Taleban: Tak for støtten til Firehøjeskolen i Danmark!
Udmeldingen om et forbud mod ‘crop tops’ på en dansk folkeskole vækker begejstring hos det nye styre i Kabul. Den Røde Kælder har talt med Talebans presseafdeling.
Det har været en kaotisk måned for den islamistiske milits, Taleban, der igen har taget magten i Afghanistan. Lige nu kæmper man ikke bare med at få kontrol over landet, og med at genoprette ro og orden. Taleban kæmper samtidig med et mildest talt dårligt ry i verdenspressen, og er senest blevet udelukket fra sociale medier som Facebook.
“Det bedste råd vi kan give Firehøjskolen er helt at droppe at have kvindelige skoleelever. De har det meget bedre hjemme i køkkenet.”
Det gør det svært at få det glade budskab ud om for eksempel kvinders plads i samfundet, forklarer Habibullah Ahmadi til Den Røde Kælder. Han er nyansat PR-manager for Taleban, og har fået til opgave at gøre Talebans lettere kontroversielle budskab mere spiseligt for resten af verden.
“Det er vigtigt for os at understrege, at vores budskab ikke er så forskelligt fra andres”, siger han til Den Røde Kælder. “Vi mener homoseksualitet er en dødssynd, at kvinder skal holde sig til hjemmet og adlyde deres mænd, og at abort er en forbrydelse mod Gud. Så vi har med andre ord et stort værdifællesskab med rigtig mange danskere”, forklarer han, og peger bl.a. på Kristendemokraternes valgprogram som “én af mange inspirationskilder” til at pakke det budskab bedre ind.
Taleban til Firehøjskolen: drop kvindelige skoleelever helt
Det vakte derfor stor glæde i Kabul, at man torsdag kunne læse i de danske aviser, at en folkeskole i Vejle havde lavet et tildækningspåbud for skolens piger. Firehøjeskolens mandlige ansatte og elever havde indtil da måttet lide under at skulle kigge på pigernes maveskind. Det risikerede at gå ud over mændenes koncentrationsevne.
For Habibullah Ahmadi er det glædeligt at finde ligesindede i kampen mod kvinders selvbestemmelse. “Det understreger jo bare, at vi faktisk spiller på samme hold”, siger han og understreger, at den type moralsk opbakning fra hele verden er afgørende for Talebans succes i de her dage. “Det er fantastisk at se danskerne også har forstået, at tøj ikke er noget, piger selv skal bestemme over.”
Skoleleder Bjarne Kyneb forklarede beslutningen med, at god undervisning “krævede, alle har noget tøj på, hvor alle kan koncentrere sig om det skolearbejde.” Og den tankegang forstår Habibullah Ahmadi godt. Han mener dog skolen i Vejle overser en oplagt løsning på problemet. “Det bedste råd, vi kan give Bjarne Kyneb og Firehøjskolen, er helt at droppe at have kvindelige skoleelever. Så er der slet ingen fare for, at drengene bliver forstyrret af at kigge på deres maver. Kvinder har det alligevel meget bedre hjemme i køkkenet”, understreger Ahmadi.
Jeppe Kofod: “Nu skal vi se fremad mod en god dialog med Taleban”
De samarbejdsvillige toner, og den dialog-mindede tilgang fra Habibullah Ahmadi glæder også udenrigsminister Jeppe Kofod. Han er klar til at kigge fremad, og forklarer til Den Røde Kælder, at han ønsker en god dialog med Taleban. “Jeg har allerede haft en god snak med det nye embedsapparat i Kabul. Ærligt talt er Taleban ikke så slemme sammenlignet med andre af vores faste allierede som fx Saudi Arabien”, siger han. Kofod er i udgangspunktet også forstående over for både Firehøjskolen og Talebans synspunkter. “Jeg kan faktisk godt se, hvorfor nogle folk har svært ved at koncentrere sig, når der render 15-årige piger rundt i lokkende tøj. Det sender helt klart et signal, som kan blive misforstået.”
Jeppe Kofod håber, Danmark hurtigst muligt kan få etableret et godt forhold til Afghanistans nye regering. Her kommer særligt den danske regerings ønske om at få sendt alle afghanske flygtninge ud af Danmark hurtigst muligt til at blive et af de første spørgsmål, der vil blive taget op, forklarer han til Den Røde Kælder. “Det er klart, at det er en udfordring at hjemsende folk, så længe opfattelsen i befolkningen er, at Taleban er nogle slemme karle. Derfor skal vi have lavet en fornuftig aftale med det nye regime, så de kan blive hilst velkommen i deres hjemland.”
“Det kalder vi for Syrien-modellen.”
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER