Stil de rette til ansvar – her er 6 forslag til den nye erhvervsminister
Erhvervsministeriet skal sikre sig, at virksomheder ikke kan smyge sig uden om ny lovgivning, der skal beskytte miljø, klima og menneskerettigheder. Nanna Clifforth fra NOAH deler opskriften her.
”Det sku’ vær’ så godt, men så’ det faktisk skidt”. Jeg hører den gamle vise om Larsen for mig, når jeg tænker på ”EU-direktivet vedrørende virksomheders due diligence (nøje undersøgelse) for bæredygtighed”. Et direktiv, der er under behandling i EU, og som kræver, at EU-virksomheder fører kontrol med alle led i værdikæden for at undgå at overtræde menneskerettigheder og at gøre skade på miljø og klima.
Det startede nemlig som et ambitiøst udspil, men efter flere gennembehandlinger er direktivet blevet udvandet og gennemhullet i en sådan grad, at det nu vil være meget lettere for virksomheder at unddrage sig lovgivningen. Det kan vi takke Dansk Industri og resten af den europæiske erhvervslobby for.
Helt skidt står det dog ikke til. For direktivet er endnu ikke endeligt vedtaget eller implementeret i den danske lovgivning. Det giver derfor Erhvervsministeriet rigelig mulighed for både at presse på for ambitiøs lovgivning i EU, men også optimere den, når den skal indføres i Danmark.
Seks centrale punkter til inspiration
Især seks centrale punkter er vigtige at tilføje i lovgivningen, hvis den skal have den nødvendige gennemslagskraft.
1. Når EU-virksomheder opererer i andre lande, er det ofte med civilbefolkningen som ofre. Direktivet skal sikre, at de kan få bedre vilkår i retssystemet. Det gælder blandt andet flere ressourcer til at føre erstatningssager samt en retfærdig fordeling af bevisbyrden for den skadelidte og virksomheden, der har påført skaden. Lige nu er fordelingen uligevægtig til virksomhedernes fordel.
2. Loven indeholder en begrænset liste over menneskerettigheder og miljøstandarder – den bør i stedet dække alle menneskerettigheder og miljøstandarder. Loven bør referere til alle internationale standarder for menneskerettigheder. På den måde er der ingen smuthuller.
3. Direktivet bør læne sig op ad internationale standarder angående due diligence; dermed kan det dække alle forretningsforbindelser, uanset om det er korte eller længerevarende samarbejder.
4. Due diligence skal skrives ind under de generelle forpligtelser i det endelige direktiv, så det ikke bliver op til virksomhederne at definere det gennem deres kontrakter.
5. Direktivet bør pålægge alle virksomheder konkrete forpligtelser til både at udvikle og gennemføre en effektiv omstillingsplan, der er i overensstemmelse med Paris-aftalen. Forpligtigelser, der skal kunne håndhæves af domstole og offentlige myndigheder.
6. Direktivet skal gælde alle virksomheder uanset størrelse samt finans- og investerings-sektoren.
NOAH opfordrer danske politikere på Christiansborg og i EU til at prioritere en ændring i lovgivningen, så de rette kan blive stillet til ansvar, når EU-virksomheder skader klimaet og undertrykker mennesker.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER