Stress og dårligt arbejdsmiljø hos socialrådgivere
I kommunerne oplever socialrådgivere at blive presset. Det kan gå ud over de allersvageste i samfundet, mener Dansk Socialrådgiverforening.
Den 17. november 2020 sendte centerchef Mads Larsen i Guldborgsund på Falster en mail ud til medarbejderne i kommunens familieafdeling. “Alle skal gennemgå deres sagsstammer og finde aktuelle besparelser for 100.000 kroner”, lød beskeden. Samtidig skrev Larsen i mailen, at besparelserne kunne findes ved at slette dobbeltforanstaltninger eller ved hjemgivelse. Det vil sige, at man sender børnene hjem til den familie, de er fjernet fra. Ifølge lovgivningen må økonomi ikke afgøre, hvordan sagerne behandles.
En anonym medarbejder klagede til det kommunale tilsyn i Ankestyrelsen, som nu har bedt kommunen om at forklare sig.
Økonomistyring i kommunerne
”Problemstillingen ligger i for mange sager, for få tilbud, mangelfuld ledelse og ulovlige afgørelser”, lyder det fra socialrådgiverforeningens formand, Mads Bilstrup. 44 procent af socialrådgiverne i kommunernes børne-og familieafdelinger lider af stress, viser en arbejdsmiljøundersøgelse fra 2018. ”Det er ikke blevet bedre siden undersøgelsen blev lavet”, fortsætter Mads Blistrup. Han peger på, at sagen i Guldborgsund desværre ikke er et enestående eksempel, og nævner blandt andet forholdene i Horsens kommune, hvor borgere har klaget over, at økonomien går forud for den lovbestemte hjælp og det socialfaglige skøn. En anonym medarbejder og en ekstern leverandør udtrykker i henvendelser til kommunen bekymring for sagsbehandlingen på børne-og familieområdet. Derfor undersøger Ankestyrelsen nu, om der er baggrund for at rejse en tilsynssag.
“Når for eksempel sociallovgivningen og lovgivningen om børns rettigheder ikke bliver fulgt, lader man samfundets mest udsatte borgere og de mest udsatte børn i stikken.”
– Mads Blistrup, Socialrådgiverforeningen
Ledelsesmetoden New Public Management
Mads Blistrup forklarer, at der igennem de sidste 20 år er blevet indført ledelsesmetoden New Public Management i de fleste kommuner. Den går ud på, at man styrer kommunen som en privat virksomhed, hvor man primært fokuserer på økonomien. ”Når for eksempel sociallovgivningen og lovgivningen om børns rettigheder ikke bliver fulgt, lader man samfundets mest udsatte borgere og de mest udsatte børn i stikken”, siger Mads Bilstrup. Derfor kan et ensidigt fokus på økonomien få fatale følger for borgerne, mener han.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER