen med en ven for at møde mine venner, efterhånden som de blev sluppet fri af politiet. Jeg oplevede derfor stort set alt der skete fra Dronning Louises bro og frem til fælledparken: massiv politivold, eskaleringer, og en meget scary episode med en hund jeg har tænkt mig at klage over.

“Massiv politivold og eskaleringer” var Erik Storruds indtryk af politiets indsats mod demonstrationen. Foto: Asbjørn Nielsen/Konfront
Foto: Asbjørn Nielsen / Konfront

Stine Thomsen:
Tro ikke alt, hvad de store medier skriver.
I går lykkedes det politiet at få 500 demonstranter til at tvivle på, at de (politiet) vil beskytte alles ret til at demonstrere. Tværtimod blev demonstrationen udsat for provokationer fra civile betjente. Efter de var blevet bedt om at forlade demonstrationen (men ikke gjorde det) måtte de reddes ud af deres uniformerede kolleger.

Agent provocateur? Ifølge adskillige øjenvidneberetninger var demonstrationen blevet infiltreret af civilbetjente, der forsøgte at provokere til ballade, og som nægtede at gå efter at være blevet bedt om det. Foto: Asbjørn Nielsen / Konfront

På Dronning Louises Bro blev demonstrationen klemt over i en knibtangsmanøvre. Man stoppede demonstrationen uden begrundelse. En grund kan være, at der bliver kastet med fyrværkeri/kanonslag. Det blev der ikke! En anden kan være, at der er maskerede. Det var der ikke! Efter lang tids venten på at politiet ville lade os gå videre valgte demonstrationsledelsen at opløse demonstrationen. Stadig uden begrundelse fra politiet. Da var kl. 13.30. Pudsigt nok skulle RP (den racismedømte Rasmus Paludan, red.) “tale” i Fælledparken kl. 14, men det blev ikke brugt som begrundelsen. Så fik vi ellers lov at sidde og vente på Dronning Louises Bro indtil vi tre gamle efter en time blev nødet til at gå i gennem slusen.
Således kender I nu en af de der voldsparate ekstremister, som de store medier skriver om.

Læs Konfronts reportage fra demonstrationen her