Sange om merværdi: Våben og demokrati
Professor Jacob Gerner Hariri om sammenhængen mellem våbenteknologi og magt.
Hvad har våbenteknologi med demokrati at gøre? Og hvorfor er institutioner nøglen til økonomisk vækst? I dette afsnit er Sange om merværdi taget ud for at besøge Jacob Gerner Hariri, professor i statskundskab på Københavns Universitet, til en snak om, hvordan våbenteknologi kan bruges til at fastholde magt.
Vi dykker også ned i årets Nobelpris i økonomi, der gik til Daron Acemoglu, Simon Johnson og James Robinson for deres banebrydende forskning i institutioners rolle. Hvad betyder det egentlig, når vi taler om “inklusive” og “ekstraktive” institutioner? Og hvorfor blev nogle lande rige, mens andre forblev fattige efter kolonialismen? Det bliver skarpt, nørdet og utroligt relevant.
Vært: Alex Arash Sand Kalaee
Relevante links:
Artiklen Jumping the Gun
Afsnit 43 om progressive perspektiver på GMO med bl.a. Asger Mose Wingender
Afsnit 27 om naturlige eksperimenter, instrumentale variable og Nobelprisen 2021
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER