Synes du Solidaritet skal fortsætte med at udfordre magten og mediebilledet fra venstre? Så læs med her
Solidaritet har hverken pengemænd, virksomheder eller partipenge i ryggen, og Enhedslisten har netop besluttet at fjerne støtten til mediet. Men hvis Solidaritet skal lykkes på sigt, er det helt almindelige venstreorienterede, arbejderes og progressives støtte, der er afgørende. Kun sådan kan vi beholde den redaktionelle uafhængighed, skriver redaktør Morten Hammeken.
Debatindlæg er udtryk for skribentens egne holdninger. Kontakt os her, hvis du selv vil bidrage til debatten.
“Er Solidaritet egentlig et Enhedslisten-medie?”
Det spørgsmål er jeg blevet stillet et utal af gange de seneste fire år. Selvom hyppigheden er faldet, popper det fra tid til anden stadig op. Nogle gange som en slet skjult stikpille, andre gange som en oprigtig undren. Og jeg forstår sådan set godt, hvor spørgsmålet kommer fra.
Da vi startede mediet op i julen 2018 for snart fire år siden, var langt de fleste af de kerneaktive i projektet enten tidligere eller nuværende medlemmer af partiet. Jeg var selv medlem af Enhedslisten på det tidspunkt, ligesom også én af de andre to ansatte var det. I den daværende bestyrelse havde 7 ud af 7 personer været medlemmer af Enhedslisten, og partiet besluttede få måneder efter vi havde lanceret mediet at give et årligt tilskud som opstartsstøtte.
Alligevel kunne vi allerede dengang svare klart og tydeligt på spørgsmålet, om Solidaritet er et Enhedslisten-medie: Nej. Det var vi ikke, det er vi ikke – og det bliver vi heller aldrig. For Solidaritet har altid haft en klar målsætning om at være et uafhængigt medie. Det betyder ikke, at vi er uinteresserede i at dække Enhedslisten, men derimod, at vi gør det med en kritisk vinkel. Ligesom med alt andet.
Den klare redaktionelle distance til såvel Enhedslisten som alle andre partier og bevægelser i samfundet er blevet tydeligere med tiden. Solidaritet har ikke haft ansatte medlemmer af Enhedslisten de seneste 2 år, ligesom også vores bestyrelse og aktivist-kerne har fået mere bredde. Men måske blev det mest af alt tydeligt i sidste uge, hvor Enhedslistens hovedbestyrelse besluttede at fjerne støtten til Solidaritet – aktuelt omkring 200.000 kr. årligt – som led i en større sparerunde ovenpå det dårlige valgresultat.
“Solidaritet har altid haft en klar målsætning om at være et uafhængigt medie. Det betyder ikke, at vi er uinteresserede i at dække Enhedslisten, men derimod, at vi gør det med en kritisk vinkel. Ligesom med alt andet.”
Det gør det selvfølgelig sværere for Solidaritet at fortsætte, når Enhedslisten ikke længere støtter mediet. Men skal man se noget positivt i beslutningen er det, at spørgsmålet: Er Solidaritet egentlig et Enhedslisten-medie nok vil aftage i styrke. Svaret er nemlig, at vi både er et medie for Enhedslistens medlemmer – og for alle andre, der gerne vil have artikler og podcasts fra et venstreorienteret, magtkritisk og uafhængigt medie i den danske debat.
Vi har ikke nogen stærke pengemænd i ryggen, vi får hverken tilskud fra virksomheder eller fagbevægelsen, og vores mediestøtte er forsvindende lille. Men det er heller ikke investorer, partier eller staten, vi er mest interesserede i at få støtte fra. Vores drøm er stadig, at vi på sigt kan blive finansieret af læsere og medlemmer, der støtter vores ambition om at udfordre magten og mediebilledet fra venstre ved dagligt at bringe de vigtigste emner i spil.
Vi har også besluttet fra starten, at vi – i modsætning til de fleste andre danske medier – ikke vil have betalingsmure på vores indhold. Vi synes alle skal have mulighed for at læse med, når vi bringer vigtige debatter om partipolitik og klima, podcasts om arbejdet i bevægelserne og nyheder fra Ukraine og USA.
Derfor har vi brug for din støtte i Solidaritet – men vi vil aldrig bede dig om mere end du kan undvære. Vi ved godt, at mange af vores læsere bliver presset på pengepungen af den usolidariske, ulighedsfremmende kurs, der for tiden kendetegner dansk politik. Har du råd til at give 100 kr. om måneden til formålet – eller rækker budgettet kun til en tyver?
Intet bidrag er for småt – eller stort, for i Solidaritet løfter de rigeste skuldre også det tungeste læs. Er du helt flad kan du også støtte vores arbejde på andre måder. Del Solidaritets artikler, fortæl dine venner og kolleger om mediet, eller få din lokale fagforening til at støtte os. Husk, at jo flere vi bliver, jo mere kan vi give jer tilbage. Med eller uden Enhedslistens støtte fortsætter vi med at opbygge et medie, der kan udfordre den borgerlige mediekonsensus i Danmark – og til det formål har vi brug for dig!
Meld dig ind i Solidaritet her
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER