Veganerpartiet når milepæl trods coronakrise
Trods Coronaepidemien fortsætter Veganerpartiet sin vej mod at komme på stemmesedlen. Partiet har startet en succesfuld onlinekampagne.
Indenrigsminister siger god for Veganerpartiets vælgerkampagne. Det sker samtidig med, at partiet nu kun mangler en tredjedel af de nødvendige vælgererklæringer for at komme på stemmesedlen.
Selv om Danmark er lukket ned under coronakrisen, har Veganerpartiet fortsat indsamlingen af vælgererklæringer. Partiet har nu indsamlet to tredjedele af de 20.182 vælgererklæringer, der kræves for at blive opstillingsberettiget til Folketinget.
Det sker på trods af, at Veganerpartiet den 12. marts stoppede de fysiske indsamlinger af vælgererklæringer på gader og stræder. Siden da har Veganerpartiet imidlertid i gennemsnit fået 296 såkaldte støtteerklæringer om dagen gennem sociale medier og gennem frivillige, der er kommet til tasterne.
»Siden vi ikke længere kan gå på gaden, har vi måttet gentænke de måder, vi kan samle de sidste vælgererklæringer,« siger Lars Corvinius Olesen, kommunikations- og presseansvarlig for Veganerpartiet.
»Vi mødes mange frivillige hver dag online og samler vælgererklæringer ved at skrive til venner og bekendte. Det har vist sig enormt effektivt. Det er desuden vigtigt at opretholde forbindelsen til hinanden, nu hvor vi ikke kan gå ud så ofte og holde arrangementer«.
Ifølge de seneste officielle tal fra Social- og Indenrigsministeriet havde Veganerpartiet 2. marts indsamlet 12.693 godkendte vælgererklæringer. Partiet kan dog selv følge med i tallene online, som viser, at det siden da har samlet over 850 vælgererklæringer – og med 13.545 godkendte vælgererklæringer dermed kun mangler en tredjedel for at nå i mål. Dermed holder prognosen med at samle over 1.000 vælgererklæringer om måneden.
Advarsel fra FN
Veganerpartiet, som blev stiftet i 2018, har som formål »at opnå indflydelse og/eller direkte repræsentation i Danmarks Folketing, enten som et selvstændigt parti eller ved anden vej at påvirke beslutningstagere i vegansk retning«. Partiet arbejder for at afskaffe »enhver kommerciel udnyttelse af dyr« og er det eneste, som arbejder ud fra et ‘anti-speciesistisk‘ grundlag for dyr og mennesker.
Senest har Veganerpartiet fremhævet, at FN allerede i 2007 advarede om virusser og epidemier – som netop coronavirussen – fra den animalske industriproduktion. »Så længe mennesker spiser dyr og spor af deres afføring, vil de her epidemier fortsætte,« skriver Veganerpartiets stifter, Henrik Vindfeldt, på Facebook.
Henrik Vindfeldt understreger, at det ikke vil være muligt at udrydde forekomsten af virusser, men at hyppigheden af dem kan mindskes, hvilket gør det vigtigt at tage debatten.
Omstridt kampagne
Milepælen i indsamlingen kommer samtidig med, at social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) netop har godkendt en omstridt kampagne for at indsamle vælgererklæringerne.
»Få GRATIS hjælp til grøn mad og hjælp os med en vælgererklæring Vi sender dig opskrifter til 2 uger, når du skriver dig op her«.
Sådan hed det således i sidste måned, hvilket har ført til kritik af, at Veganerpartiet prøver at lokke – eller ligefrem bestikke! – folk til at skrive under, så det kan blive opstillingsberettiget.
Astrid Krag slår dog fast, at der hverken er tale om bestikkelse eller en overtrædelse af valglovgivningen, når Veganerpartiet lover opskrifterne til gengæld for at få folks mailadresser – og altså ikke deres vælgererklæringer. Det kan nemlig ikke sammenlignes med at betale for en stemme, hvilket som bekendt er forbudt efter straffeloven. Og der er ingen regler i valglovgivningen, som netop forbyder, at partiet også udsender opskrifter og lignende til personer, der samtidig har skrevet sig op til at modtage et nyhedsbrev eller lignende.
»Så længe Veganerpartiet holder sig inden for lovgivningens rammer, har jeg som social- og indenrigsminister ingen holdning til, hvordan partiet promoverer sig selv over for potentielle vælgere og støtter gennem nyhedsbreve og lignende,« skriver indenrigsministeren i et svar til Dansk Folkepartis forbrugerordfører, Mette Hjermind Dencker.
Mette Hjermind Dencker skriver på Facebook, at hun ikke er »et typisk medlem af Dansk Folkeparti«, fordi hun hverken spiser flæskesteg eller andet kød (kun fisk og skaldyr). Af samme årsag er forbrugerordføreren med i en masse grupper på Facebook, hvor hun henter inspiration til sine »sære madvaner«, og det var i den forbindelse, at hun blev opmærksom på Veganerpartiets kampagne.
I dag er Mette Hjermind Dencker overrasket over Astrid Krags svar.
»Jeg har før oplevet under valgkampe, at nogen lokkede med andet end politik, hvis folk stemte på dem, og der blev sat fed streg under, at det var ulovligt,« siger forbrugerordføreren. »Jeg troede, de samme regler gjaldt for hvervning af underskrifter til opstilling, og det har jeg så fået bekræftet, at de ikke gør«.
“Så længe Veganerpartiet holder sig inden for lovgivningens rammer, har jeg som social- og indenrigsminister ingen holdning til, hvordan partiet promoverer sig selv over for potentielle vælgere og støtter gennem nyhedsbreve og lignende”
Sundhedsminister Astrid Krag om partiets kontroversielle “opskrifter for valgerklæringer”-kampagne.
Lars Corvinius Olesen afviser Mette Hjerminds kritik:
»Spørgsmålet er, hvad hun egentlig er sur over,« siger Lars Corvinius Olesen. »Der er mange, som er sure på os, bare fordi vi er veganere – og så finder alt muligt, som der er i vejen med os. Og blandt andet den måde, som vi gør tingene på. Vi må give en million kroner og fem lektioner i zumba-dans, hvis vi vil det, for en mailadresse eller støtteerklæring. Men det er noget andet med en vælgererklæring. Den må man selvfølgelig ikke betale for«.
Henrik Vindfeldt har tidligere kommenteret Mette Hjermind Denckers kritik på hendes Facebook-side:
»Står I ikke og deler basser, roser, bolsjer, pølser, øl og alt muligt andet ud, når der er valg? Er det også propaganda? Og så er det i øvrigt for en mail. Folk skal skrive under en uge senere, og de får hæftet, om de gør det eller ej, da der jo allerede er lovgivning på området.#småSko #læsLoven. Troede I lærte ved sidste valg, at i måske skal lidt med på den grønne vogn og ikke kæmpe sådan imod «.
Kim Kristensen er journalist på Solidaritet. Han har tidligere arbejdet på Information og Ritzaus Bureau, og har senest skrevet bogen Det Hærdede Stål, om Enhedslistens første 25 år i Folketinget.
Kære bruger – du er nu nået gennem et opslag i Solidaritet
Vi håber, at du fik stillet din nysgerrighed eller diskussionslyst.
Alt stof på Solidaritet er frit tilgængelig uden betalingsmur. Men det er ikke gratis at drive et website.
Solidaritet er organiseret som en demokratisk forening, hvis formål er at gøre Solidaritet til platform for venstrefløjens debat i Danmark. Du kan også blive medlem – hvis du ikke allerede er.
Du kan nemt, hurtigt og direkte lave en aftale med Mobilepay, Visa eller Mastercard – og den kan opsiges med øjeblikkelig virkning.
20 kr./md. 60 kr./md. 100 kr./md. 150 kr./md.Foreningens indtægter er økonomisk rygrad i Mediehuset Solidaritets drift. Men foreningen er – ud over økonomisk fundament for drift – også et fællesskab, der sammen med ansatte og faste aktivister videreudvikler mediehusets aktiviteter. Læs mere om foreningen: HER
Deltag i debatten og kommenter på artiklen (kun for medlemmer)