Urafstemning om kandidater på plads i Enhedslisten: Sådan sætter partiet hold til næste folketingsvalg
Efter et par uger med stemmeanbefalinger og en følelse af minivalgkamp på de sociale medier, har Enhedslistens medlemmer afgjort, hvilke kandidater der skal stå højst på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg
Har man fulgt en smule med i den interne debat i Enhedslisten efter partiets årsmøde, har der ikke været tvivl om, at partiet har været delt i to lejre. Årsagen? To forskellige kandidatlister, som siden årsmødet i bededagsferien har været genstand for stor debat: Skulle man vælge den liste, der holdt fast i partiets kandidater i flere af de mindre kredse – eller snarere tage den mere ‘Københavner-tunge’ liste?
To ugers intens ‘mini-valgkamp’ blandt partiets medlemmer er nu slut, og resultatet er faldet ud til fordel for Liste 1, som især beholder partiets vestjyske spidskandidat, Maria Temponeras i sin kreds i Vestjylland, og fastholder den faglige aktivist, tjener Sinem Demir som den øverste på holdkortet i Nordsjælland. 52 % af de stemmeafgivende satte kryds ved liste 1, mens 42 % foretrak liste 2. De resterende medlemmer stemte blankt.
Her er Enhedslistens endelige spidskandidater
Hvis Enhedslisten beholder sine 13 mandater, vil partiets næste folketingsgruppe nok se således ud:
• København 1: Pelle Dragsted
• Sjælland 1: Trine Pertou Mach
• Østjylland 1: Mai Villadsen
• Københavns Omegn 1: Søren Bo Søndergaard
• København 2: Rosa Lund
• Fyn 1: Victoria Velasquez
• Nordjylland 1: Peder Hvelplund
• Nordsjælland 1: Sinem Demir
• Sydjylland 1: Søren Egge Rasmussen
• København 3: Jette Gottlieb
• Vestjylland 1: Maria H. Temponeras
• København 4: Leila Stockmarr
• Sjælland 2: Christine Lundgaard
Ifølge Solidaritets oplysninger er der afgivet 4278 stemmer i afstemningen. Det giver en meget høj stemmeprocent på 48,3 %, hvilket også understreger, at der denne gang har været hård kamp om, hvilken liste der skulle vinde. Ved sidste urafstemning i 2014 var stemmeprocenten til sammenligning 38,1 %. Den store interesse blandt medlemmerne skal ses i lyset af, at den endelige liste med 99,9 % sandsynlighed også vil være den, Enhedslisten skal gå til valg på i løbet af det kommende år.
Afstemning har delt vandene
Blandt fortalerne for den liste 1, der nu har vundet afstemningen, har været partiets mangeårige hovedbestyrelsesmedlem, Astrid Vang Hansen. Hansen skrev for nyligt en kronik i Information, hvor hun anklagede sit eget parti for systematisk at diskriminere kvinder mod medlemmernes ønske.
Også en række tidligere folketingspolitikere og lokale græsrodsaktivister har kæmpet for den første liste, blandt andet i flere indlæg i Solidaritet. Her har en række vestjyske medlemmer blandt andet argumenteret for, at det Københavner-tunge parti har haft svært ved at lytte til lokale ønsker. “Det kan godt være, at Maria [Temponeras] ikke kender de rigtige i København, men vi er ikke i tvivl om, at hun er den rigtige til at skabe fremgang for Enhedslisten i Vestjylland“, lød det i et indlæg fra bl.a. byrådsmedlemmerne Aksel Johansen og Peter Sig Kristensen.
På den anden side har andre i kredsen dog fremhævet, at det snarere handlede om at finde den bedste kandidat – ikke hvilken landsdel man var bosat i. Også flere af partiets fremtrædende politikere har slået stort på tromme for den liste, som altså nu har tabt ved urafstemningen. På Facebook skrev Pelle Dragsted – som på begge lister er placeret højt nok til en sikker plads i København – således under afstemningen: “Liste 2 giver os i mine øjne de bedste forudsætninger i folketingsvalgkampen og for en stærk og samarbejdende folketingsgruppe.”
Også partiets medlem af EU-parlamentet, Nikolaj Villumsen har været stor fortaler for liste 2. I et opslag på Facebook forklarer Villumsen blandt andet, at han anbefaler liste 2 med henvisning til dens favorisering af Rasmus Vestergaard Madsen, Christine Lundgaard og ikke mindst den lokale partikammerat fra Herlev, Ibrahim Benli. “Hans hjerte brænder for international solidaritet med de undertrykte og han er en slider, der bærer en stor del af ansvaret for den store succes Enhedslisten har haft ved de seneste kommunalvalg i Herlev. Jeg er sikker på at Ibrahim vil være en stærk rød-grøn stemme i Folketinget“, skriver Villumsen bl.a. om sit valg.
For Astrid Vang Hansen er det glædeligt nyt, at partiet har fulgt resultatet fra årsmødet, hvor liste 1 vandt med blot 2 stemmer. “Jeg er meget glad for, at medlemmerne med overbevisende flertal har givet opbakning til dén kandidatliste, som også havde flertal på årsmødet, og som respekterer den oprindelige urafstemning bedst”, siger hun til Solidaritet.
Vang Hansen understreger også, at hun er glad for, at partiet nu har valgt at sende et vigtigt feministisk signal. “For første gang i al den tid jeg har været med i partiet, kan vi nu gå til valg med en kandidatliste, hvor kvinder ikke er blevet rykket ned til fordel for mænd”, forklarer hun.
Men selv om den liste, Pelle Dragsted foretrak, ikke vandt, er han dog ikke i tvivl om, at det bliver et stærkt hold, der nu kommer til at tegne Enhedslistens kommende valgkamp. “Jeg synes begge lister var gode, og selvom den jeg pegede på ikke vandt, er jeg ikke i tvivl om, at vi står stærkt”, siger han til Solidaritet.
For Dragsted handler det nu om sammen at se fremad, og at give Enhedslisten den stærkest mulige repræsentation i Folketinget. “Jeg vil samtidig gerne give et kæmpe klap på skulderen til de gode folk, som har kæmpet hårdt for Enhedslisten, men ikke fik den placering de havde håbet. Enhedslistens rotationsordning gør jo heldigvis, at der er gode muligheder for dem i fremtiden”, forklarer han.
Pelle Dragsted opfordrer også til, at man husker menneskerne bag politikerne. “Personvalg er jo altid hårde, og vi skal huske at tage os af de gode kammerater, som fortsat brænder for at bære Enhedslistens socialistiske mærkesager ind i Folketinget – også selv om de ikke bliver valgt i denne omgang”, siger han.
Kendis-effekten nedstemt
Kigger man på det samlede billede, kan der ikke være megen tvivl om, at Enhedslistens folketingsgruppe havde foretrukket liste 2. Blandt de siddende Christiansborg-politikere har både Pernille Skipper, Christian Juhl, Søren Egge Rasmussen, Rosa Lund, Rune Lund og Henning Hyllested offentligt anbefalet denne, mens ingen af de resterende har støttet den vindende liste. Men kendis-effekten lader altså til at være faldet for døve øren blandt et komfortabelt flertal af partiets medlemmer.
Blandt de største konsekvenser for den interne partipolitik bliver, at partiets nuværende folketingsmedlem i Østjylland, Søren Egge Rasmussen bliver skibet af til Sydjylland. Her skal Rasmussen forsøge at overbevise sønderjyderne om at sætte kryds ved liste Ø sammen med den tidligere spidskandidat, Rasmus Vestergaard – der fortsat er at finde på stemmesedlen i kredsen, men som efter et skuffende urafstemnings-resultat nu rykker ned på plads nummer 2.
“Hvornår de nye Enhedsliste-profiler for alvor skal bevise deres værd afhænger af den socialdemokratiske regerings luner.”
Egge Rasmussens tidligere placering som nummer 1 i Østjylland var på begge lister blevet overtaget af partiets politiske ordfører, Mai Villadsen, som nu kan se frem til at føre valgkamp i Århus og omegn med den tidligere stemmesluger, Anne Hegelund (Østjylland 2), samt partiets horsensianske byrådsmedlem, Lisbeth Torfing (Østjylland 3).
Valget af kandidatliste 1 betyder også, at en af de nye kvinder på partiets holdkort, Trine Pertou Mach stryger ind på plads nummer 2. Den tidligere SF-politiker fik ved partiets urafstemning om kandidater i april et forrygende valg som nummer 4 på ‘Østlisten’, og må nu forventes at være et sikkert medlem af Folketinget for Ø på den anden side af et folketingsvalg.
Til gengæld er partiets tidligere kandidat, Christine Lundgaard, som inden valget i 2011 stod til at få en plads i Folketinget, men dengang valgte at trække sig af personlige årsager, blevet rykket markant tilbage i forhold til den alternative liste. Dog ender det sandsynligvis med, at Lundgaard kommer til at få et resultat, der svarer til hendes placering i partiets urafstemning.
Rune Lund stopper i politik inden næste valg
For uagtet hvilken liste, der havde vundet afstemningen, skulle der laves om på kandidat-fordelingen. Partiets nuværende finansordfører, Rune Lund meddelte nemlig for nyligt, at han trækker sig fra politik for i stedet at tage med familien til Kenya. Konsekvensen af det bliver ifølge Solidaritets oplysninger, at man på listen rykker veteranen Jette Gottlieb op på Lunds plads i København (3), mens den tidligere Alternativet-rådgiver Leila Stockmarr overtager Gottliebs plads som nummer 4. Det giver også plads til en ny person på listen i form af Tobias Clausen, der tidligere har siddet i Enhedslistens hovedbestyrelse, og som har markeret sig som en af de skarpeste EU-modstandere. Clausen overtager Stockmarrs plads på et af de yderste mandater.
Hvornår de nye Enhedsliste-profiler for alvor skal bevise deres værd afhænger af den socialdemokratiske regerings luner. Næste folketingsvalg skal nemlig afholdes senest 4. juni 2023, og Enhedslisten forventes ikke at ville holde årsmøde igen i maj, såfremt Frederiksen trækker valget længst muligt ud.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER